کودکان از چه سنی آمادگی استفاده از تلفن هوشمند را دارند؟

از زمانی که تلفن هوشمند به بخش جدایی ناپذیر زندگی ما تبدیل شده است، والدین دائما دائما با این سوال درگیر هستند که کودکان از چه سنی آمادگی استفاده از تلفن هوشمند را دارند؟ در جواب این سوال باید متغیرهای زیادی را برای به نتیجه رسیدن بررسی کرد.
کودکان امروز، از دوران خردسالی و از زمانی که میتوانند متوجه اجسام و محیط اطرافشان شوند، با تلفن هوشمند آشنا شدهاند. خیلی از اوقات والدین وقتی میبینند کودکشان با در دست گرفتن تلفن همراه، از گریه کردن، بهانه گرفتن، بیتابی کردن و …. دست میکشد، تلفن هوشمند خود را به راحتی به او میسپارند. اما آیا این کار درست است؟
کودکان پس از مدتی به تلفن همراه شما وابسته میشوند و جدا کردن آنها از تلفن هوشمند که دنیایی از جذابیتهای بصری دارد، سخت و غیر ممکن خواهد شد. پس از مدتی، یعنی حدودا از همان سنین ۴ الی ۵ سالگی درخواست مالکیت یک تبلت یا اسمارتفون را خواهند داشت. اما سوال مهم این است که آیا کودکان آمادگی استفاده از این دستگاهها را دارند؟
بچهها در چه سنی باید مالک یک گوشی تلفن همراه باشند؟
موسسه Common Sense Media که در حوزه فناوریها و رسانههای کودکان فعالیت میکند در یکی از گزارشهای خود نشان میدهد بیش از نیمی از کودکان امریکایی در سن ۱۱ سالگی دارای اسمارتفون یا همان تلفن هوشمند هستند. در ۱۲ سالگی، بیش از دو سوم بچهها گوشی دارند و در ۱۴ سالگی درصد مالکیت تلفن همراه در کودکان به اندازه بزرگسالان است.
این گزارش اطلاعتی درمورد برخی از کودکان میدهد که در سنین پایینتر صاحب تلفن هوشمند شدهاند. طبق بررسیهای Common Sense Media درآمریکا حدود ۲۰ درصد بچههای دبستانی ۸ ساله دارای تلفن همراه هستند که این درصد حاکی از خبرهای خوبی نیست!

وقتی تمام دوستان و همسن و سالان کودک شما یک گوشی تلفن هوشمند یا تبلت داشته باشند، شرایط سخت و پیچیده خواهد شد! چون برای کودک شما خیلی سخت است که از خواسته خود که بنابه مشاهداتش، آنچنان هم ناحق نیست، چشمپوشی کند و برای شما هم سختتر است که با وجود اطلاع از مضرات تلفن هوشمند در آن سن، آرزویش را برآورده کنید.
بنابراین، یافتن جواب این سوال که کودکان از چه سنی آمادگی استفاده از تلفن هوشمند را دارند؟ نیازمند تفکر، مشورت با شریک زندگیتان و روانشناسان کودک و نوجوان است. ما نمی توانی به شما بگوییم چه زمانی، بهترین زمان برای خرید تلفن هوشمند است. با اینکه در سالهای اخیر تحقیقات و مطالعات زیادی پیرامون این موضوع شده است ولی واقعیت این است که هیچ پاسخ درست و روشنی و همه گیری وجود ندارد.
بهترین پاسخ این است که هر وقت والدین کودک احساس میکنند، کودکشان آمادگی و شرایط استفاده از تلفن هوشمند را دارد، زمان مناسبی است.
نشانههای آمادگی کودکان
فرزند شما باید نشانههایی داشته باشد تا شایستگی و آمادگی نگهداری و استفاده از یک تلفن هوشمند را بدست آورد. خرید تلفن هوشمند برای کودکان دو مرحله مهم و اساسی دارد. ابتدا شما و شریک زندگیتان درباره آمادگی فرزندتان به یک نتیجه مشترک برسید. در دومین مرحله اگر بنظر شما مانعی نبود، با فرزندتان در مورد شروط، قوانین و محدودیتها استفاده از تلفن هوشمند صحبت کنید و به او بگویید که در صورت تخطی از اینها مجازاتی وجود خواهد داشت!
خلاقیت کودکان از موضوعات مهم تربیتی-آموزشی است که به اندازه کافی به آن بها داده نمی شود. مقاله زیر ۱۵ روش برای افزایش خلاقیت کودکتان در اختیار شما خواهد گذاشت:
در ادامه برخی از ویژگیهایی که حاکی از آمادگی کودکان است را بیان خواهیم کرد:
مسئولیت پذیری
در شرایط فعلی که باطر نوسانات بازار ارز، خرید تلفن هوشمند مستلزم پرداخت هزینه زیادی است، باید حتما به این نکته توجه کنید که آیا فرزند شما به سنی رسیده است که مسئولیت پذیر باشد؟ آیا او ارزش پول و شی قیمتی که برای او خریدید را میداند؟آیا میتواند به خوبی از آن نگهداری کند؟ اگر پاسخ شما ببه این سوالات نشان از مسئولیت پذیری و بلوغ عقلی فرزندتان است؛ احتمالا خرید تلفن هوشمند برای او بلامانع است.
بلوغ اجتماعی
فرزند شما در جمع دوستان خود چگونه رفتار میکند؟ آیا او دوستان زیادی دارد و با آنها مهربان است؟ آیا کودکتان میتواند کنترلی روی روابط و فعالیتهای خود در فضای مجازی داشته باشد؟ آیا میتواند چیزهایی که آزارش میدهند را روی اینترنت نادیده بگیرد؟ تصور درستی از کارکرد اینترنت دارد؟ میداند وقتی چیزی روی اینترنت قرار گرفت؛ دیگر پاک و حذف شدنی نیست؟
شما باید اثرات مخرب و ویرانگر شبکههای اجتماعی برای کودکان و نوجوانان را در نظر داشته باشید و برایناساس زمان مناسبی را برای حرید تلفن هوشمند و ورود کودک خود به این شبکهها انتخاب کنید تا کودکان کمترین آسیب را در چنین فضاهایی ببیند.
اتفاقات اخیر و شیوع ویروس کرونا ممکن است تاثیرات مخربی بر روحیه کودکان داشته باشد. اگر درمورد رفتار درست با کودک در این زمینه مشکل دارید، مطالعه مقاله زیر به شما کمک خواهد کرد.
در مورد کرونا با بچه ها صحبت می کنید؟
الگوبرداری کودکان از والدین

خرید تلفن هوشمند برای کودکان نه تنها انتهای مسیر نیست، بلکه ابتدای آن است. مدیریت و کنترل شما در این شرایط نقش کلیدی در آینده فرزندتان خواهد داشت. شما باید این مدیریت را از خودتان شروع کنید چرا که خواسته یا ناخواسته، کودک به تقلید و الگوبرداری از والدین در استفاده از تلفن همراه، می پردازد.
وقتی پدر و مادر تمام اوقات فراغت روز خود را با تلفن هوشمندشن پر می کنند نمیتوان از کودکان انتظار داشت فقط چند ساعت محدود تلفن هوشمند خود را استفاده کنند. کودکان وقتی میبینند والدین گشتن در شبکههای مجازی را به کانون خانواده و وقت گذراندن با اعضای خانواده ترجیح میدهند، در مسیر اشتباهی گام برمیدارند که ببازگشتن از آن به این راحتیها ممکن نیست.
اگر کودکان ببینند والدین سر میز غذا، دورهمیهای خانوادگی، زمان تماشای تلویزیون و رانندگی از گوشی استفاده نمیکنند؛ یاد خواهند گرفت که روابط خود با گوشی را تنظیم کنند و به سوی رفتارهای سالم مشابهی که از سمت والدین خود دیده اند، بروند.
مدیریت پس از خرید تلفن هوشمند
موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد این است که والدین باید محدودیتهای استفاده از گوشی، اینترنت و شبکههای اجتماعی را با فرزندان خود مطرح کنند و در خانواده درمورد آن گفتوگو کنند. والدین باید اولین افرادی باشند که به قوانین و مقررات وضع شده، عمل میکنند. کودکان با دیدن قانونمندی والدین سعی میکنند ببه تقلید از آنها آن را اجرا نمایند.
والدین باید هرچند وقت یکبار با کودکان درباره این مضوعات صحبت کنند. اما توجه کنید که صحبتهای شما نبباید سوگیرانه و تنها درمورد مضرات استفاده از تلفن هوشمند باشد. مثلا اگر به کودکان درمورد مضرات استفاده طولانی مدت از صفحه نمایش تلفن هوشمند یا تبلت میگویید، به آنها درمورد چگونگی استفاده درست از شبکه جهانی اینترنت نیز اطلاعاتی بدهید.
کودکان خود را ترغیب کنید تا با اینترنت به دنبال کنجکاویهای خود و یادگیری مثبت باشند. درست است که نمیتوان مانع از کنجکاوی و هیجان کودک در استفاده از اینترنت و ابزارهای دیگر مانند پیامرسانها شد، ولی میتوان با مدیریت و کنترل بر شرایط، استفاده کودک از تلفن همراه را به سمتی درست مطمئن هدایت کرد تا این وسیله، تبدیل به ابزاری سازنده و مفید شود.
این دست اتفاقات خوب مستلزم هوشمندی و وقت گذاشتن والدین برای کودک است. متاسفانه، در برخی از موارد می بینیم والدین برای سلب مسئولیت فرزند از خودشان و راحتی بیشتر و پایین گذاشتن بار آموزش و پرورش کودک از دوش خود سراغ گزینه خرید تلفن همراه هوشمند برای کودکان، میروند.