روانشناسی

چگونه عادت‌های بد را بشکنیم

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا بعضی‌ها در تمام جنبه‌های زندگی خود موفق هستند؟ آن‌ها هر هدفی که تعیین می‌کنند به آن می‌رسند. هدف آن‌ها ممکن است ترک عادت‌های بد باشد یا ورزش بیشتر و یا رسیدن به استقلال مالی.

شاید شما هم کمی تلاش کرده‌اید که مثل این افراد به موفقیت برسید؛ اما قبل از این که به هدف برسید کم آورده و ناامید شده‌اید.

برای رسیدن به اهداف اولین کاری که باید انجام دهید این است که عادت‌های بد را بشکنید. اما چگونه می‌توان این کار را انجام داد؟ برخی از محققان برای ترک عادت برنامه 21 روزه پیشنهاد داده‌اند، اما برخی برنامه یک ماهه و حتی سه ماهه. هر دوره زمانی که انتخاب کرده‌اید باید درست مطابق آن عمل کنید.

عادت‌های بد
Portrait of young girl, close up

در ادامه با چند استراتژی ثابت شده برای ترک عادت‌های بد آشنا شوید.

ابتدا عادت‌های بد را مشخص کنید

چنانچه می‌خواهید عادت‌های بهتری داشته باشید، بهترین کار این است که ابتدا آن‌ها را مشخص کنید. از این استراتژی برای متوقف کردن عادت‌های بد نیز می‌توانید استفاده کنید. نشانه‌ها در شک گیری عادت نقش بسیار مهمی دارند. جیمز کلیر در کتاب عادت‌های اتمی توصیه کرده است از کارت امتیاز عادت استفاده کنیم. با این تمرین ساده نسبت به عادت‌های روزانه خود هوشیار خواهیم بود.

اولین کاری که باید انجام دهیم این است که به ترتیب زمانی وقوع لیستی از عادت‌ها روزانه خود بنویسیم. سپس آن ها را به سه دسته موثر، غیر موثر و خنثی تقسیم بندی کنیم. این تمرین باعث می‌شود به ارتباط هر کدام از این عادت‌ها با رشد شخصی خود آگاه شوید.

اکنون که لیستی از عادت‌های روزانه خود دارید، قدم بعدی این است که عادت‌های منفی را از میان آن‌ها بیرون بکشید.

از عادت‌های ساده شروع کنید

هر کسی دوست دارد یک تغییر سریع در زندگی خود داشته باشد. آن‌ها دوست دارند هر روز صبح یک ساعت ورزش کنند، 20 دقیقه مراقبه کنند و غذاهای سالم بخورند.

نکته مهم اینجاست که برای رسیدن به اهداف بزرگ باید اراده ای قوی داشت. اراده مثل عضلات بدن می‌ماند و هر چه بیشتر آن را به کار بیندازید خسته می‌شود و در نتیجه از رسیدن به هدف ناامید می‌شوید.

بهترین کار این است که ابتدا یک هدف را در نظر گرفته و در مرحله بعد در جهت اهداف بزرگ‌تر قدم بردارید. به عنوان مثال می‌توانید ابتدا از عادت‌های بدی که زیاد جدی نیستند شروع کنید، سپس به عادت‌های بزرگ‌تر فکر کنید.

یک محیط جدید برای رشد عادت‌های خوب ایجاد کنید

تحقیقات نشان داده است که محیط تاثیر زیادی در عادت‌ها دارد. و چیزهایی که در محیط قابل دیدن هستند، تاثیر بیشتری دارند.

برای ترک عادت‌های بد باید به نشانه‌های مثبت تمرکز کرده و عادت‌های خوب را تقویت کرد. روش دیگر این است که عادت‌های جدیدی را ساخته و خودتان را در معرض نشانه‌هایی که باعث تقویت الگوهای منفی می‌شوند قرار ندهید. جلوگیری از وسوسه‌ها آسان‌تر از پافشاری به آن‌هاست.

به عنوان مثال اگر می‌خواهید بیشتر از تماشای تلویزیون کتاب بخوانید، کنترل تلویزیون را در اتاق دیگری قرار داده و در تمام گوشه کنار خانه کتاب قرار دهید.

عواقب عادت‌های بد را تعیین کنید

عادت‌های بد عواقب بدی هم دارند و تقیربا روی تمام اعضای بدن تاثیر می‌گذارند. منجر به سرطان، آمفیزم، بیماری های قلبی، دیابت، برونشیت و بسیاری مشکلات و بیماری‌های دیگر می‌شوند. احتمال این که عادت های بد باعث ایجاد مشکلاتی برای چشم و مرض سل و اختلالات سیستم ایمنی بدن شود نیز زیاد است. زمانی که از عواقب عادت های بد آگاه باشید بهتر می‌توانید آن‌ها را کنار بگذارید.

عادت‌های بد را سخت و دردناک کنید

اگر می‌خواهید آن عادت‌های ناخوشایند را کنار بگذارید، برای هر کدام هزینه آنی در نظر بگیرید یا سختش کنید.

توصیه جیمز کلیر این است که یک “قرارداد عادت” بنویسید. این قرارداد یک توافق‌نامه کتبی است که نسبت به یک عادت خاص تعهد داده و برای آن جریمه‌ای در نظر می‌گیرید. دو نفر شاهد هم می‌توانید برای این توافق نامه داشته باشید. به همین طریق عادت‌های خوب را هم ساده کنید و برای آن‌ها پاداش در نظر بگیرید.

ذهنیت خود را تغییر دهید

هر زمان که تصمیم دارید از یک استراتژی برای متوقف کردن عادت‌ها تعیین کنید، از استراتژی “دانشمند و موضوع” استفاده کنید. باد هر اقدامی را به عنووان یک آزمایش رفتاری در نظر بگیرید که هر چالشی در آن اطلاعات مفیدی برای مرحله بعدی ارائه می‌دهد.

انرژی خود را روی توقف روزانه عادت‌ها متمرکز کنید نه در بازه زمانی طولانی مدت. اگر این روند را ادامه دهید، در بازه زمانی کوتاه‌تری نیز به نتیجه خواهید رسید.

با افرادی که از شما حمایت می‌کنند ارتباط برقرار کنید

افرادی که با آن‌ها در ارتباط هستید، تاثیر چشمگیری در عادات شما دارند. طبق تحقیقاتی که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شده، به این نتیجه رسیده‌اند که اگر یکی از دوستان‌تان چاق باشد حتی اگر مایل‌ها از شما دور باشد باز هم شما 75 درصد در معرض چاق شدن هستید.

ما آدم‌ها تمایل به اتخاذ سبک زندگی، اهداف و آرزوهای افرادی داریم که با آن‌ها در ارتباط هستیم. پس اگر می‌خواهید سیگار کشیدن را متوقف کنید، از دوستانی که سیگاری هستند دوری کنید.

مثبت حرف زدن را تمرین کنید

شاید در گذشته این جملات را با خود تکرار کرده باشید:

  • شرایط فعلی من ناامیدکننده است.
  • نمی‌توانم این کار را انجام دهم.
  • هرگز نمی‌توانم به این هدف برسم.

اگر این جملات را با خودتان تکرار کرده باشید، در واقع عادت‌های بدی را برای خود ساخته‌اید. تحقیقات روانشناسان نشان داده است که ذهن ناخودآگاه انسان به چیزهایی که می‌شنود معنی می‌دهد. الگوهای فکر و بدن از طریق کلمات با هم ارتباط می‌گیرند. بنابراین اگر می‌خواهید به موفقیت‌های بیشتری رسیده و عملکرد بهتری داشته باشید، با خودتان جملات مثبت تکرار کنید.

با مراقبه عادت‌های بد را کنار بگذارید

تمرین‌های زیادی برای کنار گذاشتن عادت‌های بد وجود دارد و یکی از آن‌ها مدیتیشن است. کسانی که مراقبه می‌کنند به دو چیز مهم می‌رسند:

اول این که به خودآگاهی می‌رسند. با مدیتیشن به تمام لایه‌های درون خود نفوذ کرده و تمام باورهای غلطی که نسبت به خودتان دارید را از بین می‌برد.

دوم این که با مدیتیشن روی واقعیت و خواسته‌ها تمرکز می‌کنید. مدیتیشن تعیین می‌کند که چه چیزی فراتر از آن عادت‌های بد شما را خشنود و راضی می‌کند. با به تصویر کشیدن واقعیت یاد می‌گیرید که چگونه عادت‌های بد را کنار بگذارید.

سخن نهایی

عادت‌های بد شما را از رسیدن به پتانسیل کامل خود بازمی‌دارد. برای این که هیچ عذر و بهانه‌ای نداشته باشید، یک جدول زمانی تعهد بنویسید. این بازه زمانی می‌تواند 21 روزه یا 1 ماهه باشد.

عادت‌ها نتیجه یک چرخه هستند. از یک احساس (مثبت یا منفی) شروع می‌شود، به یک اندیشه (مثبت یا منفی) تبدیل می‌شود و به یک عمل منتهی می‌شود. عمل در واقع اندیشه‌ای است که عملی شده است. عمل مکرر نیز عادت را تشکیل می‌دهد.

برای ترک عادات بد می‌توانید از کلمات بهره ببرید. کلمات به شما قدرت کنترل احساسات را می‌دهد. به عنوان مثال اگر باید زود بیدار شوید، به بدن تان بگویید که بلند شود. در غیر اینصورت احساس‌تان باعث می‌شود بیشتر بخوابید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا