
یکی از هیجانانگیزترین بخشهای دکوراسیون داخلی، طراحی آشپزخانه است. جایی که سبک آن تاثیر بسیاری در بخشهای دیگر خانه میگذارد. خانههای قدیمی را یادتان میآید؟ آن وقتها آشپزخانه ایرانی یک اتاق در بسته بود که طرح و رنگ آن تاثیری در نمای داخلی خانه نداشت. این روزها سبک مدرن به تمام خانهها نفوذ کرده است و خانهها با سبک باز یا اپن ساخته میشوند.
سبک باز نور بیشتری را در خانه به جریان میاندازد و فضا را وسیعتر نشان میدهد. با رواج سبک باز، طراحان خانه ایرانی باید توجه بیشتری به دکوراسیون آشپزخانه نشان میدادند و به این ترتیب دکوراسیون آشپزخانه ایرانی تغییر کرد.

اگر به دکوراسیون داخلی و آشپزخانه های شیک علاقه دارید و میخواهید رنگ و روی تازهای به آشپزخانه خود بدهید، با ما همراه باشید و از نکتههایی که مطرح میکنیم ایده بگیرید.
مرحله اول: شناخت فضای آشپزخانه و تعیین نیازها
میدانم که برای انتخاب رنگها و وسایل هیجان دارید اما قبل از هر چیز باید فضای آشپزخانه خود را بشناسید و فهرستی از عناصر مورد نیاز خود تهیه کنید. طراحی دکوراسیون با توجه به اندازه فضا، میزان نور و عناصری که میخواهید در آن به کار ببرید متفاوت خواهد بود. بنابراین در قدم اول، فهرستی از اطلاعات زیر تهیه کنید:
- ابعاد و اندازههای آشپزخانه
- وضعیت تابش نور و پنجرهها
- وسایل لازم
اندازه آشپزخانه تاثیر بسیاری بر نوع دکوراسیون دارد. مثلا در آشپزخانههای کوچک نباید از میز ناهارخوری بزرگ و تیره استفاده کنید. همچنین اگر فضای آشپزخانه چندان پرنور نیست، باید از رنگهای روشن استفاده شود.
نکته بعدی انتخاب وسایل آشپزخانه است. در نظر بگیرید که چه وسایلی را میخواهید در آشپزخانهتان جای بدهید. مثلا اگر روی داشتن یخچال ساید بای ساید تاکید دارید، نوع و چیدمان کابینتها متفاوت خواهد بود. گاز رومیزی فضای کمتری نسبت به اجاق گازهای معمولی نیاز دارد. این که چه قدر وسیله دارید و چه مقدار کابینت برای جای دادن آنها لازم است نیز روی طراحی تاثیر دارد.
یکی از فاکتورهای مهم در آشپزخانه ایرانی تعداد و ظرفیت کابینتها است. وسایل آشپزی در خانه ایرانی زیاد است. به همین دلیل ما به هیچ وجه با کابینتهای کم کنار نمیآییم! حال اگر آشپزخانهمان کوچک باشد، اولویت طراحی را به ایجاد فضاهای بیشتر با چیدمان هوشمندانه کابینت آشپزخانه اختصاص میدهیم. به همین دلیل در خانه ایرانی شاهد کابینتهای بالای هود، بالای یخچال و پشت پیشخوان هستیم.

مرحله دوم: انتخاب سبک دکوراسیون آشپزخانه
سبکهای مختلفی برای دکوراسیون خانه و آشپزخانه وجود دارد. میتوانید یک آشپزخانه کاملا مدرن داشته باشید یا از المانها سنتی استفاده کنید. میتوانید میز و صندلیهای فلزی با رنگهای خاص به کار ببرید یا از استایل چوبی کلاسیک استفاده کنید. انتخاب با شماست اما باید به یک نکته مهم دقت داشته باشید:
- اگر یک خانه با پلان باز دارید، سبک آشپزخانه باید در راستای سبک دکوراسیون داخلی خانه باشد و با آن همخوانی داشته باشد.
در خانههایی با پلان باز بیشتر قسمتهای خانه به هم دید دارند. به همین دلیل رعایت هارمونی اهمیت ویژهای دارد. در این خانهها، نمیتوانید یک آشپزخانه مدرن با استایل متال طراحی کنید اما در سالن پذیرایی، فرشهای شلوغ، مبلمان چوبی سنگین و رنگهای گرم به کار ببرید. چنین کاری باعث به وجود آمدن آشفتگی بصری در فضای خانهتان میشود.
منظورم این نیست که همه قسمتهای خانه را یک شکل و یک رنگ یا به اصطلاح ست کنید. بلکه میتوانید با رعایت اصول خانه داری و خلاقیت یک حس و حال هماهنگ در خانه خود پدید بیاورید. در واقع از یک سبک پیروی کنید.
با توجه به نکاتی که گفته شد ، لازم به نظر میرسد. در ادامه بعضی از مهمترین سبکها در دکوراسیون آشپزخانه را معرفی کنیم .
سبک دکوراسیون آشپزخانه مدرن
بسیار افرادی آشپزخانه های شیک را با آشپزخانه مدرن یکسان میدانند. مدرن میتواند کلمه مبهمی باشد. برخی آن را مترادف امروزی در نظر میگیرند و برخی دیگر آن را اشاره به دورهای میدانند که از اواسط قرن بیستم تا امروز را شامل میشود.
در هر صورت دکوراسیون آشپزخانه مدرن این المانها را در بر میگیرد: کابینتهای بدون قاب با پانلهای تخت، خطوط افقی و وسایل ساده، فلزی و براق. در حقیقت این آشپزخانه هیچ نوع وسایل تزئینی ندارد و با ساده و براق بودن زیبایی خود را به اطراف نشر میدهند.
اگر از جمله افرادی باشید که سادگی را دوست دارند و به وسایل تزئینی تمایلی ندارند، آشپزخانه مدرن انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
سبک دکوراسیون آشپزخانه سنتی
در اروپا و آمریکا واژه دکوراسیون سنتی را معادل سبک قرنهای هجده و نوزده و اوایل قرن بیستم میدانند. در سبک سنتی جزئیات اهمیت بسیاری دارند و از مواد طبیعی مانند سنگ و چوب بیشتر استفاده میشود.
جزئیات مهم در آشپزخانه ایرانی به سبک سنتی: کاشیکاری، طراحی چوب کابینتها و میز و صندلیها، گلیم یا فرش کوچکی با نقش و نگارهای زیبا و پیشخوان چوبی یا سنگی. این نوع دکوراسیون برای اشخاصی که مواد طبیعی و تزئینات ریز و درشت را دوست دارند انتخاب بسیار مناسبی است. البته باید توجه داشته باشید که نمونه ایدهآل سبک سنتی را در آشپزخانههای بزرگ میتوان اجرا کرد. هرچند که با کمی تغییر، در فضاهای کوچک نیز قابل اجرا است.
سبک دکوراسیون آشپزخانه کاتیج
این سبک بهترین گزینه برای افرادی است که به محیطهای دنج و راحت علاقه دارند. هدف طراحی شاد و بدون تجمل این سبک، ایجاد احساس راحتی در افراد است. این سبک سختگیری چندانی ندارد. کافی است یک محیط آرامشبخش ایجاد کنید. رنگهای شاد و روشن، کفپوش چوبی، رومیزی چهارخانه و پردههای گلدار المانهای اصلی سبک کاتیج هستند.
سبک دکوراسیون آشپزخانه مینیمال (آشپزخانه کوچک من)
با کوچکتر شدن خانهها و شلوغتر شدن شهرها، سبک مینیمال جای خود را به خوبی در میان مردم باز کرده است. البته این سبک مختص خانههای کوچک نیست اما در مورد آنها کاربرد بیشتری دارد

ویژگی این سبک سادگی، استفاده بهینه از فضا و مهمتر از همه کاربردی بودن است.
در طراحی آشپزخانه مینیمال هیچ نوع وسیله اضافی به کار نمیرود. این آشپزخانه باید همیشه تمیز و مرتب باشد و دسترسی به وسایل آن نیز آسان باشد. سبک مینیمال به ویژه برای افرادی که در شهرهای شلوغ زندگی میکنند و درگیریهای ذهنی زیادی دارند مناسب است زیرا سادگی و پاکیزگی آن آرامش را به افراد منتقل میکند.
سبک دکوراسیون آشپزخانه ترکیه
چند سالی است که استایل ترکیهای در ایران طرفداران بسیاری پیدا کرده است. لباسها، موسیقی، طراحی داخلی ترکیه از سریالهای مختلف الگوبرداری میشوند و به خانههای ما میآیند. البته بین معماری و در کل فرهنگ ترکیه و ایران شباهتهای بسیاری وجود دارد. این روزها در ترکیه نیز مانند ایران سبکهای جهانی رواج یافته است. دکوراسیون آشپزخانه ترکیه نیز شامل سبکهای مدرن، مینیمال، کلاسیک و … میشود.
نکته جالب این که در فرهنگ آسیای غربی، سادگی چندان جایی ندارد! ایرانی و ترک و عرب فرقی ندارد. همه به نقش و نگار و رنگ علاقه داریم، زمان زیادی را صرف ساخت وسایل تزئینی میکنیم، به جزئیات اهمیت میدهیم و مواد طبیعی مثل سنگ و چوب را دوست داریم.
بنابراین میتوانیم بگوییم سبکهای دکوراسیون آشپزخانه ترکیه مشابه سبکهای جهانی هستند با این تفاوت که در آنها رنگ و طرح و نقشهای بیشتری به کار میرود. در واقع در این سبک ویژگیهای مینیمال کمتر دیده میشود.
سبک خانه و آشپزخانه سبز
میدانم این عنوان به یک سبک در دکوراسیون داخلی اشاره نمیکند اما بیایید خانه سبز را به یک سبک تبدیل کنیم. میتوانیم حفظ محیط زیست را به یک سبک زندگی و حتی یک سبک در دکوراسیون خانه تبدیل کنیم. چگونه؟ با استفاده از مواد سازگار با محیط زیست؛ موادی که برای ساختشان آسیبی به طبیعت وارد نشده باشد.
در خانه سبز میتوانیم به جای کفپوشهای چوبی معمول، از کفپوش بامبو استفاده کنیم. گیاه بامبو به دلیل سرعت رشد بالایی که دارد، یک منبع تجدیدپذیر محسوب میشود. به علاوه هم زیبا است و هم در برابر رطوبت مقاومت دارد.
استفاده از کامپوزیتهای فیبری نیز میتواند یک گزینه عالی باشد. این کامپوزیتها از پلاستیک بازیافتی ساخته میشوند اما ظاهر طبیعی زیبایی دارند.
گزینه دیگر استفاده گل و گیاه به جای وسایل تزئینی دیگر است. به جای استفاده از وسایل تزئینی چوبی، شیشهای یا پلاستیکی، آشپزخانه را با گلدانهای سفالی و گیاهان طبیعی یا میوههای کاج و بلوط تزئین کنید.
یک گزینه خوب دیگر نیز استفاده از مواد بازیافتی است. میز قدیمی خود را رنگ جدید بزنید و دوباره استفاده کنید، به جای عوض کردن کابینت آَشپزخانه آنها را تعمیر کنید و رنگشان را تغییر بدهید. این جا اصول خانه داری خلاقیت به کمکتان میآید و راههای متنوعی برای نوسازی وسایل کهنه و استفاده مجدد از آنها به شما نشان میدهد.
مرحله سوم: اجرای دکوراسیون آشپزخانه
پس از این که سبک مورد نظر خود را انتخاب کردید، زمان اجرای دکوراسیون میرسد. در این مرحله باید خواستههای خود را دقیقا برای متخصصان توضیح دهید تا طرح مورد نظرتان را اجرا کنند. اجرای کفپوش و کابینتها را به اشخاص ماهر بسپارید و خود به دنبال تهیه وسایل مورد نیازتان بروید. برای تهیه میز و صندلیهای آشپزخانه میتوانید از فروشگاههای آنلاین استفاده کنید، به نمایشگاههای مختلف بروید یا یک مغازه آنتیک فروشی پیدا کنید و تک تک وسایل را با سلیقه خودتان بخرید. این لذتبخشترین قسمت ماجرا است!
نکات پایانی
آشپزخانه قلب خانه شما است. فرقی ندارد کدام سبک را انتخاب میکنید، خانهای که آشپزخانه زیبا و مرتبی داشته باشد، محیط دلنشین و آرامشبخشی خواهد داشت.
توجه داشته باشید که کلید اصلی در دکوراسیون آشپزخانه هارمونی است. لازم نیست خود را به المانهای سبکهای رایج محدود کنید. میتوانید سبک شخصی خود را پیدا کنید.
اگر نمیتوانید دکوراسیون آشپزخانه ایرانی داشته باشید اما به این سبک علاقه دارید، از تلفیق استفاده کنید. مثلا روی کابینت مدرن آشپزخانه خود، یک گلدان سنتی بگذارید یا از یک جاجیم دستباف کوچک روی قسمتی از کفپوش چوبی استفاده کنید. همین الان یک رومیزی ترمه، حال و هوای سنتی زیبایی به آشپزخانه کوچک من داده است! البته در تلفیق هم باید اصل هماهنگی را در نظر داشته باشید و آشفتگی ایجاد نکنید.