روانشناسی کودک و نوجوان

دوست یابی کودکان

دوست یابی کودکان از جمله مسائلی است که باید توسط خانواده به کودک آموزش داده شود. دوست یابی کودکان از موضوعات مهم در آینده کودکان است.

دوست یابی کودکان و شاید مهارت دوست یابی در کودکان از جمله مواردی است که والدین را به هنگام مهد کودک رفتن کودکانشان، نگران می‌کند. اینکه کودکانشان بتوانند دوست پیدا کنند و مهارت دوست یابی را درست فرا بگیرند، باعث نگرانی پدر و مادرهاست.

البته این نگرانی والدین در دوست یابی کودکان خود به دو دسته تقسیم می‌شود: یک اینکه آیا کودک من توانایی دوست یابی را دارد و بطور کلی آیا کودک من انسانی اجتماعی است و نه منزوی؟ دو اینکه آیا می‌تواند در دوست یابی موفق عمل کند و با کسی دوستی برقرار کند که دوست خوبی برای کودک من باشد؟ زیرا کودک وارد محیطی می‌شود که هر کودکی از هر خانواده ای با هر ویژگی تربیتی وجود دارد و اگر کودک نتواند مهارت دوست یابی را به درستی فرا بگیرد، ممکن است دچار مشکلات جبران ناپذیری شود.

خواب نقش مهمی‌ در تجدید انرژی کودک دارد. ولی کودک از دیدگاه کاملا متفاوتی به خواب می‌نگرد. او به خواب به دیده یک مزاحم خسته کننده برای فعالیت‌های مهمش می‌نگرد. در این مقاله به راه‌هایی اشاره می‌شود که به کمک آنها والدین می‌توانند از درگیری‌های هنگام خواب پیشگیری کنند و به خواب رفتن کودک را به تجربه لذت بخشی برای خانواده تبدیل سازند.

خواب کودک

ما در این مقاله جذاب و خواندنی قصد داریم تا به والدین راه‌های درست را بشناسانیم تا مهارت درست دوست یابی را به کودکان خود آموزش دهند. ادامه این مقاله را به والدین گرامی ‌توصیه می‌کنیم.

اهمیت دوست یابی کودکان

اهمیت موضوع دوست یابی کودکان به حدی است که روانشناسان حوزه کودک بر این باورند که داشتن یک دوست، هم بازی و هم صحبت برای کودکان می‌تواند باعث کاهش اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و حتی تقویت هوش کودکان نیز شود. این مهارت همچنین از کودک شما انسانی خوش مشرب، خونگرم و اجتماعی می‌سازد که این مسئله می‌تواند در آینده زمینه ساز موفقیت‌های تحصیلی، شغلی، زناشویی و… شود. بنابراین اهمیت مهارت دوست یابی کودکان بسیار بالاست.

اگر مسئله دوست یابی کودکان به صورت درست آموزش داده نشود، قطعا در سنین بالاتر و مقاطع تحصیلی دبیرستان می‌تواند برای کودک دردسرساز شود.

اعتماد به نفس در کودکان از مهم‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشیم. اعتماد به نفس در کودکان زمینه‌ساز اعتماد به نفس در سال‌های آینده هر فردی است.

اعتماد به نفس در کودکان

بهترین زمان برای آموزش دوست یابی کودکان

از زمانی که کودک می‌تواند با دیگر افراد، چه هم سن و سالان خود و چه افراد بزرگتر، ارتباط برقرار کند، والدین باید یک سری آموزش‌های لازم را در رابطه با طرز رفتار با دیگران، آداب معاشرت و دوست یابی برای کودک خود شرح دهند. تقریبا کودکان از سن 3 سالگی ارتباط بیشتری با افراد دیگر برقرار می‌کنند و  از همین سن است که والدین باید طرز رفتار درست و اجتماعی را به کودکان خود آموزش دهند تا وقتی کودکان به سن مهد کودک، یا بعد از آن، مدرسه می‌رسند، مهارت دوست یابی و رفتار اجتماعی را به درستی فرا گرفته باشند.

اهمیت موضوع دوست یابی کودکان بسیار زیاد است
اهمیت موضوع دوست یابی کودکان بسیار زیاد است

راهکارهای آموزش مهارت دوست یابی کودکان

مهارت دوست یابی کودکان قطعا با آموزش‌های والدین شکل می‌گیرد. فرقی نمی‌کند که کودک شما ذاتاً اجتماعی و خونگرم است یا کم رو و خجالتی، این وظیفه پدر و مادر است که با آموزش‌های لازم، مهارت دوست یابی را به درستی به کودکان خود بیاموزند و در پیدا کردن دوستان خوب به آنها کمک کنند. ما در ادامه به ارائه چند راهکار برای آموزش مهارت دوست یابی کودکان می‌پردازیم:

با کودکان خود دوست باشید

اولین قدم در آموزش مهارت دوست یابی کودکان، داشتن یک رابطه دوستانه با کودکان است. والدین کودک، اولین و مهم ترین الگو در هر زمینه ای برای کودکان خود هستند. کودک در محیط خانه و از طرز رفتار والدینش با هم، با کودک و با دیگران است که می‌آموزد چگونه با دیگران رفتار کند. پس والدین باید همواره به این نکته توجه داشته باشند که رابطه دوستانه خوبی با یکدیگر و با کودک خود داشته باشند.

وجود یک نوزاد جدید در خانواده، حتی برای دوست داشتنی‌ترین و آماده‌ترین کودک هم ممکن است فشار روانی و استرس به همراه بیاورد. در مقاله زیر نکاتی ارائه می‌شود که استفاده از آنها گذر از مرحله تک فرزندی به مرحله چند فرزندی را برای کودک هموار و خوشایند می‌سازد.

مشکلات ناشی از به دنیا آمدن نوزاد جدید برای فرزند بزرگتر

به کودک خود برچسب خجالتی و سرد بودن نزنید

هنگامی‌که کودک شما به آشنایی سلام نمی‌کند و خجالت می‌کشد، بدترین شیوه، توصیف کودکتان با جملاتی از قبیل “خجالتیه! ببخشیدش!”، “همیشه همینجور ساکته!” و… است. این برچسب‌ها به داشتن این ویژگی‌های غیراجتماعی دامن می‌زند و زمینه پیشرفت خجالت و انزوا را در کودک افزایش می‌دهد.

از کتاب و کتاب خوانی غافل نشوید

با گذاشتن اندکی زمان در کتاب‌خانه‌های شهر می‌توانید کتاب‌هایی برای آموزش مهارت دوست یابی کودکان و رفتار درست اجتماعی پیدا کنید. خواندن کتاب برای کودکان این مهارت را در قالب داستان و شعر به زیبایی آموزش می‌دهد و نیز باعث تقویت هوش اجتماعی و ضریب هوشی کودک نیز می‌شود.

کودک را در موقعیت‌های مختلف قرار دهید

بازی‌های مختلف و اجرای نمایش با کودک، این فرصت را در اختیار والدین قرار می‌دهد که روش مناسب رفتار اجتماعی و مهارت دوست یابی را با کودکان تمرین کنند. والدین می‌توانند در این شیوه موقعیت‌های مختلفی را برای کودکان شبیه سازی کنند. موقعیت‌ها می‌‌تواند شامل دعوت یک دوست به بازی، رد یک دعوت، مخالفت مسالمت‌آمیز، صحبت با تلفن، خوشامدگویی به مهمانان، گفتگو با کودکان و بزرگسالان و… باشد.

چارچوب‌ها و قوانین خاصی را وضع کنید

برای اینکه کودک شما در دوست یابی دچار مشکل نشود و دوست‌هایی که انتخاب می‌کند، باعث ایجاد نقصان در ویژگی‌های رفتاری کودک نشوند، باید از قوانین و محدودیت‌های خاصی پیروی کند. او را تشویق کنید تا نگرشی استقبالی داشته، به علایق دیگران در بازی توجه کند و آن‌ها را به بازی دعوت کند. یادگیری احترام به حدود مرزهای اجتماعی، مانند پرسش قبل از قرض گرفتن چیزی و یا حل مشکل با حرف زدن و نه پرخاشگری، به او کمک می‌‌کند فردی باشد که دیگران می‌خواهند با او دوست باشند.

بازی در زندگی کودکان اهمیت زیادی دارد. کودکان از طریق بازی عقاید و احساساتشان را بیان می‌کنند، روابط اجتماعی را گسترش می‌دهند و دنیایشان را درک می‌کنند. اما چه نوع بازی‌هایی می‌تواند خلاقیت و هوش کودکان را دستخوش تغییرات خوبی کند؟ در مقاله زیر در مورد بازی‌های کودکان صحبت می‌کنیم.

بازی‌های کودکان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا