چرا دنیای ما به زنبورهای عسل نیاز دارد؟

امروز در این مقاله قصد داریم تا به بررسی دنیای زنبورهای عسل بپردازیم و به علت نیاز ما به آنها پی ببریم. قطعاً این مسئله میتواند توجه هر فردی را به خود جلب کند. اگر شما بدانید که چقدر زندگی ما به آنها وابسته است تعجب میکنید.
چرا دنیای ما به زنبورهای عسل نیاز دارد؟
زنبورهای عسل یکی از مهمترین نقشها را در عرضه مواد غذایی دنیا ایفا میکند : اگر بخواهیم به یک مورد آن اشارهکنیم باید بگوییم که تولید محصولات کشاورزی آمریکا به ارزش 20 میلیارد دلار به خاطر وجود زنبورهای عسل رخ میدهد.
یکی از سه غذایی که ما روزانه مصرف میکنیم ، گردهافشانی آن توسط زنبورهای عسل انجامشده است. غذاهایی مانند توت ، آجیل ، میوهها ، سبزیها ، عسل و قهوه بدون این موجودات وجود خارجی نداشتند.
اما زمستان گذشته زنبورداران آمریکایی 40 درصد کلونیهای خود را از دست دادند و این موضوع خبر بسیار بدی برای مزرعهداران آمریکایی بود.
زنبورهای عسل چهکاری انجام میدهند؟
در یک کلونی حدود 50 هزار زنبورعسل بهصورت خانواده زندگی میکنند که هرکدام وظیفه جداگانهای دارند. ملکه تنها عضو مجموعه بوده که وظیفه تولیدمثل و چرخه مرگ و زندگی کلونی را بر عهده دارد.
هرروز نیمی از زنبورهای عسل کلونی را به مقصد علفزارها ترک میکنند. همانطور که زنبور گرده و شهد را جمعآوری میکنند ، آنها گردهافشانی محصولات را هم انجام میدهند و غذا را به منزل و کلونی میآورند.
چه چیزی باعث کاهش جمعیت زنبورهای عسل در کلونی میشود؟
مسائلی مانند حشرات موذی ، از بین رفتن زیستگاه ، کنههای Varroa ، تغییرات آب و هوایی و حتی کمبود زنبورداران جوان میتواند روی کاهش جمعیت زنبورهای عسل تأثیرگذار باشد.
برای مثال وقتیکه یک زنبورعسل با حشرات موذی مواجه میشود ، باعث آوردن شهد سمی به کلونی میشود که همین موضوع کلونی را خراب میکند. خیلی از زنبورها به دلیل اینکه سم روی قدرت جهتیابی آنها تأثیر میگذارد دیگر به کلونی باز نمیگردند.
چه حشرات موذیای سر راه زنبورهای عسل ظاهر میشوند؟ نئونیوتینوئید ( یک نیکوتین و آفتکش برای از بین بردن حشرات موذی ) جز اولین مواردی هستند که باعث از بین رفتن زنبورهای عسل میشوند و خیلی از باغبانان ، مدیران پارک و مزرعهداران به آن دسترسی دارند.
مسئلهای شاید خیلی از افراد به آن توجه نداشته باشند این است که خیلی از افراد از صدمات موادی که برای گیاهان خود استفاده میکنند خبر ندارند. زنبورهای عسل منقرض نخواهند شد ولی به دلیل این مواد شیمیایی و مشکلات دیگر در خطر قرار دارند.

زمانی که زنبورهای عسل آلوده شوند بهراحتی میتوانند ملکه را هم درخطر قرار دهند و باعث مرگ ملکه شوند. وقتی هم ملکه از بین برود ، قطعاً کلونی زنبورهای عسل هم از بین میرود.
موضوعی که شاید به آن توجه نشود این است که سم بهتنهایی باعث نابودی کلونی نمیشود. مدل نابودی کلونی به این صورت نیست که یک زنبور آلودهشده و کل کلونی نابود شود. زمانی که این سم با فاکتور دیگری مثل سرمای زمستان ترکیب شود میتواند باعث نابودی زنبورهای عسل شود.
در فصل زمستان که زنبورها از کلونی خود پنهان میشوند و اگر شرایط در این فضا ایده آل باشد قطعاً هیچوقت کلونی زنبورهای عسل نابود نمیشود و سالیان سال زنده خواهند ماند.
یکی دیگر از مسائلی که باعث کاهش جمعیت زنبورهای عسل میشود ، از بین رفتن زیستگاه آنها است. خیلی از زیستگاههای طبیعی زنبورهای عسل به دلیل افزایش ساختوساز و گسترش شهرها و استفاده از بتن در سازهها ، نابود شدند.
تغییرات آب و هوایی را قطعاً شما احساس کردهاید درست است؟ زنبورها رابطه مستقیمی با تغییرات آب و هوایی دارند و هرگونه مشکلات آب و هوایی ناگهانی میتواند باعث مشکلاتی برای آنها شده و حتی نابودی زنبورهای عسل را رقم میزند.
آتشسوزی ، طوفان ، زمستانهای طولانی ، گرماهای شدید تابستانی بهراحتی میتواند روی زنبورهای عسلی که وظیفه گردهافشانی را بر عهده دارند تأثیر نامناسب بگذارد.
یکی از زنبورداران تابهحال 7 سال خشکسالی را در 9 سال فعالیت خود دیده است و بهراحتی میتوان گفت که غذایی برای زنبورهای عسل وجود نداشته است و زنبورداران هم مجبور بودند از آب شکر برای تغذیه زنبورهای عسل کمک بگیرند.
جهان بدون زنبورهای عسل چگونه خواهد بود؟
یکی از متخصصان اظهار داشت که اگر زنبورهای عسل وجود نداشته باشند خیلی از میوههای خوشمزه و سبزیهای خوش عطر از بین میروند. چیزی که ما از آن مطمئن هستیم این است که کسی جواب قطعی این سؤال را نمیداند ولی میتوانیم با قاطعیت بگوییم که یک سری از میوهها و سبزیها دیگر وجود نخواهند داشت و کشاورزان باید بهصورت دستی کار گردهافشانی را انجام دهند.
شاید تولیدات اصلی زنبورهای عسل ، عسل باشد ولی اگر این موجودات از بین بروند دیگر عمل گردهافشانی گیاهان وجود نخواهد داشت و آنها نیز به همین شکل نابود میشوند.
زنبورهای دیگر هم مهم هستند
شاید نوع زنبورهای عسل از دیگر زنبورها بیشتر باشد ولی دیگر زنبورها هم نقشی اساسی در اکوسیستم بازی میکنند. در حال حاضر 3999 نژاد دیگر از زنبورها وجود دارند و خیلی از این زنبورهای وحشی در خطر انقراض قرارگرفتهاند.
شاید آنها نتوانند عسل تولید کنند ولی تأثیر بسزایی روی سیستم کشاورزی و محصولات آن میگذارند.
مردم به چه صورت میتوانند در این موضوع کمک کنند؟
شما بهصورت روزانه میتواند به چرخه زندگی زنبورهای عسل کمک کنید و این موضوع سادهتر از آن چیزی است که بخواهید فکر کنید. هر فردی میتواند فضای سبز اطراف خود را تبدیل به زیستگاه زنبورهای عسل کند. این فضا میتواند 1 متر یا 1 هکتار باشد.
ما به شما پیشنهاد میکنیم که از گیاهانی برای فضای خود استفاده کنید که مناسب زنبورهای عسل باشد. تعداد بسیار زیادی از نژاد مختلف گلها وجود دارد که مردم میتوانند از آنها برای باغ ، باغچه خود استفاده کنند.
شاید خیلی از افراد فکر کنند که باید یک جنگل در این زمینه به وجود آورند ولی تنها کافی است که گیاهان مناسب را در فضای سبز منزل خود قرار دهند تا سیستم گردآوری شهد و گردهافشانی زنبورهای عسل ادامهدار باشد.
بهطورکلی هر فردی باید در زندگی خود یک زنبوردار باشد تا بتواند به حفظ و ادامه زندگی زنبورها کمک کند. هر فردی که در باغ یا باغچه خود گلی بکارد ، میتواند به زندگی زنبورهای عسل کمک شایانی کند.
باید این موضوع را هم به شما بگوییم که یک کیلو عسل از دو میلیون گل شکل میگیرد و فرآیند تولید عسل توسط زنبورهای عسل اصلاً فرآیند سادهای نیست.
ما به شما پیشنهاد میکنیم که فضایی برای باغ یا باغچه خود آماده کنید که زنبورهای عسل حس زیستگاه خود را به آن داشته باشند و بتوانند سیستم گردهافشانی را بهخوبی انجام دهند.
زنبورهای عسل در روزهای سرد زمستانی چهکاری انجام میدهند؟
حالا شاید این سؤال در ذهن شما هم شکل گرفته باشد که زنبورها در روزهای سرد زمستانی کجا میروند. در ادامه جواب این سؤال را خواهید فهمید.
شاید خیلی از ما این موضوع را احساس کردهایم که زنبورها دیگر در روزهای سرد زمستان دیده نمیشوند. آیا این موجودات مهاجرت میکنند یا اینکه به خواب زمستانی میروند؟
در فضاهایی که دما به زیر 10 درجه سانتیگراد میرسد ، آنها به یک حالت خواب زمستانی میروند. اگر آبوهوا متعادل باشد ، آنها به سیستم روزانه خود ادامه میدهند. در روزهای سرد زمستانی اما سیستم خواب زمستانی آنها تا حدودی متفاوت است.
سیستم هوشمندانه زنبورهای عسل
برای اینکه بدن آنها گرم باقی بماند ، به کندوهای خود باز میگردند و یک پوشش زمستانی برای خود میسازند. ملکه در مرکز این خوشه یا پوشش قرار میگیرد و زنبورهای کارگر لایههای بعدی را شکل میدهند. این خوشه مدام تغییر میکند تا زنبورهایی که در لایههای بیرونی هستند به داخل نقل مکان کنند و بدن تمام زنبورهای عسل گرم باقی بماند.
عمر زنبورهای عسل
عمر هر زنبورعسل با توجه به سیستم آب و هوایی و دیگر فاکتورها متفاوت است. یک زنبور کارگر عمری حدود 5 الی 6 هفته خواهد داشت اما زمانی که زمستان فرا میرسد ، عمر آنها به بالای پنج ماه میرسد زیرا دیگر فعالیت زیادی نخواهند داشت و بیشتر تمرکز خود را روی زنده ماندن میگذارند.
ملکه زنبورها حدود دو تا سه سال عمر خواهد کرد ولی موردهایی هم وجود داشته که بالای پنج سال به زندگی خود ادامه داده است.
دمای داخل این پوشش زنبورها در حلقههای وسط به 37 درجه سانتیگراد میرسد ، درحالیکه دمای حلقه بیرونی حدود 10 درجه خواهد بود. این موجودات تقویم ندارند و در زمان دقیقی این لایهها را تشکیل نمیدهند.
زمانی که دمای هوا به زیر 10 درجه سانتیگراد برسد ، این موجودات بهصورت اتوماتیک این عمل را انجام میدهند. البته اگر تغییرات آب و هوایی عجیبی رقم بخورد ، مثلاً یک مدتزمانی در تابستان دمای هوا بسیار کاهش پیدا کند این عمل از زنبورهای عسل تکرار خواهد شد.
بهطورکلی زنبورها زمانی که هوای بهاری را حس کنند دوباره فعالیت روزانه خود را آغاز خواهند کرد و سیستم و چرخه حیات آنها فعال خواهد شد. باید دید که در نهایت چه اتفاقی در سال های آینده برای این موجودات زحمتکش و مهم برای طبیعت رخ خواهد داد. زنبورهای عسل موجودات مهمی برای ادامه زندگی روی زمین هستند.
دوستان عزیز، امیدواریم از مطالعۀ این مقاله لذت برده باشید. شما میتوانید نظرات خود را دربارۀ این مطلب در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.