روانشناسیروانشناسی ازدواجمهارت های زندگی

حسادت ناسالم در زندگی مشترک

کمی حسادت در هر نوع رابطه‌ای، به خصوص روابط عاشقانه طبیعی است. اما اگر از حد خارج شود، تبدیل به حسادت ناسالم خواهد شد و می‌تواند آثار مخرب بسیاری به زندگی مشترک شما وارد کند. ما در ادامه این مقاله، قصد داریم علل و راهکار های رهایی از این موضوع را با شما در میان بگذاریم.

هر یک از ما در برهه‌هایی از زندگی مشترک و روابط عاطفی، احساس ناخوشایند حسادت را تجربه کرده‌ایم. دلیل حسادت در اکثر مواقع این است که احساس می‌کنیم ارتباط ما با محبوبمان مورد تهدید قرار گرفته است. می‌ترسیم که نکند معشوق ما فرد دیگری را جایگزین ما کند و در همین حالات است که حسادت یا حسادت ناسالم به سراغ ما می‌آید.

یک زندگی مشترک پایدار و موفق به چند عامل اساسی احتیاج دارد که می‌توانید آن‌ها را در مجله امرسان، از طریق لینک زیر بیابید.

زندگی مشترک پایدار

اگر چه اکثریت افراد حسادت را در برخی مواقع و خفیف تجربه می‌کنند، اما برای برخی دیگر این موضوع می‌تواند یک آسیب‌شناختی جدی باشد. برای افراد بسیار حسود، اغلب اوقات حسادت دلیل محکمی برای اتمام زندگی مشترک، روابط عاطفی و عاشقانه می‌شود.

به چه کسی حسود می‌گویند؟

اگر از یک فرد حسود بپرسید که دلیل قانع‌کننده‌ای برای حسادت خود دارد، احتمالا چندین مثال واقعی درمورد روابط عاطفی پیشین خود در توجیه حسادتش خواهد آورد. مثال‌هایی که واقعا در آن‌ها همسر یا فرد دیگری قبلا به او خیانت کرده است. در چنین حالتی سؤال دیگری مطرح می‌شود که مهم است و باید پرسیده شود: آیا الگوی خاص و مشترکی در این رابطه‌ها و حسادت او دیده می‌شود؟ یا آن ماجرا تنها یک مورد اتفاقی بوده است؟

اگر شخصی در روابط قبلی خود نیز حسود بوده است و در اغلب موارد دلیل قانع‌کننده‌ای برای حسادت خود نداشته، به احتمال زیاد یک فرد حسود است. پس توجه داشته باشید که اگر با کسی در ارتباط هستید که رفتارش به شدت احساس حسادت شما را برمی‌انگیزد، از خود بپرسید که آیا در گذشته و در روابط عاطفی قبلی خود نیز حسادت ناسالم و شدید را تجربه کرده بودید یا چنین احساسی جدید و تنها برآمده از روابط کنونی شما است؟

اگر سابقه حسادت ندارید، احتمالا حسادتی که در رابطه فعلی تجربه می‌کنید، حسادت ناسالم نیست. این احساس احتمالا نشانه‌ای غریزی از این است که شما با فردی در رابطه هستید که نمی‌توانید به او اعتماد کنید. این احساس، حسادت نیست و شما تبدیل به فردی حسود نشده‌اید. شما فقط نگران و بی‌اعتماد هستید. درصورتی‌که سابقه حسودی ندارید اما همسرتان به شما برچسب حسود می‌زند، نباید این برچسب زدن به احساساتتان را بپذیرید. در چنین حالتی، شما حسود نیستید و نگرانی شما قابل دفاع است. پس از آن دفاع کنید.

علل حسودی افراد

حسادت می‌تواند علل زیادی داشته باشد. احساس حسادت ممکن ات برخواستهه از شخصیت شکاک یا رفتار‌های متناقض و تحریک کننده شریک شما در زندگی مشترک باشد. پس هر فرد، علاوه بر اینکه نیاز است در انتخاب شریک زندگی خود توجه بسیاری داشته باشد، باید به خود کنترلی نیز رسیده باشد. تا هم سوء ظن را از خود دور کند و هم به طرف مقابل از لحاظ روانی آسیب وارد نکند.

اگر به بالا و پایین شخصیت خود کاملاً آگاه باشید، به راحتی از سخنان یا رفتار دیگران ناراحت نمی‌شوید. افرادی که هوش عاطفی بالایی دارند، روشن‌فکرند و اعتماد به نفس بالایی دارند. اگر مشتاق کسب اطلاعات بیشتر درمورد هوش عاطفی باشید، مطالعه مقاله زیر برای شما خالی از لطف نیست:

هوش عاطفی چیست؟

در ادامه به بیان چند مورد از مهم‌ترین علل حسادت در زندگی مشترک خواهیم پرداخت:

ناامنی

احساس ناامنی و عدم امنیت احتمالا شایع‌ترین علت حسادت است.
احساس ناامنی و عدم امنیت احتمالا شایع‌ترین علت حسادت است.

احساس ناامنی و عدم امنیت احتمالا شایع‌ترین علت حسادت است. احتمالا از افراد زیادی اصطلاح «عقده حقارت» را شنیده‌اید که اگر چه یک واژه روان‌شناسی نیست اما اشاره به عزت‌نفس پایین یا ضعیف دارد. مثلا بسیارند مردان حسودی که در روابط عاشقانه خود احساس ناامنی می‌کنند. مردی با این ویژگی دائما از خود می‌پرسد که آیا توانایی حفظ جذابیت برای همسرش در طول زندگی مشترک را دارد یا خیر. سوالاتی نظیر این که آیا در نظر او به اندازه کافی خوب و باارزش است یا نه، باعث درگیری همیشگی او با نا امنی خواهد شد.

مثال‌هایی که در بالا ارائه شد، دلیلی بر این نیست که این احساس فقط به سراغ آقایان می‌اید. زنان زیادی نیز با مسايلی از همین دست، درگیرند و احساس ناامنی در زندگی مشترک، آرامش روح آن‌ها را تهدید می‌کند.

توجه به این نکته ضروری است که ناامنی معمولا در زنان و مردان امری مطلق نیست. یعنی یک زن ممکن است وکیلی باهوش، قدرتمند و بسیار موفق باشد، اما حسودی‌اش تنها در روابط عاشقانه او ظاهر شود. پس او در حالت کلی زنی با احساس ناامنی نیست. اما او در روابط عاشقانه خود به شدت حسادت می‌کند و درگیر حسادت ناسالم خواهد شد.

وسواس فکری

اگر مبتلا به اختلال وسواس و اجبار باشید، احتمالا حسادت ناسالم و شدید به سراغ شما خواهد آمد. در چنین شرایطی مغز با تولید مداوم اضطراب و نگرانی‌های جدید تمایل دارد اضافه کاری کند. ازآنجایی‌که چنین رفتاری در حقیقت سبک فکری این دسته از افراد به حساب می‌آید، تمایل آن‌ها به بررسی وسواس گونه مسائل مختلف، ناگزیر به زندگی مشترک و رواط عاطفی هم کشیده می‌شود.

برای افراد وسواسی، دشوارترین مسئله مدیریت عدم قطعیت یا ناشناخته‌ها است. اکثر مردم توانایی مواجهه با مقداری عدم قطعیت را دارند و در زندگی روزمره، ناشناخته‌های بسیاری به سراغشان می‌آید. برای مبتلایان به وسواس اما شرایط طور دیگری است. وقتی همسر یک فرد وسواسی، دیر به خانه می‌آید، او نمی‌تواند ناشناخته‌ها را تحمل کند و سوالاتی ذهن او را به خود مشغول می‌کند. مثلا اینکه چرا دیر کرده؟ مشغول چه کاری بوده است؟ و ….

هنگامی که نسبت به شریک زندگی خود مشکوک می‌شود، ذهن او با پر کردن جا‌های خالی با بدترین جواب‌های ممکن، دست به ایجاد پاسخ‌هایی می‌زند که بسیاری از آن‌ها منفی هستند. خیلی اوقات او با وجود احتمال ضعیف خیانت همسرش، به یک نتیجه گیری قطعی مبنی بر خیانت می‌رسد. در ادامه احساس اضطراب و حسادت ناسالم و شدید می‌کند. اما اگر او چنین  وسواس نداشت، احساس حسادت بسیار کمتر بود وو منجر به پایان زندگی مشترک نیز نمی‌شد.

شخصیت شکاک (پارانوئید)

اکثر افراد پارانوئید حسادت می‌کنند و اعتقادی محکم بر این دارند که در زندگی مشترک به آن‌ها خیانت شده است.
اکثر افراد پارانوئید حسادت می‌کنند و اعتقادی محکم بر این دارند که در زندگی مشترک به آن‌ها خیانت شده است.

بسیاری از افرادی که بدلیل مشکلات زندگی مشترک خود به روانشناس مراجعه می کنند، چه مرد و چه زن، به نحوی احساس حسادت می‌کردند. منشا حسادت بسیاری از آن‌ها در واقع پارانوئیدی و شکاک بودن آن‌ها است که در مورد بسیاری از مسائل زندگی خود دارند.

اغلب افراد تا حدی پارانوئید و شکاک هستند، اما پارانویایشان آن‌قدر شدید نیست که بتوان آن‌ها را به عنوان یک بیمار پارانوئید  به حساب آورد. زنان و مردان مبتلا به پارانویای خفیف یا معتدل در اعتماد به دیگران مشکل دارند. این افراد اغلب نسبت به انگیزه‌های دیگران در روابط اجتماعی روزمره بدبین هستند. داشتن این اختلال شخصیتی به فرد این احساس را می‌دهد که قربانی آزار و اذیت دیگران است. او اغلب چنین احساس می‌کند که دیگران در صدد ضربه زدن به او هستند.

این افراد در اغلب مواقع حس می‌کنند که دیگران به صورت تعمدی سعی بر خراب کردن و ضربه زدن به اهداف زندگی شخصی و شغلیشان هستند. آن‌ها اغلب چنین حس می‌کنند که دیگران ناامیدشان کرده، طردشان نموده یا از موضع بالا به آن‌ها نگاه می‌کنند، حتی وقتی شواهد کاملا برعکس این موارد را نشان بدهد.

فرد پارانوئید منتقد است. او به جای نگاه به درون و پذیرش مسئولیت نقص‌ها و اشتباهات خود، همیشه دیگران را مقصر اشتباهات و سپس مشکلات زندگی خود می‌داند.اکثریت این افراد حسادت می‌کنند و اعتقادی محکم بر این دارند که در زندگی مشترک به آن‌ها خیانت شده است. اگر مدرک نداشته باشند، بر اعتقاد خود می‌مانند و درعین حال هیچ مدرک و شاهدی نیز نمی‌تواند آن‌ها را به چیزی غیر از آنچه باورش دارند، مجاب کند.

بازسازی روابط

حالا که اطلاعات کامل‌تری در حیطه حسادت در زندگی مشترک دارید، دفعه بعدی که همسرتان رفتار حسادت گونه‌ای بروز داد، آن رفتار را از این دیدگاه بررسی کنید که آیا حسودی او موضوعی جدید است یا از الگویی دیرینه برخواسته است؟ اگر با فردی در ارتباط هستید که سابقه حسادت دارد، در نظر داشته باشید که چنین رفتار‌هایی احتمالا ریشه در ناامنی، وسواس یا شخصیت پارانوئید دارد که این‌ها به راحتی از بین نمی‌روند.

مواجهه با این مشکلات عمیق و بنیادین، بسیار زمانبر است و اغلب نیاز به روانکاوی‌های اساسی دارد. اگر همسرتان مشتاق و علاقمند به درمان خود و حل مشکلاتتان در زندگی مشترک باشد، حفظ این رابطه باارزش، لازم است. در غیر این صورت بهتر است در مورد آینده و مشکلات احتمالی خود گفتگو کنید. حسادت ناسالم می‌تواند آسسیب‌های جدی به هر دو شما و سایر اعضای خانواده وارد کند.

پیش از تصمیم عجولانه درمورد جدایی و خاتمه زندگی مشترک، شاید بهتر باشد به شرایط و مشکلات فرزندانتان نیز فکر کنید. با مطالعه مقاله زیر می‌توانید در مورد مشکلات فرزندان طلاق اطلاعاتی کسب کنید:

فرزندان طلاق و مشکلاتشان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا