چهارشنبه سوری چیست و به چه دورانی برمی گردد

در روزهای آخر سال و پیش از نوروز جشن ها و آداب مختلف مانند چهارشنبه سوری برگزار می شود. این مقاله، سعی دارد چهارشنبه سوری را به طور کامل و مفید و مختصر توضیح دهد.
چهارشنبه سوری چیست؟
مردم ایران مانند سایر ملل باستان آداب و رسوم خاص خود را دارند. یکی از آئین های سال جدید ایرانیان که باید ترکیبی از چندین سنت مختلف باشد، “چهارشنبه سوری” است که در برخی از شهرها چهارشنبه آخر سال نامیده می شود.
چهارشنبه سوری در تقویم ایران
در تقویم باستانی ایران، هر سال 12 ماه و هر ماه 30 روز بود. با این حساب، طول سال عملاً 360 روز بوده است که فقط 5 روز و برخی ساعت اختلاف با یک سال کامل خورشیدی داشته است. مردم با تمیز کردن خانه هایشان که به آن “خانه تکانی” می گویند، آماده استقبال از سال نو یا نوروز م شوند.
تاریخ ایران باستان پر از جشن است. جشن هایی همه بر اساس دیدگاه گذشتگان، با فلسفه و جوهره وجود. امروز چهارشنبه سوری یکی از معدود جشن هایی است که تاکنون در ایران باقی مانده است. این جشن از جایگاه مهمی در گردشگری ایران برخوردار است. هر ساله بسیاری از گردشگران برای دیدن این جشن به ایران سفر می کنند.
آتش در فرهنگ ایرانی نمادی از خلوص، طراوت، سازندگی، زندگی، رفاه و درنهایت از بزرگترین نعمات خدا در روی زمین است. چهارشنبه سوری در فرهنگ فارسی زبان نیز به عنوان مقدمه ای برای عید نوروز شناخته می شود.
همچنین در طول تاریخ، قبل از فرا رسیدن سال نو و نوروز مشهور است که هنوز هم در بین اقوام و شهروندان ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
می توانید برای مطالعه بیشتر در مورد جشن ها به مکزیکیها در انتظار جشنواره روز مردگان سری بزنید.
تاریخچه
ما درمورد چهارشنبه سوري كتاب يا اسناد تاريخي يا مرجعي نمي يابيم و فقط در اين قرن اخير يا به طور دقيق تر، در اين نيم قرن گذشته، مقالات زيادي منتشر شده است كه در مورد چهارشنبه سوري و يا در نوشتارهاي مربوط به آنها در مورد این روز صحبت کردند.
البته لازم به ذکر نیست که علی رغم قدمت این جشن، در تاریخ باستانی این کشور، سنت چهارشنبه سوری مربوط به زرتشتیان نیست زیرا آنها معتقد بودند پریدن از بالای آتش، بدخلقی و غیر دوستانه است.
روایات چهارشنبه سوری

همه شهرها و روستاهای ایران چهارشنبه آخر سال چهارشنبه سوری را جشن می گیرند. در شب چهارشنبه آخر سال (یعنی در نزدیکی غروب آفتاب در روز سه شنبه)، در بیرون از خانه، مقابل خانه ها، در یک فضای مناسب، مردم آتش روشن می کنند.
همه، پیر و جوان، زن و مرد از بالای شعله های آتش می پرند و می گویند “زردی من از تو، سرخی تو از من”، بنابراین همه غم و اندوه و مشکلات سال گذشته خود را به آن دادند.
در واقع، این جمله بیانگر یک مراسم تمیزکاری آیینی است که در آن نیز “سوری” به معنی “قرمز” یا سرخ به زبان فارسی و چهارشنبه سوری به آن اشاره دارد. به عبارت دیگر مردم خواستار این هستند که آتش همه زردی های آنها، بیماری و مشکلات آنها را بگیرد و در عوض به آنها قرمزی و گرما و قدرت بخشد.
در گذشته مردم از ظروف سفالی مانند کاسه، بشقاب و گلدان در خانه استفاده می کردند. سفال های قدیمی را در حال که از آب پر شده و چند سکه در آن می اندختند، از پشت بام به پایین می انداختند.
اسپند سوزاندن، و خوردن آجیل که معتقدند مشکلات آنها را برطرف خواهد کرد، گفتن بخت و اقبال، “فالگوش” (در این سنت، دختران جوان آرزو می کنند. سپس به صحبت های مسافران در خیابان گوش می دهند. با گوش دادن به صحبت های مسافران، اهدافشان را بر اساس گفته های آنها تفسیر می کنند).
“قاشق زنی” (دختربچه ها خود را می پوشانند و درها را با قاشق یا کلید می زدند. صاحب خانه ها شیرینی، میوه یا پول به آنها می داد). نیز از این آداب و رسوم است که هنوز در چهارشنبه سوری به طور کامل فراموش نشده است.
همچنین مطالعه در تعطیلات عید چه فیلم هایی ببینیم؟ خالی از لطف نیست.
افسانه ها
در مورد چهارشنبه سوری اسطوره های زیادی وجود دارد و حتی در برخی از این اسطوره ها نیز گفته می شود که آواز جغد نیز به دلیل نوروز است.
ایرانیان باستان بر این باور بودند که غم و اندوه سال و آلودگی نباید به نوروز و سال جدید تحویل داده شود. از آنجا که تمیز کردن همه این آلودگی ها با آب امکان پذیر نیست. علاوه بر آب، آنها از عنصر آتش برای تمیز کردن نیز استفاده می کردند. با سوزاندن هیزم، آنها وسایل غیر قابل استفاده را حذف می کردند. همچنین از این طریق فضای زندگی خود را ضد عفونی می کردند.
علاوه بر ضدعفونی کردن با دود، از آن برای از بین بردن حشرات، که به عنوان نوعی خانه تکانی محسوب می شد، استفاده می کردند.
اگر به مطالعه در مورد شادی علاقه دارید، چگونه سالم و پر نشاط زندگی کنیم را مطالعه کنید.
چهارشنبه سوری امروزی

تمام آداب و رسوم و خاطراتی که مردم ایران در زمان ها و دوران مختلف جشن می گرفتند و برخی از آنها که در فرهنگ این سرزمین باقی مانده است، با آداب و رسوم، اخلاق و خرد نیاکان ما آمیخته شده است. در پس هرکدام از آنها اعتقاد و باوری وجود دارد. در خدا، امید به زندگی، نبرد با شیاطین و شر در قالب نمادها، نمایش ها و آیین های مختلف نمایشی گنجانده شده است.
امروز چهارشنبه سوری کمی از سبک سنتی خود خارج شده و به رنگ دیگری رسیده است. اکنون چهارشنبه سوری فقط به معنای روشن کردن آتش و پرش از روی آن نیست. آتش بازی ها و مواد منفجره جلوه های متفاوتی در خیابان ایجاد می کنند و در عین حال به نوعی آزار دهنده هستند.
نورپردازی، آتش بازی ها، آبشارها و … باعث شده تا چهارشنبه سوری به شکل جدید و متفاوت از گذشته باشد. چراغ های رنگین کمان از هر طرف قابل مشاهده است و آبشارهای جرقه آتش وجود دارد. متأسفانه امروز چهارشنبه سوری دستخوش تغییراتی در وابستگی های مرفه خود شده است که سالانه در آخرین روزهای سال خسارت های شخصی و مالی به خانواده ها وارد می کند.
می توانید برای مطالعه بیشتر به چگونه زندگی شهری سالم داشته باشیم سری بزنید.