عذرخواهی الکی ممنوع

ممکن است برخی از ما تنها به خاطر روحیاتی که داریم یا ارزشی که برای اطرافیانمان قائل هستیم، حتی زمانی که اشتباهی نکردهایم هم، عذرخواهی کنیم. این دسته از افراد دائما در حال عذرخواهی الکی هستند. اما تا به حال فکر کردهاید عذرخواهی الکی ممکن است چه مشکلاتی در زندگی شما به وجود آورد؟
عذرخواهی الکی اطرافیان شما را پرتوقع میکند. آنها پس از مدتی باور میکنند که شما همیشه مرتکب خطا میشوید. با این کار ممکن است بسیاری از روابط خود را به خطر بیاندازید. موقعیت شغلی خود را از دست بدهید یا ….
روانشناسان و رفتارشناسان میگویند عذرخواهی الکی و بیش از حد، یک الگوی عادت بین فردی است. این رفتار ریشه در اعتماد به نفس پایین، احساس احترام کم، کمالگرایی و ترس از قطع شدن ارتباط دارد.
مطالعه این مقاله به شما در ترک این عادت ناپسند کمک می کند:
اعتماد به نفس کم
ریشه اصلی عذرخواهیهای الکی اعتماد به نفس کم است. وقتی اعتماد به نفس کمی دارید و همه کارهای خود را با تردید انجام میدهید همه چیز به هم میریزد. شما به دیگران این احساس را میدهید که حتی به نظر خودتان لایق احترام نیستید. پس از جانب آنها احترامی هم دریافت نمیکنید.
کمال گرایی شما احتمالا از دوران کودکی و تربیت خانواده نشات میگیرد. اعتماد به نفس پایین میتواند کمال گرایی شما را تحریک کند. ترکیب این دو ویژگی با هم فاجعه میآفریند. شما دائما با این فکر که کم هستید و اشتباهات زیادی میکنید درگیر هستید. دائما عذرخواهی الکی میکنید و خود را مقصر همه اتفاقات میدانید.
عذرخواهی بیش از حد یکی از نقاط ضعف شماست. شاید برایتان جالب باشد که تبدیل نقاط ضعف به نقاط قوت غیرممکن نیست. چگونه؟ مقاله زیر را مطالعه کنید:
چطور نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنیم
ترس از قطع شدن ارتباط هم دیگر ریشهای بود که بالاتر برای عذرخواهی الکی بیان کردیم. این ویژگی هم در اصل زیرمجموعهای از اعتماد به نفس کم است. شما فکر میکنید به اندازهای خوب نیستید که افراد علاقمند به ادامه ارتباط خود با شما باشند. خود را دست کم و دیگران را دست بالا حساب میکنید. پس عذرخواهی بی دلیل از آنها را ادامه میدهید.
هرگز فراموش نکنید که این رفتار خود میتواند دلیلی برای پایان ارتباط شما باشند. افراد از این ویژگی همیشگی شما خسته میشوند و ارتباطشان با شما را کم میکنند.
شما با عذرخواهی زیاد به دنبال از بین بردن احساس گناه در خودتان هستید، در صورتی که ممکن است اصلا مرتکب خطایی نشده باشید.
عذرخواهی الکی یعنی …

اما شاید هم شما اینطور فکر میکنید و واقعا عذرخواهیهای شما زیاد و الکی نیستند. از کجا باید متوجه این موضوع شوید؟ ما در ادامه چند رفتار که که نشان میدهد عذرخواهیهای شما الکی هستند را برای شما بیان خواهیم کرد. اگر یک یا چند رفتار از میان این رفتارها را از خود دیدهاید، وقت آن است که در این ویژگی خود تجدید نظر کنید. در صورت نیاز مراجعه به یک روانشناس متخصص هم توصیه میشود.
برای کار شخص دیگر عذرخواهی میکنید
شاید بتوان گفت شایعترین عذرخواهی الکی همین است. عذرخواهی شما بابت اشتباه فرد دیگر. در این جور مواقع افراد برای این کار دلایل متفاوتی دارند. برخی میگویند چون مسئولیت او با من بود، من باید برای اشتباهاتش عذرخواهی کنم. یا عده دیگری تنها برای خاتمه بحث از طرفین عذرخواهی میکنند و اشتباه پیش آمده را به نوعی به خود ربط میدهند.
در چنین شرایطی میتوان گفت به احتمال زیاد عادت عذرخواهی الکی را از دوران کودکی یاد گرفتهایم. این دسته از افراد فکر میکنند در برابر همه چیز و همه کس مسئول هستند. پس اصلا برایشان عجیب نیست اگر بابت رفتار های دیگران عذرخواهی کنند.
نمیدانید برای چه عذرخواهی کردهاید
عذرخواهی کردن در کل ویژگی اخلاقی بدی نیست. اما اگر پس از عذرخواهی کردن گیج هستید و نمی دانید چرا عذرخواهی کرده اید، باید به آن فکر کنید. احتمالا این عذرخواهی، بی دلیل بوده است. شما چون نمیخواستید سرزنش شوید یا چون عادت به عذرخواهی الکی داشتهاید یا …. عذرخواهی کردهاید. برای پیشگیری از وقوع دوباره این ماجرا، راهکارهای سادهای وجود دارد. هربار پیش از عذرخواهی کردن به این فکرکنید که چرا باید عذرخواهی کنید. آیا شما مرتکب اشتباهی شدهاید یا نه. سپس درمورد عذرخواهی کردن تصمیم بگیرید.
با اینکه اشتباه نکردهاید، عذرخواهی میکنید
زمانی مشکل فراتر از سطح قبلی میرود که شما مطمئن هستید که اشتباهی نکردهاید، اما عذرخواهی میکنید. دلیل این عذرخواهی الکی تنها عادت به آن است. شما بابت رفتارهای روزمره خود یا اعتقاداتتان که حتی غلط هم نیستند، عذرخواهی میکنید. این عذرخواهی الکی حای خود شما را هم آشفته و عصبانی میکند.
پس بهتر است سعی در ترک آن داشته باشید. این جمله را به خاطر داشته باشید: «عذرخواهی الکی ممنوع! ». هربار پیش از عذرخواهی کردن به این فکر کنید که آیا واقعا اشتباهی از شما سر زده است؟ اگر جواب «نه» بود هرگز عذرخواهی نکنید.
اگر از این که مورد احترام سایرین نیستید رنج میبرید، باید به شما بگوییم که دلیل آن رفتارهای خودتان است. برای حل این مشکل باید از خودتان شروع کنید. مقاله زیر به شما می گوید که چطور میتوانید به خودتان احترام بگذارید.
چگونه به خودمان احترام بگذاریم
برای درخواست عذرخواهی میکنید
هنگامی که از فردی درخواستی دارید، باید از او تشکر کنید نه عذرخواهی. شما احتمالا میترسید که این خواسته شما او را ناراحت کند و عذرخواهی میکنید. یا ممکن است فکر کنید با عذرخواهی کردن احتمالا پذیرش درخواستتان بیشتر میشود. اما ما به شما میگوییم که اینطور نیست.
حتی اگر این طور هم باشد عذرخواهی الکی رفتار درستی نیست و نباید به زمره عادات شما اضافه شود. شما هرگز نباید بخاطر درخواستهای به حق خود عذرخواهی کنید. طرف مقابل حق انتخاب دارد و میتواند آن را رد کند یا بپذیرد. پس نیازی به عذرخواهی نیست.
عذرخواهی الکی در محل کار
اگر در محل کارتان بیش از حد و برای هر رفتاری، درست یا غلط، دائما در حال عذرخواهی هستید، احتمالا اعتماد به نفس کمی دارید. عذرخواهی الکی و بی علت به سایرین این اجازه را میدهد که از شما سو استفاده کنند. شما با عذرخواهیهای الکی حتی ممکن است همکاران خود را نیز دچار دردسر کنید.
این بی قدرتی که در وجود شما تبدیل به یک عادت شده را به دیگران هم انتقال میدهید. اگر عادت عذرخواهی الکی خود را ترک نکنید، سرانجام خوبی در محل کار نخواهید داشت.
برای اتفاقات عادی عذرخواهی میکنید
مریض بودن، عطسه، عرق کردن یا نیاز به دستشویی عذرخواهی ندارد. هر آدمی ممکن است در طول روز با اتفاقات عادی و سادهای مواجه شود که همه آن را تجربه میکنند. هیچ یک از این اتفاقات عجیب و بی ادبانه نیستند. پس عذرخواهی الکی بابت اتفاقات روزمره عادی هم ممنوع!
از دیگر دلایل عذرخواهیهای الکی میتوان به این اشاره کرد که شما به دنبال راضی نگه داشتن همه هستید. اما آیا این کار درست و ممکن است؟ جواب قطعا «نه! » است.
چگونه از راضی نگه داشتن دیگران دست برداریم؟
عذرخواهی الکی برای موضوعی که دست شما نیست
این بزرگترین نشانی است که شما درگیر این عادت مخرب شدهاید. آیا تا به حال شده بابت این که همسرتان تصادف کرده است یا همکارتان مجبور به اضافه کاری شده است و یا والدینتان کلید خود را در خانه جا گذاشتهاند، عذرخواهی کنید؟ اگر این اتفاق یا ایفاقاتی مشابه آن را تجربه کردهاید، احتمالا در موقعیت خطر هستید. باید توجه بیشتری بر رفتار و گفتار خود داشته باشید و این عادت را هرچه زودتر ترک کنید.
بهتر است به جای عذرخواهی بابت اتفاقاتی که در کنترل شما نیستند همدردی کنید. وقتی مقصر نیستید لازم نیست الکی عذرخواهی کنید. همدردی شما در این شرایط بسیار درستتر و دلچسبتر است.
احتمالا مضطرب هستید

اگر با خواندن این مقاله به این نتیجه رسیدید که درگیر عذرخواهی الکی و زیاد از حد هستید، باید به شما بگوییم که احتمالا اضطراب دارید. ممکن است افراد برای مقابله با ترس، استرس و اضطراب خود بی دلیل و بیش از حد عذرخواهی کنند.
برای رهایی از اضطراب مطالعه کنید: چگونه به آرامش درونی برسیم؟
پس احتمالا کنترل اضطراب بر کنترل عذرخواهی های الکی کمک می کند. از قاطعیت در رفتار و گفتار خود نترسید و نگران عواقب آن نباشید. اگر نیازی به عذرخواهی نیست با اعتماد به نفس از عذرخواهی الکی بپرهیزید. در روز چندیدن بار این جمله را برای خود یادآوری کنید و هر گز آن را فراموش نکنید:
«عذرخواهی الکی ممنوع! »