جنگل های هیرکانی یا میراث طبیعی یونسکو

جنگل های هیرکانی یکی از سرمایه های کشورمان ایران است. درست است که ما فقط در فیلم ها دایناسورها را دیده ایم، اما در ایران جنگل هایی وجود دارد که در همان سن و سال دایناسورها قرار دارند. این چنگل ها به دوره سوم زمین شناسی برمی گردند.
در این مقاله در مورد جنگل های هیرکانی، میراث ایران و میراث طبیعی یونسکو صحبت خواهیم کرد. تمام آنچه شما باید در مورد این جنگل ها بدانید.
جنگل های هیرکانی در یونسکو
جنگل های هیرکانی که مانند روبان سبز در حاشیه دریای خزر هستند. از جمله جنگل های با ارزش جهان هستند. جنگل های مختلط هیرکانی خزر سرانجام در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. در چهلمین کمیته یونسکو که در باکو برگزار شد، جنگل های هیرکانی ایران به عنوان میراث طبیعی جهان به ثبت رسید. این جنگل ها پس از کویر لوت، دومین میراث طبیعی در ایران هستند که به عنوان میراث بین المللی به ثبت رسیده است.
می توانید برای مطالعه بیشتر به قوانین بینالمللی جالب وخنده دار سری بزنید
جنگل های هیرکانی
جنگلهای هیرکانی یک رشته جنگلی منحصر به فرد را تشکیل می دهند که 850 کیلومتر در امتداد ساحل جنوبی دریای خزر امتداد دارد. تاریخچه این جنگل های پهن برگ 25 تا 50 میلیون سال پیش می رسد. این مناطق جنگلی باستانی در طول یخبندان های کواترنر عقب نشینی کرد و با خنک تر شدن آب و هوا دوباره گسترش یافت. تنوع زیستی فلوریستی آنها قابل توجه است: 44٪ از گیاهان عروقی شناخته شده در ایران در منطقه هیرکانی یافت می شوند که تنها 7٪ کشور را در بر می گیرد. تا به امروز، 180 گونه از پرندگان از جنگل های معتدل پهن برگ و 58 گونه پستاندار از جمله پلنگ ایرانی به ثبت رسیده است.
برای مطالعه بیشتر، رمانتیک ترین شهرهای توریستی اروپا را به شما پیشنهاد می کنیم.
ترکیب هیرکانی
جنگل های هیرکانی قوس سبز جنگلی را تشکیل می دهد که یک توده جنگلی منحصر به فرد از جنوب شرقی آذربایجان به سمت شرق تا استان گلستان، در ایران امتداد دارد. دارایی میراث جهانی جنگل های هیرکانی در ایران و در محدوده اکوثر مناطق جنگلی مختلط هیرکانیای خزر واقع شده است. این منطقه در امتداد سواحل جنوبی دریای خزر 850 کیلومتر امتداد دارد و حدود 7٪ از جنگل های باقی مانده هیرکانی در ایران را در بر می گیرد.
این جنگل ها بطور مجموعه مناطقی است که دارای 15 قسمت جزئی در سه استان (گیلان، مازندران و گلستان) است و نمونه هایی از مراحل و ویژگی های مختلف اکوسیستم های جنگلی هیرکانی را نشان می دهد. بسیاری از ویژگی های اکولوژیکی خاصی در جنگل های مختلط هیرکانی خزر وجود دارد. بخش قابل توجهی از ایم مناطق در زمین های شیب دار غیر قابل دسترس است. این قسمت حاوی جنگل های پهن برگ استثنایی و باستانی است. در گذشته بسیار گسترده تر بودند اما در دوره های یخبندان عقب نشینی کردند. بعداً تحت شرایط آب و هوایی ملایم تر گسترش یافتند. با توجه به این جداسازی، این منطقه میزبان بسیاری از گونه های بومی، محدود، در معرض خطر و منطقه ای و محلی بومی است. این ویژگی ها به ارزش اکولوژیکی بالای آن و منطقه هیرکانی به طور کلی کمک می کند.
ارزش های اکولوژیکی
این منطقه نمایانگر یک سری از قسمت های قابل توجه در حفاظت از اکوسیستم های جنگلی طبیعی منطقه هیرکانی است. قسمت های آن شامل جنگل های پهن برگ استثنایی با تاریخ با قدمت 25 – 50 میلیون سال پیش است. وقتی چنین جنگل هایی قسمت اعظم منطقه معتدل شمالی را تحت پوشش خود قرار داد. این مناطق بزرگ جنگلی باستانی در طول یخبندان های کواترنر عقب نشینی کرد و بعداً، در دوره های معتدل آب و هوایی، دوباره از این پناهگاه ها گسترش یافت. این ویژگی اکثر ویژگی های زیست محیطی و ارزش های اکولوژیکی منطقه هیرکانی را در بر می گیرد و مهمترین و کلیدی ترین فرایندهای زیست محیطی را نشان می دهد. همچنین پیدایش آن جنگل ها، از جمله جانشینی، تکامل و زراعت را نشان می دهد.
اگر به مطالب گردشگری علاقه مندید، با زیباترین باغ های دنیا آشنا شوید را از دست ندهید.
تنوع زیستی

تنوع زیستی فلورستیک منطقه هیرکانی با بیش از 3200 گیاه عروقی مستند در سطح جهانی قابل توجه است. به دلیل بکر بودن، این منطقه میزبان بسیاری از گونه های گیاهان بومی، محدود، در معرض خطر و از نظر منطقه ای و محلی است. این ویژگی به اهمیت اکولوژیکی این منطقه و به طور کلی منطقه هیرکانی کمک می کند. تقریباً 280 گونه بومی و زیر بومی برای منطقه هیرکانی و حدود 500 گونه گیاهی اندمیک ایرانی هستند.
اکوسیستم های منطقه از جمعیت بسیاری از پرندگان جنگلی و پستانداران منطقه هیرکانی پشتیبانی می کنند. در مقیاس های ملی، منطقه ای و جهانی دارای اهمیت هستند. تا به امروز، 180 گونه پرنده از جنگل های معتدل پهن پهن در منطقه هیرکانی از جمله عقاب، کبوتر، لاک پشت های اروپایی، عقاب شرقی امپریال و کاسپین تیت ثبت شده است. حدود 58 گونه پستاندار از جمله پلنگ نمادی ایرانی و بز وحشی در حال انقراض در منطقه ثبت شده است.
چرا جنگل های هیرکانی در میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند؟
شاید این برای شما هم این سؤال پیش بیاید که چرا این جنگل ها در صدر جهان قرار دارند و همچنین در گردشگری ایران جایگاه مهمی دارند. یکی از دلایل قدمت این جنگل ها از دوران باستان است. به طوری که ویژگی های منحصر به فرد این درختان توجه همه را به خود جلب می کند. درختان هیرکانی به قدری قدیمی هستند که برخی از آنها به زمان دایناسورها و دوره سوم زمین شناسی نسبت داده اند.
اهمیت جنگل های هیرکانی

اهمیت این جنگل ها تنها به دلیل قدمت آنها نیست. بلکه این جنگل ها علاوه بر تأمین اکسیژن، نقش بسیار مهمی در صرفه جویی در مقادیر زیاد آب، محافظت از بافت خاک و جلوگیری از جاری شدن سیل دارند. جنگل های هیرکانی مدت زیادی است که در آب و هوای معتدل جنوب دریای خزر زنده مانده و پناهگاه بسیاری از حیوانات بوده است. این جنگل ها مانند خانه ای برای انواع زیادی از گیاهان و محصولات حیوانات است که سال ها در این منطقه زندگی می کنند.
همچنین می توانید خوش آب و هواترین کشورهای دنیا را مطالعه بفرمایید.
جنگل های هیرکانی کجا هستند؟
از منطقه هیرکانی در جمهوری آذربایجان گرفته تا نزدیکی آستارا، برخی از جنگل های قدیمی و معتدل در آب و هوای معتدل این منطقه وجود دارد. این جنگل های 40 میلیون ساله نوعی خود پارک ژوراسیک است. اما جنگل های هیرکانی در ایران که در یونسکو ثبت شده اند کجا هستند؟
اگر بخواهیم با توجه به جغرافیای جنگلی به این سؤال پاسخ دهیم. جنگل های خزر شمال ایران عموماً به عنوان جنگل های تابستانی سبز یا جنگل های پهن برگ و جنگل های مدیترانه ای شناخته می شوند. این جنگل ها به جنگل های هیرکانی معروف هستند.
این درختان قادر به زندگی در مناطق مختلف اروپا و سیبری نبودند. در مقابل، مرز دریای خزر بهترین مکان برای زندگی برای آنها بود. هوا در این قسمت از ایران معتدل است و درختان هیرکانی هزاران سال تا به امروز با کشت انواع گونه های گیاهی و جانوری به زندگی خود ادامه دادند. در حال حاضر، 150 گونه از درختان بومی و شاخه های بومی، از جمله بوکوس هیرکانا و پروتیا پرسیکا در این جنگل ها وجود دارد.