آشپزیسبک زندگیطب سنتینکات آشپزی

پخت غذا در ظرف مسی

احتمالا اینکه پخت غذا در ظرف مسی، فواید زیادی دارد را زیاد شنیده اید. اما آیا واقعا اینطور است؟ آیا ظرف مسی برای تهیه هر نوع غذایی مناسب هستند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ظروف با ما همراه باشید.

مس علاوه بر زیبایی، فوایدی برای پخت و پز دارد. اما بسیاری از ما فکر می‌کنیم هر نوع غذایی را می‌شود در ظروف مسی پخت و این کار برای سلامتی مفید است. پیش از هر توضیحی، باید از شما بخواهیم این تفکر غلط را کنار بگذارید. همه متخصصین بر اینکه ورود بیش از حد مس به بدن موجب مسمویت و برخی از بیماری‌ها می شود، اتفاق نظر دارند.

مس بخاطر ساختار خود، بهترین رسانای گرما است و به سرعت گرم می‌شود و گرم می‌ماند. این ویژگی برای بسیاری از آشپز‌ها جالب و مهم است. رسانایی گرمایی مس و ظرفیت گرمایی آن، آشپز‌ها را به استفاده از ظرف مسی تشویق می‌کند. این روز‌ها آبکش‌های مسی، کفگیر‌های مسی، کاسه‌های مسی و سایر لوازم آشپزخانه مسی در فروشگاه‌ها وجود دارد و بسیاری از افراد برای استفاده در منزل، آن‌ها را خریداری می‌کنند اما لطفا توجه داشته باشید پیش از خرید و استفاده ظرف مسی باید در مورد آن اطلاعات کسب کنیم.

پخت و پز در چه ظروفی مناسب تر است؟

در عصر حاضر، متخصصین به این نتیجه رسیده‌اند که بهترین ظروف برای پخت و پز غذا، ظروف شیشه ای و پیرکس هستند زیرا هیچ واکنشی با غذا نمی‌دهند و عناصر تشکیل دهنده آن‌ها هنگام پخت و پز وارد غذا نمی‌شود. اما عناصر تشکیل دهنده بقیه ظروف مانند ظروف مسی، آلومینیومی، روحی، تفلن، چدن، ملامین و … هنگام پخت غذا وارد آن و بالطبع وارد بدن ما می‌شود.

آشپزی در ظرف مسی

علت خوشمزگی و خوب جا افتادن غذا در ظروف مسی این است که حرارت در ظرف مسی به طور یکنواخت توزیع می شوددلیل دیگر نیز می‌تواند ظرفیت گرمایی بالا و نگهداشتن طولانی مدت حرارت در این ظرف‌ها باشد. پخت غذا در این ظروف می تواند به کم خونی کمک کند زیرا مس از عناصر لازم فرآیند خونسازی و رفع مشکل کم خونی است.

شما می توانید با توجه به تغییرات بدنتان، متوجه مشکلات احتمالی خود شوید. برای مثال سفیدی یا رنگ پریدگی لب ها نشان دهنده کم خونی است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله زیر مراجعه فرمایید:

تغییرات لب ها و نکات سلامتی بدن

علاوه بر پخت بهتر و جا افتادن بیشترر خورشت‌ها،‌ غذاهای سرخ کردنی در ظرف مسی تردتر می‌شود.

نیاز بدن به مس

بدن انسان، برای سالم بودن به مقادیر مشخصی مس نیاز دارد. ورود بیش از حد مس، مانند ورود بیش از حد هر ماده دیگری، به بدن مخصوصاً به کودکان، صدمات جدی وارد می‌کند. مصرف بیش از اندازه مس موجب مسمومیت می‌شود.  بنابراین درست است که مس برای بدن مفید است، اما مانند هر عنصر دیگری نباید از حد مجاز آن بیشتر مصرف شود.

کمبود مس در بدن انسان موجب احساس رخوت، خواب آلودگی و کسالت مداوم می شود. کاهش سطح یون سبب درد مفاصل می شود. پخت غذا در ظروف مسی به رفع تمامی این حالات کمک می‌کند. همچنین آشپزی  در ظرف مسی باعث طول عمر مفید است. استفاده از این ظروف می تواند به سلامت جسمی خانم ها، در نزدیکی دوره عادت ماهیانه کمک کند.

اصلا در ظروفی که لایه پوششی آن‌ها از بین رفته نباید پخت و پز کرد زیرا مس اضافی در کبد ذخیره می‌شود و باعث از کار افتادن کبد می شود.

کم خونی از ظاهر ناخن نیز می‌تواند معلوم شود. اگر می‌خواهید بتوانید از ظاهر ناخن پی به اطلاعاتی در مورد سلامت جسم خود یا دیگران ببرید، توصیه ما به شما، مطالعه مقاله زیر است:

ناخن‌ ها چه چیزی درباره سلامتی می‌گویند؟

مضرات آشپزی در ظروف مسی

اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند، غذا فاسد و ناسالم می‌شود و خوردن آن حتما عواقب خطرناکی برای بدن شما دارد.
اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند، غذا فاسد و ناسالم می‌شود و خوردن آن حتما عواقب خطرناکی برای بدن شما دارد.

از آن جا که ظروف مسی زود اکسید می‌شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند، می‌توانند باعث مسمومیت شوند. برای پیشگیری از این نوع مسمویت و کاهش میزان ورود مس به غذا از آلیاژهایی مانند قلع، نیکل، استیل و لعاب به عنوان پوشش ظروف مسی استفاده می‌کنند. اما این پوشش‌ها نیز در صورت استفاده نادرست، می‌تواند سبب ورود فلزات سنگین به بدن شود.

اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند، غذا فاسد و ناسالم می‌شود و خوردن آن حتما عواقب خطرناکی برای بدن شما دارد. مس با غذاهای اسیدی واکنش نشان می دهد پس به این علت ظروف مسی را معمولا با لایه ای از یک فلز دیگرمثل قلع، استیل یا نیکل می پوشانند تا از ورود بیش از حد مس به غذا جلوگیری شود.

شست و شو، خراشیدن یا ساییدن ظروف مسی، لایه پوششی محافظ را از بین می برد. حتما توجه داشته باشید که نباید در ظروفی که لایه پوششی آن‌ها از بین رفته پخت و پز کرد زیرا این فلز هنگامی که در مقادیر زیاد وارد غذا می شود باعث تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود.

ظرف مسی با پوشش قلع

در بازار دو یا سه نوع مس وجود دارد. یکی از این دو گروه، ظروف مسی با پوشش قلع هستند. از آن جا که این ظروف روکش قلع دارند، لازم نیست نگران مسمویت مسی باشیم. توجه کنید که به علت این پوشش، از لوازم آشپزخانه تیز استفاده نکنید تا این پوشش وارد غذا نشود.

ظروف مسی پوشانده شده با قلع نباید به تنهایی گرم شوند و حتما باید دمای داخل آن زمانی که خالی است از حرارت متوسط بالاتر نرود. زیرا اگر قلع داغ شود، به علت اینکه دمای ذوب پایینی دارد (۲۳۰ درجه سانتیگراد) می‌تواند خطرناک باشد. یک پوشش قلعی روی طرف مس، با مراقبت و استفاده درست تا چند سال سالم خواهد ماند.

مس با روکش استیل

یکی از جدیدترین روکش‌های ظروف مسی، استیل است. ظرف مسی با روکش استیل قابلمه‌ای با تمام ویژگی‌های سایر قابلمه‌های استیل است. مس با روکش استیل تنها از ویژگی رسانایی مس برخوردار است.

مهم‌ترین ویژگی که روی کیفیت تابه‌های مسی اثر می‌گذارد، ضخامت مس است. بهترین حالت برای ضخامت ظروف مسی، ۲ تا ۳ میلی‌متر است. اگر مس بیش از این مقدار باشد، تابه خیلی زود گرمای خود را از دست خواهد داد.

نکات نگهداری از ظرف مسی

نگهداری طولانی از خوراکی های زیاد شور و تلخ، ترش و شیرین و روغنی و گوشت در ظروف مسی، از طرف متخصصین منع شده است.

زنگار ظروف مسی ضرر دارد ولی قلع اندود کردن آن ضرر ندارد .

استفاده از ظروف مسی بجای آلومینیوم بهترین انتخاب برای طبخ دیزی های سنگی است زیرا آلومینیوم اثرات بدی بر استخوان، خون و مغز دارد.

مس به پخت سریع کمک می‌کند و به طبع این موضوع، صرفه جویی در انرژی را نیز در پی دارد. زیرا مس در قدرت انتقال حرارت بعد از طلا بهترین فلز است .

برای از بین بردن لکه از روی ظرف مسی پیاز به شما کمک می‌کند. یک برش پیاز روی لکه بمالید تا سریع‌تر تمیز شود.

ظرف مسی‌ را در ماشین ظرف‌شویی قرار ندهید و بعد از شستن سریع خشک کنید.

نصف یک لیمو ترش را در نمک اندود کنید وبرای پاک کردن قسمت‌های بسیار کثیف ظروف مسی و براق کردن سطح آن‌ها روی قسمت مورد نظر بمالید.

نکات آشپزی با ظرف مسی

خوراکی‌های خیلی شور، ترش، شیرین، چرب و گوشت علاوه بر اینکه برای ظرف مضر است، به سلامت انسان نیز لطمه می‌زند. پس هرگز این خوراکی‌ها را نباید طولانی مدت در ظروف مسی نگه‌داشت.

در شرایطی که با ظروف مسی، به طور مستقیم و بدون روکش قلع یا استیل سر و کار دارید، حواستان به این نکته باشد که مس واکنش‌پذیر است. مواد غذایی اسیدی مثل سرکه یا گوجه فرنگی مس را به ماده غذایی وارد می‌کنند و در طول زمان سمی هستند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا