تغذیه و سلامت

به این دلایل مصرف شکر و قند را کم کنید

مصرف بی رویه قند و شکر برای سلامتی مضر است؛ این جمله ای است که از سال‌های ابتدایی زندگی مان به انواع مختلف و از زبان افراد متعددی شنیده ایم اما به راستی چرا مصرف زیاد مواد قندی برای ما خطرناک است. در این مقاله به این سوال دیرینه پاسخ خواهیم داد.

امروزه شکر اضافی بخش بزرگی از مواد غذایی که در طول روز مصرف می‌کنیم را تشکیل می‌دهد. استفاده از غذاهای فرآوری شده و آماده که سرشار از شکر و قند اضافه هستند، باعث می‌شود درصد زیادی از کالری دریافتی افراد به این مواد غذایی که لزوماً ارزش غذایی قابل قبولی ندارند، اختصاص یابد.

متخصصان بر این باورند که مصرف بی رویه شکر و قند اضافه از عوامل اصلی چاقی و دلیل بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع ۲ است.

در این مقاله قصد داریم ۵ دلیل که مصرف شکر و مواد قندی زیاد را محکوم می‌کنند، بیان کنیم.

۱ – مصرف بی رویه شکر و قند باعث افزایش وزن خواهد شد

چاقی از جمله بیماری‌های فراگیری است که میزان ابتلا به آن در تمام دنیا، رو به افزایش است و مصرف شکر اضافه شده به مواد غذایی اللخصوص نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر، می‌توانند از علل اصلی چاقی باشند.

نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر مانند نوشابه‌ها، آبمیوه‌ها و چای شیرین شده سرد یا گرم سرشار از فروکتوز (یکی از قند‌های ساده) هستند.

مصرف فروکتوز باعث افزایش اشتها و میل به غذا می‌شود و تأثیر جدی تری از گلوکز (قند موجود در مواد نشاسته ای، اصلی ترین نوع قند) بر میزان تمایل شما به مواد غذایی، خواهد داشت.

علاوه بر این‌ها مصرف بیش از حد فروکتوز مقاومت بدن شما به لپتین را افزایش می‌دهد و بر عملکرد این هورمون تاثیر سوء می‌گذارد. لپتین یک هورمون مهم است که وظیفه مدیریت اشتها و خبر دادن از سیری را بعهده دارد و چاقی یکی از آثار ضعف در عملکرد این هورمون است.

بعبارت دیگر نوشیدنی‌های قندی گرسنگی شما را رفع نمی‌کند و به همین دلیل تنها کالری دریافتی شما را افزایش می‌دهد و باعث افزایش وزن خواهد شد.

مطالعه ای در این زمینه به اثبات این موضوع پرداخته است و به این نتیجه رسیده است که مصرف نوشیدنی‌های قندی مانند نوشابه یا آبمیوه باعث افزایش وزن بیشتری در مصرف کنندگان می‌شود.

۲ –خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی با مصرف زیاد قند و شکر

بیماری‌های قلبی اولین دلیل مرگ و میر در تمام جهان هستند. مصرف بی رویه شکر و قند در طول روز باعث افزایش احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی، می‌شود.

یک قوطی نوشابه ۵۰۰ میلی لیتری، ۵۲ گرم قند در بردارد که مصرف آن می‌تواند بیش از ۱۰ درصد کالری مورد نیاز شما در طول روز را تامین کند. شاید برای شما عجیب باشد که یک قوطی نوشابه به تنهایی می‌تواند شما را از میزان مجاز مصرف نوشیدنی‌های قندی فراتر ببرد.

رژیم‌های غذایی که مواد قندی زیادی در خود جای داده اند می‌توانند باعث مشکلاتی همچون چاقی، التهاب، افزایش تری‌گلسیرید، قند خون و افزایش فشار خون شوند که هر یک از این‌ها، از عواملی هستند که خطر درگیر شدن با بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند. از دیگر بیماری‌هایی که مصرف بی رویه شکر و قند به خصوص نوشیدنی‌های قندی در پی دارند، تصلب شریان است که باعث ایجاد رسوبات چربی در عروق قلبی می‌شود و عواقب ناگواری در پی دارد.

یک مطالعه بر روی بیش از ۳۰۰۰۰ نفر نشان داده است افرادی که ۱۷ تا ۲۱ درصد از کاری دریافتی خود را از قند و شکر اضافی دریافت می‌کنند، با ۳۸ درصد احتمال بیشتر، امکان مرگ بر اثر بیماری ‌های قلبی نسبت به کسانی که تنها ۸ درصد از کالری دریافتی خود را از قند و شکر اضافه دریافت می‌کنند، دارند.

مصرف بیش از حد شکر و قند؛ عامل اصلی دیابت نوع ۲
مصرف بیش از حد شکر و قند؛ عامل اصلی دیابت نوع ۲

۳ – مصرف بیش از حد شکر و قند؛ عامل اصلی دیابت نوع ۲

شیوع دیابت در سراسر جهان در طی ۳۰ سال گذشته، به بیش از دو برابر رسیده است. اگرچه دلایل زیادی برای این امر وجود دارد، اما بین مصرف بی رویه شکر و قند و خطر دیابت ارتباط مستقیمی ‌وجود دارد.

مصرف بی رویه شکر و قند در دراز مدت مقاومت بدن نسبت به انسولین را زیاد می‌کند تا آنجایی که بدن حساسیتی به ترشح این هورمون ندارد. این هورمون که از لوزالمعده ترشح می‌شود، وظیفه ایجاد تعادل در سطح قند خون را دارد. مقاومت بدن نسبت به انسولین باعث افزایش سطح قند خون می‌شود که احتمال ابتلا به دیابت را شدیداً افزایش می‌دهد.

یک مطالعه تحقیقاتی که در حدود ۱۷۵ کشور انجام شده است، نشان می‌دهد که خطر ابتلا به دیابت به ازای هر ۱۵۰ کالری قند و شکر اضافی، یا حدود یک قوطی نوشابه که در روز مصرف می‌شود، ۱/۱ درصد افزایش می‌یابد.

چاقی نیز که از آثار مصرف بی رویه شکر و قند است، یکی از عوامل اصلی و خطرناک در دیابت به شمار می‌آید.

۴ – مصرف بی رویه شکر و قند باعث جوش زدن می‌شود

یک رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات‌های تصفیه شده مانند غذا‌ها و نوشیدنی‌های شیرین و قندی، باعث افزایش میزان جوش‌های پوستی و آکنه می‌شود. غذاهای قندی و شیرین به سرعت قند خون را بالا می‌برند و سطح انسولین خون را افزایش می‌دهند، باعث افزایش ترشح آندروژن، تولید روغن و التهاب می‌ شوند که همگی این عوامل در رشد و پیدایش جوش و آکنه موثر است.

در یک مطالعه بین ۲۳۰۰ نوجوان، مشاهده شد نوجوانانی که قند و شکر اضافی زیادی در رژیم غذایی خود دارند، ۳۰ درصد بیشتر از سایر نوجوانان جوش و آکنه دارد.

در تحقیق دیگری برای اثبات این موضوع به بررسی و مقایسه میزان ابتلا به جوش و آکنه در مناطق روستایی و سنتی با رژیم غذایی عاری از غذاهای فرآوری شده و با قند و شکر اضافی، و مناطق مدرن شهری با درآمد بالا و مصرف غذاهای فرآوری شده پرداختند. نتیجه حاکی از درصد جوش و آکنه کمتر در مناطق روستایی بود.

۵ –افزایش احتمال ابتلا به سرطان با مصرف شکر و قند زیاد

در ابتدا بهتر است بدانید که مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌های قندی، شما را مستعد چاقی می‌کند. چاقی خطر سرطان را افزایش می‌دهد.

همچنین این مواد قندی، التهاب بدن شما را زیاد می‌کند و مقاومت بدن نسبت به انسولین را افزایش می‌دهد که هر دو این‌ها می‌تواند زمینه‌های ابتلا به سرطان را ایجاد کند.

مصرف بی رویه شکر و قند، احتمال ابتلا به برخی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد. در یک مطالعه تحقیقاتی به روی ۴۳۰۰۰۰ نفر، دیده شد که مصرف مواد غذایی شیرین و قندی با شکر اضافه شده، خطر ابتلا به سرطان مری و سرطان روده کوچک را افزایش می‌دهد.

تحقیقات و مطالعات بیشتری برای شفاف سازی ارتباط خطر ابتلا به سرطان و میزان مصرف مواد قندی و شکر در دست اجراست چرا که درک رابطه این دو، پیچیده و وابسته به ملاک‌های بسیار دیگری است.

سرطان یک اصطلاح کلی برای گروه بزرگی از بیماری‌هاست که در هنگام تقسیم سریع و غیر طبیعی سلول‌ها و پخش شدن آنها به سایر بافت‌ها و اندام‌ها ایجاد می‌شود. سرطان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. ما در مقاله زیر، همه آن چیزی که نیاز است در مورد سرطان بدانید را بیان کردیم.

سرطان؛ پیشگیری تا درمان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا