چرا در محل کار خوشحال نیستید؟

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که از کارتان راضی نبوده و در محل کار خوشحال نیستید. روزی را به خاطر بیاورید که برای به دست آوردن این شغل دست و پا میزدید. اما حالا هیجان رسیدن به این شغل را از دست داده و در این محل کار خوشحال نیستید.
علت خوشحال نبودنتان چیست؟ وقتی این سوال را از خودتان میپرسید عذر و بهانههای زیادی میآورید و دیگران را مقصر میدانید. اما علت خوشحال نبودنتان فراتر از این بهانههای بی سروته است.
چرا از کارتان استعفا نمیدهید؟ اگر واقعا از کارتان راضی نیستید استعفا بدهید و شغل دیگری پیدا کنید. اما باز هم احساس رضایت نمی کنید. پس علت این مشکل کارتان نیست. حتی اگر به شغل مورد علاقه خود هم رسیده باشید، باز هم بعد از مدتی خوشحال نیستید.
پس باید علت این مشکل را پیدا کرده و در جهت رفع آن تلاش کنید. در ادامه به شما خواهیم گفت که چرا در محل کارتان خوشحال نیستید و چگونه باید این مشکل را حل کنید.

از رئیس خود در محل کار متنفر هستید
همه ما رویای داشتن یک رئیس تمام و کمال که باب میل ما رفتار کند داریم. اما از آنجا که هیچکس کامل نیست، ممکن است رئیس شما هم به آن اندازه که شما انتظار دارید نباشد.
رئیس شما محیط کار را کنترل میکند، کارها را سازماندهی میکند، نقش شما را تعیین میکند و در صورت ایجاد مشکل از شما پشتیبانی میکند. به جای این که با رئیستان مشکل داشته باشید برخی از مسئولیتها را پذیرفته و کاری انجام دهید. شما مسئول رفتار رئیستان نیستید اما میتوانید واکنشها و نگرشهای خود را تغییر داده و به پیشرفت فکر کنید.
اگر هر روز با این دیدگاه که از رئیستان متنفر هستید به محل کار بروید، هیچ جایی برای پیشرفت باقی نخواهید گذاشت. باید به دنبال راه حلی برای رفع مشکل بوده و در جهت خوشحال بودن خود در محل کار تلاش کنید.
- با رئیس درباره مشکلات صحبت کرده و با همکاری هم راه حلی برای آن پیدا کنید بدون این که عصبانی شوید.
- مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنید. همه ما به روشهای مختلفی با دیگران ارتباط برقرار میکنیم. باید ببینید روش ارتباط گرفتن رئیستان چگونه است و به همان روش با او ارتباط برقرار کنید. در اینصورت او احساس میکند که شما حرفهایش را گوش کرده و درک میکنید.
- اگر نمیتوانید با رئیستان کنار آمده و دائم نظرات تان را نادیده میگیرد، راهی پیدا کنید که به او تکیه نداشته باشید و مسئولیتهای زیادی را بپذیرید.
از همکارانتان متنفر هستید
همه ما همکارانی داریم که حس خوبی به آنها نداریم. همکارانی که آرامش اعصاب را از ما میگیرند. خوشحالی شما به محیط اطرافتان بستگی دارد. اگر 40 ساعت در هفته را در محل کاری بگذرانید که خوشحالتان نمیکند، پس آدم غمگینی هستید.
همکارانتان نقش بسیار مهمی را در زندگی شما ایفا میکنند. زیرا دائم با آنها در ارتباط هستید. اگر دوروبرتان پر ازآدمهای منفی باشد که باعث شوند حس خوبی نسبت به خودتان نداشته باشید؛ به فرد غمگین و بی اعتماد به نفسی تبدیل خواهید شد.
برای حل این مشکل چه کار کنیم؟ اگر همکاران آزاردهندهای دارید برای کنار آمدن با آنها دو راه حل در پیش رو دارید:
نگرشتان را نسبت به آنها تغییر دهید: به رفتارهای آزاردهنده همکارتان به چشم انعکاسی از قضاوت درونی خودتان نگاه کنید. به عنوان مثال خان احمدی حسابدار محل کارتان دائم در حال گفتن دروغهای مصلحتی است و این شما را آزار میدهد زیرا از دروغ گفتن متنفر هستید. این حس شما به خاطر تجربهای است که از دروغ گفتن داشتهاید، نه به خاطر چیزی که نمیتوانید کنترلش کنید. هیچوقت نمیتوانید رفتار دیگران را کنترل کنید؛ اما میتوانید واکنشهای خودتان را کنترل کنید. به جای این که به رفتار آنها واکنش منفی نشان دهید، از رفتار آنها یک قضاوت مثبت را بیرون بکشید.
تعریفی ازآنها بر اساس شناختی که دارید بنویسید و به چشم دیگری به او نگاه کنید. پس هنگامیکه دروغ میگوید، اینطور فکر کنید که هدفش از دروغ گفتن بهتر کردن حال یک فرد است.
از آنها دوری کنید: بعضی آدمها بیش از حد ناسازگار هستند. اگر نه میتوانید رفتارشان را بپذیری و نه تغییرشان دهید، بهتر است به هر نحوی از آنها دوری کنید. راهی پیدا کنید که زیاد دوروبرشان نباشید.
در محل کار خبری از رضایت و پاداش نیست
شغلتان قرار نیست همیشه سرگرم کننده باشد. و وقتی پاداش و رضایتی در کار نمیبینید احساس خوشحالی هم نمیکنید. آدمها دنبال پاداش و سرگرمی هستند و رقابت را دوست دارند. وقتی فضای کار لذت بخش و سرگرم کننده باشد؛ از کارتان بیشتر لذت خواهید برد.
چگونه فضای کاری را لذت بخش و سرگرم کننده کنیم؟
- در محل کارتان ساعت بازی داشته باشید. تا با همکارانتان رقابتهای دوستانه داشته باشید.
- سیستم پاداش داشته باشید. زمانی که به یکی از اهدافتان رسیدید خودتان را به یک قهوه یا شام دعوت کنید.
به کاری که انجام میدهید باور ندارید
یکی از مهمترین دلایل خوشحال نبودن شما در محل کار این است که نقش خودتان را باور ندارید و با ارزشهای اصلی خود هماهنگ نیستید. اگر شغل تان با ارزشهای شما هماهنگ نباشد خوشحال نبودنتان منطقی است.
حتی اگر شغلتان ارتباطی به ارزشهای شما نداشته باشد، باز هم دلیلی ندارد که در کارتان خوشحال نباشید. به عنوان مثال اگر کمک کردن به دیگران از ارزشهای شما باشد اما شغلتان برنامه نویسی باشد، باز هم دارید به فردی کمک میکنید. آن فرد ممکن است همکارتان باشد یا فردی که از پروژه شما استفاده میکند. همیشه سعی کنید وسعت دیدتان را گسترش دهید.
ارزشهای اصلی خود را پیدا کرده و شغلتان را در مسیر ارزشها قرار دهید. این کار باعث میشود انگیزه بیشتری در کارتان داشته باشید. اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید شغلتان را عوض کنید و کار مورد علاقهتان را پیدا کنید.
در محل کار احساس راکد بودن کرده و کسل هستید
وقتی کارتان نقطه پیشرفت خاصی ندارد احساس میکنید در حال به بطالت گذراندن وقت تان هستید. همه ما علاوه بر احساس امنیت دنبال پیشرفت هم هستیم. به علاوه از کار تکراری خسته میشویم و دنبال چالشهای جدید هستیم. اگر شغلتان ایجاب میکند که هر روز یک کار مشابه را انجام دهید، خیلی زود احساس نارضایتی میکنید. برای حل این مشکل چه کارهایی باید انجام دهید؟
- از مدیرتان درخواست ترفیع و یا چالشهای جدید بکنید.
- تمام افکار خود را جمع کرده و راهی برای لذتبخش کردن کارتان پیدا کنید.
- در یک شرکت دیگر به دنبال شغلی بهتر باشید.
درآمد کمی دارید
وقتی احساس کنید درامدتان نسبت به کاری که انجام میدهید کمتر است، احساس خوشحال بودن نمیکنید. زیرا به کارتان به اندازه کافی ارزش داده نمیشود.
اجازه دهید یک سوال سخت از شما بپرسم؟ آیا واقعا درآمدتان کم است؟ یا احساس میکنید که نسبت به کارتان درآمد کمی دارید؟ شاید به این دلیل باشد که مسئولیتهای زیادی را پذیرفته اید و احساس میکنید که به اندازه وظایفتان پاداش دریافت نمیکنید.
کسانی که به علت درآمد کم خوشحال نیستند، استرس پول دارند. بنابراین سخت کار میکنند در حالی که کسی متوجه سخت کوشی آنها نشده و پاداشی بابت آن دریافت نمیکند.
مشکل اساسی این افراد استرس است. صورتحسابها، مخارج، مشکلات زندگی شخصی و کار زیاد وارد زندگی تان شده و احساس میکنید برای مدیریت این استرسها به پاداش نیاز دارید. اما با درآمد در واقع برای یک لحظه استرس را درمان میکنید.
اگر احساس میکنید درآمدتان کم است در واقع شغلتان را دوست ندارید. و اینهمه استرس ارزش چنین درآمد کمی را ندارد.
زمانی که احساس میکنید به خاطر درآمد کم خوشحال نیستید کارهای زیر را انجام دهید:
- ارتباط حسی خود را با کارتان بیشتر کنید. معنا و مفهوم کارتان را پیدا کرده و نتیجه کارهایی که انجام میدهید را ببینید. هر روز که به محل کار میروید تغییری ایجاد میکنید. تاثیر کارتان را روی مردم ببینید و خودتان را تحسین کنید.
- از مدیرتان درخواست ترفیع بگیرید.
- اگر درآمدتان کم است و هیچ راهی هم برای افزایش آن وجود ندارد، پیشنهاد میکنم استرسهای تان کم کنید. مثلا ورزش و مراقبه کنید.. یا کارها و سرگرمیهایی انجام دهید که دوست دارید.
وظایف کاری زیادی دارید
وقتی وظایف کاری افزایش پیدا میکند، فشار و استرس زیادی وارد میشود، مخصوصا اگر زندگی شخصی خودتان را قربانی کار کرده باشید.
وقتی حجم کارتان زیاد میشود، باید یاد بگیرید که ابتدا خودتان را در اولویت قرار دهید. برای مراقبت بیشتر از خودتان توصیه های زیر را به کار بگیرید:
- کارهای غیرضروری انجام ندهید: حداقل زمانی که احساس میکنید حجم کاریتان زیاد است، به کارهایی که میدانید اهمیت چندانی ندارند نه بگویید.
- راهی برای کاهش حجم کاری پیدا کنید: به عنوان مثال بعضی کارها را حذف کنید، نیرو بگیرید و خلاصه این که برای کم کردن حجم کارتان برنامه ریزی کنید.
- مراقبت سلامت ذهنتان باشید: برای تمام کارهای ضروری خود برنامه ریزی داشته باشید.
- حد و مرز تعیین کنید: اجازه ندهید تمام زندگیتان کار شود. اگر ساعت کاری تا 6 هست کار را در همان ساعت رها کنید. بعد از پایان ساعت کاری دیگر ایمیل، ها را چک نکنید. بعد از پایان کار ریلکس کرده و استراحت کنید. مثلا پیاده روی کنید.
چه میشود اگر کارتان را دوست نداشته و حتی نتوانید استعفا بدهید
بین خوشحال نبودن در محل کار و متنفر بودن از کار تفاوت زیادی وجود دارد. و این موقعیتها زمانی سخت تر میشود که بخواهید از کارتان استعفا دهید اما نتوانید. هیچ کسی تا به حال نتوانسته به محض احساس نارضایتی از کارش استعفا بدهد. صورتحسابهایی که باید پرداخت کنید، زندگی اجتماعی که نمیخواهید از آن فاصله بگیرید و افرادی که به شما تکیه مالی دارند. اینها همه مشغلههایی است که هنگام استعفا به ذهنتان میرسد. اما از شغلتان متنفرید و صبح ها که از خواب بیدار میشوید آرزو میکنید که ای کاش جای یک نفر دیگر بودید.
زمانی که از شغلتان متنفر هستید و نمیتوانید استعفا دهید این کارها را انجام دهید:
- مسئولیتتان را در محل کار تغییر دهید.
- دیدگاهتان را تغییر دهید.
- جای دیگر درخواست کار بدهید.
سخن نهایی
فراموش نکنید که شاد بودن دست خودتان و تحت کنترل خودتان است. این که به عوامل خارجی اجازه دهید شادی را از شما گرفته و به شما استرس وارد کند دست خودتان است.
درست است که نمیتوانید جلوی اتفاقات بد و آدمهای منفی را در زندگیتان بگیرید، اما میتوانید نگرشتان را به آنها و فضای اطرافتان تغییر داده و افکارتان را کنترل کنید. یاد بگیرید که نگاه متفاوتی به زندگی داشته باشید. زیرا با فرار کردن از موقعیت یا پاک کردن صورت مسئله هیچ مشکلی حل نمیشود.