چگونه کودک خود را کتابخوان کنیم؟

تمام والدین علاقه دارند کودک یا کودکانشان هر چه بیشتر به مطالعه علاقه مند باشند. والدین دریافته اند که مطالعه و خواندن کتاب، کلید پیشرفت و موفقیت تحصیلی کودکان است. ارتباط و پیوند مثبت با مطالعه در کودکی شروع می شود.
خواندن و مطالعه همراه با کودک، تجربه ای شگفت انگیز است. زیرا مطالعه وسیله ای برای آشنایی با افراد مشهور و مکان های دیدنی و شگفت انگیز است. احساس مثبتی که در مورد خواندن و مطالعه در خردسالی ایجاد می شود، در تمام عمر باقی می ماند.
چنانچه کودک از کتابی که برایش خوانده می شود لذت ببرد، مشتاق می گردد که خودش خواندن را یاد بگیرد. این مقاله، مزایا و فواید بی شمار مطالعه را مورد بررسی قرار می دهد و راههای لذت بردن خانواده ها از جادوی کلمات را پیشنهاد می کند.
خلاقیت کودکان از جمله موضوعات مهم تربیتی آموزشی است ولی متاسفانه آنچنان که باید و شاید به خلاقیت کودکان بها داده نمی شود. خلاقیت کودکان موضوعی است که باید از سنین پایین به آن توجه شود. در مقاله زیر به معرفی ۱۵ راه پرورش خلاقیت کودکان می پردازیم.
کودک و مطالعه
افراد از طریق مطالعه کردن قدم به ماجراها و سرگذشت های جدیدی می گذارند. کودک می تواند با مطالعه کتاب های مختلف به ماه سفر کند یا به دوران دایناسورها برگردد. چنین تجاربی با درک کودک از جهان پیرامونش چالش پیدا می کند و به رشد قوه تخیل او کمک می کند.
کودکان از داستان هایی که در آن حوادث آشنا رخ می دهد نیز لذت می برند. در بسیاری از این داستان ها، حیوانات به عنوان شخصیت اصلی داستان معرفی می شوند. کودکان با قهرمان داستان که به دندانپزشک مراجعه می کند، به پرستار جدیدش خو می گیرد و با آن شخصیت داستان که دوست جدیدی می یابد، همراهی و همدلی می کنند.
طی این داستان ها، نمونه های مثبتی از نحوه کنار آمدن و پذیرفتن مسائل زندگی به کودک نشان داده می شود و او ایده هایی در مورد چگونگی کنار آمدن با موقعیت های مشابه در زندگی خود به دست می آورد. او همچنین در می یابد که فقط انسان ها نیستند که مجبورند با مشکلات و موقعیت های دشوار رو به رو شوند و با آنها مقابله کنند.
از زمانی که تلفن هوشمند به بخش جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شده است، والدین دائما دائما با این سوال درگیر هستند که کودکان از چه سنی آمادگی استفاده از تلفن هوشمند را دارند؟ در جواب این سوال باید متغیرهای زیادی را برای به نتیجه رسیدن بررسی کرد. در مقاله زیر بیشتر به این موضوعات می پردازیم.
کودکان از چه سنی آمادگی استفاده از تلفن هوشمند را دارند؟
فواید مطالعه کودک
مطالعه دارای فواید منطقی و تفکر برانگیزی است. واژگان و مفاهیم جدید را می توان از طریق کتاب ها در اختیار کودک قرار داد. والدین می توانند هنگام مطالعه کتاب برای کودکان به رنگ ها و جانوران مختلفی که در تصاویر نشان داده شده اند، اشاره کنند و حروف الفبا و اعداد را می توانند با استفاده از کتاب های مختلف الفبایی و شمارشی، به کودک بیاموزند.
از طریق خواندن، کودکان می توانند بین کلمه های گفتاری و نوشتاری ارتباط برقرار کنند. آنها تشخیص می دهند که خطوط درهم و سیاه روی کاغذ، داستانی را بیان می کنند و در نتیجه به اهمیت نوشتن در عرضه داستان به دیگران پی می برند و تشویق می شوند افرادی باشند که می توانند این علامت های روی صفحه را به سرگذشت ها و حوادث جالب و توجهی تبدیل کنند.
خواندن و مطالعه موجب رشد توانایی و مهارت های گوش دادن و اندیشیدن در کودک می شود. به علت متمرکز ماندن ذهن و حواس کودک هنگام گوش دادن به داستان، دامنه توجه کودک افزایش می یابد و چنانچه والدین شخصیت مورد علاقه کودک یا تصورات او از حوادث بعدی را جویا شوند، او فعالانه در بحث و گفتگو شرکت خواهد کرد.
مطالعه و کتاب خواندن برای کودک، موجب تقویت حافظه او نیز می شود. کودک سه ساله ممکن است بتواند کتاب مورد علاقه اش را از حفظ بخواند و چنانچه پدر یا مادر در خواندن مجدد آن برای کودک بخواهد کلمه ای را جایگزین و یا صفحه ای را حذف نماید، باید در انتظار جنجال و هیاهوی کودک باشد. کودک در این سن میل دارد مچ بزرگسالان را در حین اشتباه بگیرد.

نکاتی درباره مطالعه کودکان
خواندن فرصتی برای نزدیکی و صمیمیت فیزیکی کودک با والدین است. لم دادن روی یک مبل خوابیدن زیر یک پتو و خواندن یک داستان وسیله ای برای سرگرمی و داشتن اوقاتی خوش با یکدیگر است. احساسات مثبتی که در چنین موقعیتی جاری می شوند بر کتاب و کتابخوانی نیز تأثیر می گذارند و به این ترتیب عشق و علاقه مادام العمر به یادگیری آغاز می گردد.
کودکان به سرعت اهمیتی را که بزرگسالان برای جایگاه کتاب قائل می شوند، در می یابند. تقاضای آنها برای کتاب خواندن، گاهی بهانه ای پنهانی و غیر مستقیم برای توجه بیشتر و در آغوش گرفتن مهربانانه است. البته این موقعیتی است که به پدر و مادر نیز احساس رضایت بخشی می دهد.
با حالتی آرام کتاب بخوانید. حتی اگر ظرف ها باید شسته شوند، کارهای منزل باید به موقع انجام گیرند یا ناهار باید آماده شود. برای لذت بردن از این فعالیت، وقت بگذارید. در فضایی پر تنش و شتاب زده، امکان ایجاد آن صمیمیت روانی و روحی وجود ندارد.
پیش از آنکه کتابی را برای کودک خود بخوانید، یک بار به تنهایی آن را ارزیابی کنید. اطمینان داشته باشید واژگان به کار رفته در آن با سن کودک متناسب و طول داستان با دامنه توجه او هماهنگ باشد. نگاه دقیقی به مضمون کتاب داشته باشید. آیا پیام آن برای کودک شایسته و مناسب است؟ آیا داستان آن ترسناک نیست؟ آیا مسائل نژادی و قومی و اقلیتی را رواج نمی دهد؟
لوس کردن کودکان از اتفاقهاییست که بیشتر بچههای امروزی در معرض تجربه کردن آن هستند. لوس کردن کودکان از سمت والدینی که فرزاندان کمی دارند، در عصر امروزی امری شایع و صد البته مخرب است که باید راهکارهای اصلاح و پیش گیری از آن را بدانید. مقاله زیر را در این باره مطالعه کنید.
والدین کتابخوان فرزند کتابخوان تربیت می کند
بزرگسالان باید روش کتابخوانی را برای کودک نمونه سازی کنند. توجه داشته باشید که کودک، بزرگسالانی را که در زندگیش مهم می شمارد، هر روز در حال مطالعه کتاب، مجله و روزنامه، مشاهده کند.
با صدایی خوش و با احساس برای کودک کتاب بخوانید. سعی کنید مطالب مربوط به هر شخصیت داستان را با ویژگی های صوتی مربوط به آن شخصیت بیان کنید.
به کودک اجازه دهید از بین کتاب هایی که بررسی کرده اید، یکی را انتخاب کند و به این ترتیب در این زمینه به خوبی می تواند خود مختاری را تمرین و تجربه کند. این عمل اگرچه ممکن است. برای پدر و مادر تا اندازه ای ناراحت کننده باشد ولی سعی کنید به علاقه و ترجیح کودک احترام بگذارید.
به خاطر داشته باشید که کودکان عاشق تکرار هستند. تقاضای خواندن مکرر کتاب از طرف آنان، امری طبیعی است. پی بردن به این موضوع که کلمات و جملات تغییر نمی کنند در کودک نوعی احساس امنیت ایجاد می کند و هنگامی که شخصیت های داستان در پایان با خوشحالی به زندگی ادامه دهند احساس اطمینان مجددی به کودک دست می دهد.
هر روز مدتی را صرف کتاب خواندن نمایید. زمانی که برای خواندن کتاب صرف می شود، سرمایه ای است که برای ایجاد توانایی خواندن در کودک ذخیره می شود. برای شروع کتابخوانی حتی ۱۵ دقیقه در روز کافی است. هنگامی که از شدت خستگی کلمات در برابر چشمانتان تار و غير قابل خواندن هستند، کتاب آشنایی بردارید و اجازه دهید. کودکی خود داستان را تعریف کند.
کتاب هایی که متن ندارند، چند منظوره اند و کاربردهای متنوع و متعددی دارند. این کتاب ها را می توان به صورت داستانی کوتاه – برای کودکان کم حوصله و بی حوصله – تعریف کرد، یا از آنها به عنوان سکوی پرشی برای تقویت قوه تخیل کودک استفاده کرد.
انتخاب کتاب خوب برای کودک
کودکان از کتاب هایی که برای جذابیت بیشتر ترفندهایی را به کار می گیرند، لذت می برند. مطالب آهنگین برای کودک سه ساله بسیار جذاب و گیرا هستند. آنها عاشق صدای موزون و آهنگین کلمات در پایان سطر و جمله هستند. کتاب هایی که بخش های تکراری با الگو مانند دارند، توجه کودکان را به داستان و کتاب جذب می کنند. کتاب های سه بعدی، کتاب های آهنگ دار و کتاب هایی که حروف یا تصاویرشان در تاریکی می درخشند نیز برای کودک سرگرم کننده و جالب هستند.
یک کتاب آموزش الفبا، اجباراً نباید تنها برای آموزش حروف الفبا به کار برده شود. تصاویر دوست داشتنی و زیبای آن می تواند منبع بسیار خوبی برای آشنایی کودک با واژگان جدید شوند. گاهی تنها دیدن و تماشای تصاویر و نشان دادن اشیای مختلف می تواند سرگرم کننده و جالب باشد. کتابی را که بسیار طولانی یا دارای مطالب مشکل و پیچیده است می توان برای کودک به گونه ای دیگر تعریف یا خلاصه کرد. در صورتی که زمان درازی برای خواندن یک صفحه از کتاب صرف کنید، علاقه کودک به علت کوتاه بودن دامنه توجه او از بین می رود. اگر کودک بی حوصله به نظر می رسد، کتاب را ورق بزنید یا به مدت کوتاهی استراحت کنید. اجباری وجود ندارد که کتاب را در یک نشست به پایان برسانید.
کارشناسان می گویند وقتی در مورد کرونا با بچه ها صحبت می کنید آرام و صادق باشید. نه تنها در مورد ویروس، بلکه بسیاری از دغدغه های بزرگسالان که باعث سوال کودکان می شود. در مقاله زیر به این موضوع می پردازیم.