سرطان؛ پیشگیری تا درمان

سرطان یک اصطلاح کلی برای گروه بزرگی از بیماریهاست که در هنگام تقسیم سریع و غیر طبیعی سلولها و پخش شدن آنها به سایر بافتها و اندامها ایجاد میشود. سرطان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان است. ما در این مقاله قصد داریم تا همه آن چیزی که نیاز است در مورد سرطان بدانید را بیان کنیم.
پیشگیری از سرطان
دانستن عواملی که به ابتلا به سرطان کمک میکند، میتواند به شما در انتخاب سبک زندگی کمک کند تا خطر ابتلا به انواع سرطان شما را کمتر تهدید کند. به گفته متخصصان، بهترین راههای پیشگیری از سرطان به شرح زیر هستند:
مصرف دخانیات را متوقف کرده و در معرض دود دخانیات نباشید.
مواد مضری که در سیگار و سایر مواد دخانی وجود دارد، آنچنان قوی هستند که میتوانند ساختار مولکولهای DNA را تغییر دهند و جهش ایجاد کنند. جهشهایی که میتوانند سلول سالم را به سلول سرطانی بدل کنند. پس به هر صورت که میتوانید از این مواد مضر دوری کنید. اگر این مواد را مصرف میکنید، سریعاً ترک کنید و اگر در معرض آن هستید، چاره ای بیندیشید.
یکی از پرخاصیتترین گیاهان سیاهدانه است. از گذشته تا به امروز سیاهدانه به دلیل فواید سرشاری که در حفظ سلامتی بدن دارد مورد استفاده بودهاست. در مقاله زیر به سیاهدانه و خواص آن میپردازیم.
رژیم سالم و متعادل بخورید.
میزان مصرف غذاهای گوشتی فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس را محدود کنید. این دسته از مواد غذایی با داشتن ترکیبات کم ارزش میتوانند باعث بروز جهش در دی ان ای سلولهای بدن شوند و انواع سرطان را منجر شوند.
اتخاذ یک “رژیم مدیترانه ای” را که عمدتاً روی غذاهای گیاهی، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم متمرکز است، در نظر بگیرید.
از مشروبات الکلی جداً خودداری کنید. الکل با دارا بودن ساختار قوی میتواند سلولهای بدن را تحت تاثیر تغییرات نامطلوبی قرار دهد.
وزن مناسب خود را حفظ کرده و هر روز حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
تحقیقات نشان میدهد که داشتن وزنی بیشتر از وزن مناسب بدن (وزنی که بر اساس قد و سن است) میتواند احتمال ابتلا به انواع مختلق سرطان را بیشتر کند. با انباشته شدن چربیهای ناکارآمد در بافتهای بدن، اختلالات زیادی در سلولهای بدن به وجود میآید که این اختلالات میتواند منجر به سرطانی شدن سلولها شود.
داشتن فعالیت بدنی هر روزه میتواند به شما در داشتن وزنی مناسب کمک کند و با این کار میتوانید خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.
از خودتان در برابر آفتاب محافظت کنید.
نور خورشید شامل اشعههای فراوانی است که با نازک شدن لایه ازون میتوانند پوست شما را تهدید کنند. این اشعههای خطرناک قابلیت تییر در سلولها را دارند؛ پس با لباس، عینک آفتابی و کلاه از اصابت این اشعهها به پوست تان جلوگیری کنید و از کرم ضد آفتاب به طور مکرر استفاده کنید.
حدالامکان بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر از در معرض خورشید بودن خودداری کنید؛ زیرا در این ساعات از روز پرتوهای خورشید در قوی ترین حالت تابش خود قرار دارند.
به طور کل در خارج از خانه تا حد ممکن در سایه بمانید تا کمترین مقدار اشعههای خطرناک خورشید شما را تهدید کنند. همچنین از برنزه کردن با استفاده از تختهای سولاریوم جداً خودداری کنید زیرا که این کار میتواند به اندازه در معرض اشعههای خورشید بودن به پوست شما آسیب برساند.
میوه هندوانه یکی از معروفترین میوههای تابستانی است. این میوه خوشرنگ و خوشطعم، سرشار از ویتامین، فیبر است. جالب است بدانید رنگ قرمز هندوانه به دلیل وجود لیکوپن یک آنتی اکسیدان است. این ماده یک آنتی اکسیدان شناخته شده است که باعث کاهش خطر سکته مغزی و همچنین کاهش فشار خون می شود. مقاله زیر را مطالعه کنید تا بیشتر از هندوانه بدانید.
خود را در برابر عفونتهای ویروسی واکسینه کنید.
عفونتهای ویروسی مانند هپاتیت B و HPV میتوانند منجر به سرطان شوند. ویروس پاپیلوم انسانی (Human Papillomavirus) ویروسی است که بیشتر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال مییابد. معمولاً دستگاه ایمنی فرد آلوده به HPV از شر این عفونت خلاص میشود و ویروس به خودی خود صدمه ای به بدن وارد نمیکند اما در برخی از افراد، این ویروس عفونتی دائمی (ماندگار) را به وجود میآورد که به کندی، اغلب در طول چندین سال، باعث ایجاد تغییراتی در سلولهای طبیعی میشود که امکان دارد این تغییرات به ایجاد ضایعات پیش سرطانی یا سرطان منتهی شود.
بهترین راهکار در مقابل چنین ویروسیهای عفونتی واکسیناسیون و اجتناب از رفتارهای اجتماعی پر خطر و خطرساز است که انتشار ویروس را تسهیل میکند.

در صورت بروز موارد مشکوک به پزشک مراجعه کنید.
به پزشک مراجعه کنید تا بتواند انواع مختلف سرطان را برای شما معاینه کند. در این صورت اگر نشانههای نوعی از سرطان در شما مشاهده شود، هر چه زودتر میتوانید برای درمان اقدام کنید.
به یاد داشته باشید که امروزه دیگر سرطان جزء بیماریهای قابل درمان محسوب میشود؛ به شرطی که به سرعت تشخیص داده شود و در امر درمان هم به سرعت عمل شود. بنابراین ابتلا به سرطان اصلا به معنی پایان زندگی نیست.
درمان سرطان
بسته به نوع سرطان و پیشرفت آن، درمان سرطان اشکال مختلفی دارد. اشکال مختلف درمان سرطان عبارتند از:
- پیدا کردن یک درمان: البته این کار برای همه سرطانها و موقعیتها امکان پذیر نیست.
- ارائه درمان اولیه: کشتن سلولهای سرطانی در بدن شما.
- ارائه درمان کمکی: کشتن سلولهای سرطانی که بعد از درمان اولیه باقی میمانند باعث کاهش خطر بازگشت شما به سرطان میشود.
- ارائه درمان تسکین دهنده: تسکین علائم سلامتی مرتبط با سرطان مانند مشکل تنفس و درد.
انواع درمان سرطان
درمان سرطان بسته به نوع و شدت بیماری انواع مختلفی دارد. انواع درمان سرطان عبارتند از:
عمل جراحی
استفاده از عمل جراحی به دلیل مصائب و صدماتی که دارد، برای تمامی سرطانها به کار نمیرود و به شرایط مختلفی بستگی دارد. عمل جراحی به تنهایی هم نمیتواند تضمین کننده این موضوع باشد که سرطان برنمیگردد پس در کنار سایر روشهای درمانی ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
شیمیدرمانی
در شیمیدرمانی از داروهایی استفاده میشود که برای سلولها سمیهستند تا این داروها روند تقسیم سریع سلولهای سرطانی را متوقف کنند. شیمیدرمانی بخاطر داروهای بسیار قوی که دارد جزء روشهای درمانی به نسبت خوب است؛ هر چند این داروهای شیمیایی علاوه بر از بین بردن سلولهای سرطانی، به بسیاری از ارگانهای بدن بیمار نیز آسیب وارد میکنند اما از آنجایی که فواید بیشتری نسبت به مضرات دارند، روشی قابل اطمینان محسوب میشوند.
پرتو درمانی
پرتو درمانی استفاده از پرتوهای یونساز برای از بین بردن یا کوچک کردن بافتهای سرطانی است. در این روش در اثر آسیب DNA، سلولهای ناحیه درمان (بافت هدف) تخریب و ادامه رشد و تقسیم غیرممکن میشود. اگرچه پرتو علاوه بر سلولهای سرطانی به سلولهای سالم نیز آسیب میرساند ولی اکثر سلولهای سالم بهبودی خود را دوباره به دست میآورند. هدف از پرتو درمانی از بین بردن حداکثر سلولهای سرطانی با حداقل آسیب به بافتهای سالم است.
ماکروویو در مورد برخی غذاها نه تنها خاصیت آنها را در دمای بالا از بین میبرد، بلکه باعث ایجاد سمومی در آنها میشود که برای سلامتی بدن مضرند. با مطالعه مقاله زیر، میتوانیم با شناخت غذاهایی که امکان پخت در ماکروویو را ندارند، از روشهای دیگر برای پخت آنها استفاده کنیم تا خواص آنها را حفظ کنیم.
این غذاها را در ماکروویو گرم نکنید
پیوند سلولهای بنیادی (مغز استخوان)
در این روش، مغز استخوان بیمار را با سلولهای بنیادی سالم ترمیم میکنند. سلولهای بنیادی سلولهای تمایز نیافته ای هستند که میتوانند عملکردهای مختلفی داشته باشند. پیوند سلولهای بنیادی به پزشکان این اجازه را میدهد که از دوزهای بالاتر شیمیدرمانی برای معالجه سرطان استفاده کنند.
ایمونوتراپی (بیولوژی درمانی)
ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی (Immunotherapy) یک روش درمانی برای برخی بیماریها از جمله سرطان است که با تحریک یا سرکوب پاسخ سیستم ایمنی عمل میکند. تحریک سیستم ایمنی برای درمان سرطان بزرگترین استفاده از این شیوه درمانی است.

هورمون درمانی
برای جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی، میتوان هورمونهایی که سرطان را به وجود میآورده اند را از بین برد. از این روش بیشتر در درمان سرطان پستان در زنان و سرطان پروستات در مردان استفاده میشود.
دارو درمانی هدفمند
این روش از داروهایی برای تداخل با مولکولهای خاصی استفاده میکند که به رشد و زنده ماندن سلولهای سرطانی کمک میکند. با این کار میتوان رشد و زنده ماندن سلولهای سرطانی را تا حد خوبی کنترل کرد.
آزمایشات بالینی
در کنار انواع و اقسام روشهایی که پزشک معالج برای فرد بیمار تجویز میکند، انجام آزمایشات بالینی مستمر میتواند روشهای جدیدی را برای درمان سرطان بررسی کند.
سایر اقدامات برای درمان سرطان
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دانش پزشکی در مسیری حرکت میکنیم که در سالهای نه چندان دور میزان مرگ بر اثر ابتلا به انواع سرطان به کمترین مقدار برسد. پیشرفت پزشکی این نوید را به ما میدهد که سرطان تنها یک بیماری سخت و دردآور است که با داشتن روحیه و انرژی مثبت میتوان آن را شکست داد. پس در کنار تمامی راههای درمان سرطان، داشتن روحیه و امید میتواند بزرگترین کمک برای درمان هر چه زودتر این بیماری باشد.
همچنین برای کاهش علائم سرطان و عوارض جانبی درمان سرطان از جمله حالت تهوع، خستگی و درد استفاده از روشهای زیر پیشنهاد میشود:
- طب سوزنی
- هیپنوتیزم
- ماساژ دادن
- یوگا
- مراقبه
- تکنیکهای آرامش