ویژگی های 16 تیپ شخصیتی

تیپ های شخصیتی در واقع نتایج تستهایی هستند که بر اساس آنها افراد از نظر گرایشات، افکار و اعمالشان، به دستههای مختلف تقسیم میشوند. به این ترتیب افکار و رفتار افرادی که در یک گروه خاص قرار میگیرند، تفاوت معنی داری با گروههای دیگر دارد. البته تکنیکهای مختلفی برای تیپ بندی شخصیت وجود دارد؛ اما یکی از نظریههای مطرح در این زمینه نظریه ایزابل مایرز و کاترین بریگز است که در سال 1960 ارائه شده و بر اساس ویژگی های 16 تیپ شخصیتی افراد دسته بندی میشوند. اگر شما هم میخواهید بدانید این دستهبندی چگونه است؛ با ادامه این نوشته همراه ما باشید.

در این نظریه مایرز و بریگز اعلام کردهاند که چهار بعد کلیدی وجود دارد؛ که میتوان از آنها برای طبقهبندی تیپ شخصیتی افراد استفاده کرد. این ابعاد عبارتند از:
- درونگرایی در مقابل برونگرایی
- حسی در مقابل شهودی
- احساسی در مقابل منطقی
- قضاوتی در مقابل ادراکی
مایرز و وبریگز برای تشخیص ویژگی های 16 تیپ شخصیتی مختلف، آزمونی را طراحی کردند. بر اساس این آزمون، شما متوجه میشوید که درونگرا هستید یا برونگرا، در جمعآوری اطلاعات شهودی هستید یا حسی، شخصیتی احساسی دارید یا منطقی و در مواجهه با جهان خارج ادراکی برخورد میکنید یا قضاوتی.

H2. معرفی تیپ های شخصیتی مختلف
ما در ادامه این مطلب میخواهیم ویژگی های 16 تیپ شخصیتی که بر اساس همین تئوری قابل تشخیص هستند را بهطور خلاصه شرح دهیم.
1. شخصیت ISTJ (بازپرس)
در نگاه اول ISTJ ها ترسناک هستند. آنها بسیار جدی و رسمی بوده و سنتها و ارزشهای قدیمی مانند صبر، سختکوشی و مسئولیتپذیری اجتماعی و فرهنگی را دوست دارند. آنها بسیار ماخوذ به حیا و آرام هستند.
2. شخصیت INFJ (مشاور)
INFJ ها متفکر و ایدهآلگرا هستند؛ و قدرت خلاقیت بالا و
INFJ ها متفکر و ایدهآلگرا هستند؛ و قدرت خلاقیت بالا و ایدههای درخشانی دارند. آنها نگاه متفاوت و معمولا عمیقی به جهان اطراف خود دارند. این افراد به هیچ چیز سطحی فکر نمیکنند؛ و به همین دلیل ممکن است از نظر دیگران شخصیت عجیب و غریبی داشته باشند.
3. شخصیت INTJ (متفکر)
INTJ ها درونگرا، آرام و کمحرف هستند؛ و بیشتر دوست دارند تنها کار کنند. آنها معمولا خودکفا بوده و ترجیح میدهند کارهای گروهی انجام ندهند. معاشرت این افراد با دیگران موجب تخلیه انرژیشان میشود. INTJ ها به ایدهها و نظریهها علاقهمند هستند. این افراد همیشه به دنبال چرایی وقوع اتفاقات هستند. آنها در برنامهریزی و تعیین استراتژی تبحر دارند؛ اما عدم قطعیت را دوست ندارند.
4. شخصیت ENFJ (بخشنده)
ENFJ ها بیشتر بر روی دیگران متمرکز هستند. آنها برونگرا، آرمانگرا، کاریزماتیک، صریح، بسیار اصولی و اخلاقی بوده و معمولا میدانند که بدون توجه به زمینه یا شخصیت افراد، چگونه با آنها ارتباط برقرار کنند. آنها عمدتا به شهود و احساسات متکی هستند؛ و دوست دارند به جای دنیای واقعی در تخیل خود زندگی کنند. این افراد به جای تمرکز بر روی حال و آنچه که در حال حاضر اتفاق میافتد، تمایل به تمرکز بر روی موضوعات انتزاعی و آنچه که ممکن است در آینده اتفاق بیافتد دارند.
5. شخصیت ISTP(هنرمند)
ISTP ها افراد مرموزی هستند؛ که معمولا بسیار منطقی و معقول به نظر میرسند. صفات شخصیتی آنها به راحتی قابل تشخیص نیست؛ به همین دلیل نمیتوان شخصیت آنها را دقیق شناخت. این افراد بسیار غیر قابل پیشبینی هستند؛ اما میتوانند این ویژگیها را به راحتی از دنیای خارج پنهان کنند.
6. شخصیت ESFJ (ارائه دهنده)
ESFJ ها برونگرای کلیشهای هستند. آنها به برقراری ارتباط با دیگران نیاز دارند. ESFJ ها دوست دارند در جمع به عنوان سرپرست یا قهرمان ورزشی شناخته شوند. در واقع این افراد قرارگیری در مرکز توجه را دوست داشته و عمدتا در سازماندهی، افراد موفقی هستند. ESFJ ها معمولا محبوبیت زیادی دارند.
7. شخصیت INFP(آرمان طلب)
INFP ها، مانند بسیاری از تیپ های شخصیتی درونگرا، آرام هستند. آنها ترجیح میدهند که بهخصوص در اولین برخورد، در مورد خودشان صحبت نکنند. این افراد تمایل زیادی به صرف وقت در مکانهای آرام دارند. آنها عاشق تجزیه و تحلیل نشانهها و نمادها هستند؛ و این نشانهها را به عنوان استعارههایی میدانند که معانی عمیقتری از زندگی را در دل خود جای میدهند. آنها در خیال و رویاهای خود گم میشوند؛ و همیشه غرق در افکار، فانتزیها و ایده های خود هستند.
8. تیپ شخصیتی ESFP(سازنده)
ESFP ها دارای شخصیت برونگرا، ناظر، احساسی و ادراکی هستند. این افراد متولد شدهاند که کانون توجه باشند. ESFP ها کاشفان متفکری هستند، عاشق یادگیری و به اشتراک گذاشتن آنچه که یاد گرفتهاند. آنها پر جنب و جوش هستند؛ و از این که در مرکز توجه قرار دارند لذت میبرند. این افراد خونگرم و سخاوتمند بوده و با دیگران احساس همدردی میکنند.
9. تیپ شخصیتی ENFP(قهرمان)
ENFP ها دارای شخصیت برونگرا، خودآموز، احساسی و ادراکی هستند. این نوع شخصیت بسیار فردگراست و قهرمانانه برای رسیدن به ایدهآلهای خود میجنگد. آنها از این که مجبور شوند در محیط بسته زندگی کنند، نفرت دارند. این افراد طبیعت بصری قوی دارند؛ و اغلب بیشتر به احساسات خود عمل میکنند. در نهایت آنها بسیار باهوش و متفکر هستند.
10. تیپ شخصیتی ESTP (انجام دهنده)
ESTP ها بسیار برونگرا، سنجشی، متفکر و باهوش هستند. آنها تحت تأثیر نیاز به تعاملات اجتماعی، احساسی، فرآیندهای منطقی و استدلالی بوده و نیاز به آزادی دارند. این افراد هرگز به مدت طولانی به یک نظریه خاص علاقمند نمیشوند. ESTP ها قبل از اینکه دیگران متوجه شوند؛ به جای نشستن، اشتباهات خود را برطرف میکنند.
11. تیپ شخصیتی ESTJ (ناظر)
ESTJ ها سازماندهیکننده، صادق، دلسوز، باوقار و سنتی بوده و به آنچه که باور دارند درست است، بسیار معتقدند. این افراد تجسمی از شهروندان خوب هستند. غالبا دیگران برای راهنمایی و مشاوره به ESTJ ها مراجعه میکنند؛ و آنها نیز از ارائه مشاوره به دیگران بسیار لذت میبرند.
12. تیپ شخصیتی ENTJ(فرمانده)
زندگی ENTJ ها بر روی جنبههای خارجی متمرکز است؛ و همه چیز توسط آنها از دیدگاه منطقی مورد رسیدگی قرار میگیرد. زندگی این افراد از شهود و استدلال تاثیر میگیرد. ENTJ ها نسبت به دیگر تیپ های شخصیتی قدرت رهبری بیشتری دارند. به طوری که به نظر میرسد آنها رهبر متولد شدهاند. این افراد در دنیای فرصتها زندگی میکنند؛ و اغلب به چالشها و موانع به عنوان فرصتهای عالی برای تحریک خود نگاه میکنند. ENTJ ها استعداد ذاتی برای رهبری و تصمیمگیری دارند. آنها متهم به این هستند که هرگز نمینشینند.
13. تیپ شخصیتی INTP(اندیشمند)
INTP ها برای نظریههای درخشان خود، دلایل منطقی بینظیری دارند. این افراد منطقیترین تیپ های شخصیتی را دارند. آنها عاشق الگو هستند. INTP ها خیلی به انجام کارهای روزانه و روتین علاقه ندارند؛ اما وقتی محیطی برای ابراز نبوغ و پتانسیل خود پیدا میکنند؛ هیچ محدودیتی در زمان و انرژی برای آنها وجود ندارد. این افراد عاشق راهحلهای بی ربط هستند.
14. تیپ شخصیتی ISFJ(پرستار)
ISFJ ها بسیار افراد بشردوستی هستند. آنها همیشه آمادهاند که با سخاوت زیاد به دیگران کمک کنند. این افراد با شور و شوق زیاد از چیزهایی که به آنها اعتقاد دارند حمایت میکنند. ISFJ ها خونگرم و مهربان هستند؛ و ارزش هماهنگی و همکاری را دارند. این افراد احتمالا بسیار حساس به احساسات دیگران هستند.
15. تیپ شخصیتی ENTP(رویایی)
کسانی که شخصیت ENTP دارند، بسیار محدودند. اگرچه آنها برونگرا هستند؛ اما از مکالمات کوتاه لذت نمیبرند و ممکن است به همین دلیل از نظر اجتماعی پیشرفت نکنند. ENTP ها باید هوشمند و آگاه باشند؛ تا بتوانند بهطور مداوم از نظر ذهنی تحریک شوند. آنها توانایی بحث درباره جزئیات گسترده، نظریهها و واقعیتها را دارند.
16. تیپ شخصیتی ISFP(آهنگساز)
ISFP ها درونگرا هستند؛ اما زیاد شباهتی با دیگر درونگراها ندارند. تفاوت آنها با دیگر درونگراها این است که ممکن است در ابتدا در برقراری ارتباط مشکل داشته باشند؛ اما در نهایت بسیار خونگرم و صمیمی میشوند. این افراد بسیار کمالگرا بوده و همیشه به دنبال تجربیات جدید هستند.