چگونه رابطه ازدواج را از شکست نجات دهیم

وقتی هنوز وارد رابطه ازدواج نشدهاید، در ذهنتان یک زندگی مشترک رویایی و بدون مشکلات را خیالبافی میکنید. هیچکدام از ما در رویاپردازیهای خود به مشکلات فکر نمیکنیم. بیایید کمی واقع بین باشیم و خودمان را از قانون زندگی جدا نکنیم.
شاید هیچکس به ما یاد نداده باشد که چگونه باید یک زندگی مشترک موفق و شاد داشته باشیم. وقتی شادی را در رابطه پدر و مادرمان ندیده باشیم، هیچ الگویی برای تشکیل یک زندگی مشترک کامل و موفق نخواهیم داشت.
با وجود این شرایط، وقتی در زندگی مشترک با مشکل مواجه میشویم، نمیدانیم چگونه باید مشکل را رفع کرده و رابطه ازدواج را از شکست نجات دهیم.
عواملی که منجر به شکست در رابطه ازدواج میشود
چه خوب بود اگر در مدرسه یا دانشگاه واحدی داشتیم به نام “رابطه زندگی مشترک” اما متاسفانه به هیچکدام از ما به طور رسمی آموزشی در این رابطه داده نشده است. به همین دلیل تصور میکنیم رابطه ازدواج یک مقوله بسیار ساده است که فقط کافی است وارد آن شویم. اما برخوردار شدن از یک ازدواج موفق و شاد به این سادگیها که فکر می کنیم نیست.

در ادامه دلایلی که منجر به شکست در رابطه ازدواج میشود را آورده ایم:
تنبلی
همه ما میدانیم که وارد رابطه شدن سخت است و نیاز به تلاش زیاد دارد. پس به تمام این سختی ها فکر کنید. هیچ چیز باارزشی در این زندگی بدون تلاش و سختی به دست نمیآید. مثلا بدون تلاش هرگز پولدار نخواهید شد، مگر این که در بخت آزمایی برنده شده باشید.
روابط نیز از این قانون مستثنا نیستند. برای داشتن یک رابطه مشترک خوب هم باید تلاش کنید. اگر برای زنده نگه داشتن رابطه تنبلی کنید خواهد مرد.
خودخواهی
خیلی از آدم ها تا حدی خودخواه هستند. اما این ویژگی آدمها در ازدواج کمی دردسرساز است. در زندگی مشترک نمیتوانید همیشه نیازهای خودتان را در اولویت قرار دهید. حداقل باید بتوانید نیازهای همسرتان را با نیازهای خودتان برابر بدانید. در غیر اینصورت پشیمانی به بار خواهد آورد.
نادیده گرفتن
نادیده گرفتن با تنبلی و خودخواهی همراه است. اگر تنبل هستید و به اندازه کافی تلاش نمیکنید؛ و دائم خودخواه هستید، در واقع رابطه و همسرتان را نادیده میگیرید.
رابطهها مثل گل و گیاه میمانند. اگر به گل و گیاه آب ندهید خواهر مرد. اگر رابطه ازدواج را نادیده بگیرید، سرانجام روزی به پایان خواهد رسید.
کودکان
بچهها علیرغم این که دوست داشتنی هستند، در رابطه ازدواج کمی هم مشکل ساز هستند. اگر با خودتان صادق باشید، این واقعیت را میپذیرید. بچهها زمان و انرژی زیادی صرف میکنند. زمان و انرژی که میتوانست خرج رابطه ازدواج شود. پس اگر زن و شوهر به خاطر بچه نتوانند با هم وقت بیشتری بگذرانند، نتیجه میگیریم که این رابطه شکست خواهد خورد.
مهارتهای ارتباطی ضعیف
یکی از لازمههای رابطه ازدواج این است که بدانید چگونه احساسات و نیازهای خود را بیان کنید. البته هر دو طرف باید این مهارت را داشته و با هم یکدل باشند. اگر در رابطه ازدواج یکدلی (توانایی تشخیص و درک نقطه نظرات طرف مقابل) وجود نداشته باشد؛ باید به سالم بودن آن رابطه شک کرد.
چگونه بدون مشاوره رابطه ازدواج را از شکست نجات دهیم؟
وقتی رابطه ازدواج به مشکل میخورد، ناامید میشوید. و به این فکر میکنید که آیا میتوان رابطه خوبی مثل روزهای اول داشت. جواب این سوال “بله” است. اما نیاز به کمی تلاش دارد.
همه زوجها توانایی مالی برای مشاوره ندارند. اما اگر این توانایی را دارید اولین کاری که توصیه میکنم انجام دهید، رفتن به جلسات مشاوره است. در غیر اینصورت اقداماتی که در ادامه توضیح دادهام را به کار بگیرید.
به رفتارهای خودتان بیشتر دقت کنید
همانطور که میدانید، در مشکلات رابطه هر دو طرف مسئول هستند. نگاهی به رفتارهای خود بیندازید تا به این نتیجه برسید که چه چیزی باعث بروز چنین مشکلاتی در رابطه شده است.
مسئولیت کارهای خود را به عهده بگیرید
اکنون که متوجه شدهاید چه رفتاری باعث ایجاد این مشکلات در رابطه شده است، مسئولیت آن را به گردن بگیرید. به همسرتان درباره احساسی که دارید بگویید و قول بدهید که آن رفتار را تغییر خواهید داد.
با خودتان و همسرتان صادق باشید
گاهی اوقات راحتترین کار این است که مثل کبک سرتان را زیر خاک برده و مشکلات را نادیده بگیرید. اما این کار راه حل مشکلات ازدواج نمیتواند باشد.
با خودتان درباره وضعیت فعلی رابطه روراست باشید و درباره احساسی که دارید با همسرتان صحبت کرده و دنبال راه حل بگردید.
با هم صحبت کنید
این مورد، از جمله مواردی است که همه زوجها میدانند اما انجامش نمیدهند. اگر درباره مشکلات فعلی با هم صحبت نکنید، نمیتوانید برای آینده هیچ برنامه ریزی داشته باشید.
هر دو درک تان از مشکلات را توضیح دهید
درک همسرتان از رابطه ازدواج ممکن است با درکی که شما دارید کاملا متفاوت باشد. بنابراین نیاز دارید که بنشینید و به نقطه نظرات همدیگر گوش بدهید.
گوش دهید
زمانی که همسرتان در حال بیان کردن نظراتش است، فقط گوش دهید. حرفش را قطع نکنید و حالت دفاعی به خودتان نگیرید. فقط با آرامش کامل به حرفهایش گوش بدهید.
لیستی از چیزهایی که میخواهید تغییر دهید فراهم کنید
برای بازسازی رابطه ازدواج، خیلی چیزها باید تغییر کند. پس هر دو باید به تغییرات مورد نیاز فکر کرده و آنها را بنویسید.
قرارداد بنویسید
برای آدمها گفتن این که میخواهم تغییر کنم راحت است. اما هنگام عمل کردن به حرف دچار مشکل میشوند. پس بهتر است کاغذ و قلم را برداشته و قراردادی را نوشته و امضا کنید. با این کار متعهد میشوید که به وعدههای خود عمل کنید.
با همدیگر وقت بگذرانید
اگر با هم وقت نگذرانید، نمیتوانید رابطه ازدواج را از نو بازسازی کنید. پس باید همدیگر را کشف کنید و برای این کار باید وقت بیشتری را با هم بگذرانید.
با تکنولوژی خداحافظی کنید
باور داشته باشید یا نه، تکنولوژی یکی از عوامل شکست رابطه هاست. وقت گذراندن با تکنولوژیهایی مثل تلویزیون، موبایل یا بازیهای ویدیویی یعنی مرگ رابطه. گاهی اوقات لازم است که از دنیای تکنولوژی فاصله گرفته و با همسرتان وقت بیشتری بگذرانید.
آیا به تنهایی میتوان رابطه را از شکست نجات داد؟
این موضوعی است که برای خیلیها سوال میشود، اما پیدا کردن پاسخ برای آن کمی سخت است. از نظر بسیاری از مشاوران خانواده و روانشناسان پاسخ این سوال خیر است. برای بازسازی و نجات یک رابطه از شکست هر دو طرف باید تلاش کنند. اگر میبینید که همسرتان هیچ تمایلی به بهتر شدن رابطه نشان نمیدهد کارهایی که در ادامه توضیح دادهام را به تنهایی انجام دهید.
نگاهی به گذشته و اتفاقاتی که در رابطه افتاده است بیندازید
رابطه را کالبدشکافی کنید و به دنبال علت شکست رابطه باشید. درست مثل جسدی که کالبدشکافی میشود، به گذشته فکر کنید و ببینید کجای راه را اشتباه رفتهاید.
اگر متوجه شدید که علت بیشتر اتفاقات “خودتان” بودهاید، باید در جهت تغییر رفتارهای خود تلاش کنید.
به الگوهایی که طی سال ها بوجود آمدهاند توجه کنید
در رابطهها معمولا الگوهایی شکل میگیرد، هم الگوهای خوب و هم الگوهای بد. به این فکر کنید که تکرار چه الگوهایی باعث ایجاد مشکل در رابطه شما شده است. پس از تشخیص آن سعی کنید الگوها و رفتارهای جدیدی را جایگزین آن کنید.
سخن نهایی
بازسازی رابطه کار آسانی نیست اما غیرممکن هم نیست. سادهترین راه برای حفظ رابطه سالم این است که اجازه شکست به آن ندهید. اما اگر با شکست مواجه شدید توصیهها و اقداماتی که در این مقاله به تفصیل توضیح داده شده است را به کار ببرید.