کلیساهای دیدنی در ایران

به واسطه حضور و زندگی مسیحیان بسیار در ایران از گذشته تا کنون، تعداد زیادی کلیسا در ایران وجود دارد. برخی از این کلیسا ها امروزه به واسطه زیبایی بسیار و قدمتی که دارند تبدیل به یکی از اماکن گردشگری شهر خود شدهاند. ما در این مقاله به معرفی چندتا از زیباترین و قدیمیترین آنها خواهیم پرداخت.
همان طور که مساجد باستانی و زیبای بسیاری در شهرهای ایران وجود دارد، کلیساهای قدیمی نیز در برخی از شهرها هستند که از معماری خاص و زیبایی برخوردار هستند. این کلیساها علاوه بر عبادتگاه مسیحیان، از آثار باستانی و ارزشمند همه ایرانیان به حساب میآیند.
با توجه به حضور زیاد و رسمی مسیحیان در ایران از گذشته تا به امروز کلیساهای بسیاری در ایران وجود دارد. این کلیساها به واسطه معماری متفاوت و خاص خود در میان گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در ادامه به معرفی برخی از زیباترین و معروفترین کلیساهای ایران می پردازیم.
یکی از مقالات ما در مجله اینترنتی امرسان درمورد روزه و روزه داری در سایر ادیان الهی است. در این مقاله در مورد برخی احکام مسیحیان نیز صحبت کردهایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید از طریق لینک زیر آن را مطالعه کنید:
کلیسای وانک

اصفهان همیشه در صدر لیست زیباترین و مهمترین شهرهای ایران در میان گردشگران قرار داشته است. همان طور که همیشه گفتهایم و شنیدهایم اصفهان، نصف جهان است. شاید دلیل این شعار این است که در این شهر همه نوع دیدنی و فرهنگی یافت میشود. کلیسای وانک اصفهان هم مهر تاییدی بر همین موضوع است.
کلیسای وانک از آثار گردشگری زیبا و مهم این شهر است که بیش از ۴ قرن قدمت دارد. یعنی این کلیسا که در محله جلفای اصفهان واقع شده است تقریبا در زمان شاه عباس دوم ساخته شده است. نام دیگر این بنا «آمنا پرکیچ» به معنی نجاتدهنده مقدس است. سرسرای کلیسای وانک، برج ناقوس، موزه وانک و قبرستان وانک از بخشهایی هستند که باید از آن ها بازدید به عمل بیاورید.
نقاشیهای و طلاکاریهایی که در فضای اصلی کلیسا قرار دارند، از مهم ترین ویژگی های جذاب کلیسای وانک هستند. هر یک از این نقاشیها روایتگر یکی از داستانهای مذهبی دین مسیحیت است. اکثر این نقاشیها از داستانها و ماجراهایی هستند که در کتاب مقدس مسیحیان، یعنی انجیل آمده است.
احتمالا وقتی وارد بخش اصلی شوید، نمیدانید که باید اول از همه کدام نقاشی را برای تماشا انتخاب کنید. حق هم دارید. نقاشیهای این کلیسا که همه با رنگ روغن و با رنگهای تند کشیده شدهاند، واقعا بینظیر هستند.
معماری این کلیسا نیز، تلفیقی از سبک معماری ایرانی و اروپایی است. این سبک معماری را می توان یکی از مهمترین و بارزترین ویژگیهای کلیسای وانک در میان سیر کلیساهای ایران دانست. بیرون و ظاهر این کلیسا، بنایی با معماری ایرانی است اما نقشه درونی آن بر اساس معماری اروپایی کشیده شده است.
مهمترین ویژگی های معماری ایرانی بیرون این بنا، استفاده از خشت به جای سنگ در ساخت کلیسا و طراحی گنبد برای آن است.
اگر اهل سفر هستید و اصفهان را برای مقصد سفر خود انتخاب کرده اید، هرگز نباید میدان نقش جهان را در بازدیدهای خود فراموش کنید:
کلیسای سرخ آباد

شاید جالب باشد که پس از معرفی کلیسای وانک که عطمت و شکوه زیادی دارد، به معرفی ک.چکترین کلیسای جهان بپردازیم. این بنا در ایران و در روستای سرخ آباد حوالی شهرستان سواد کوه و در استان مازندران قرار دارد. طبق نوشتهای که بر سر در آن وجود دارد، به نظر می رسد این کلیسا را مهندسان ایتالیایی ساختهاند. این بنا در دوران پهلوی توسط ایتالیاییهایی که برای ساخت راه آهن به این مطقه آمده بودند، ساخته شده است. این بنا جهت انجام مراسمهای مذهبی و عبادت آنان در روستای سرخ آباد ساخته شده است.
این بنا در کل ۹ متر مربع مساحت دارد و بر عکس کلیسای وانک بسیار ساده است. این کلیسا تنها از گچ، آجر و سیمان ساخته شده است. اما متاسفانه بازدید از آن ممکن نیست و مدت زیادی است که درهای آن به روی کسی باز نشده است.
سرکیس مقدس

از سرخ آباد به تهران پایتخت ایران و بزرگ ترین کلیسای آن میآییم. این بنای بزرگ که در خیابان نجات اللهی واقع شده است، با هزینه شخصی یکی از هموطنان مسیحی به نام «مارکار سرکیسیان» ساخته شده است. ساخت این بنا به سال ۱۳۴۹ برمیگردد. این کلیسا پس از ساخت به مقر خلافت ارامنه تهران تبدیل شده است.
نمای این بنا در ابتدا شیشه ای بوده است. بعدها و در زمان موشک بارانهای تهران،دیوارهای سنگی را جایگزین آن کردهاند.
اگر به دنبال آثار باستانی و دیدنی شهر تهران هستید، بازدید از کاخ سعد آباد را فراموش نکنید:
مریم مقدس

پیش از اینکه سرکیس مقدس در تهران ساخته شود، مریم مقدس مهمترین کلیسای تهران بوده است. این کلیسا که قدمت آن به دوره پهلوی برمیگردد اولین کلیسای جامع ارامنه در تهران است. ساخت این بنا در سال ۱۳۱۷ شروع و در سال ۱۳۲۴ تمام شد. تا پیش از ساخت سرکیس مقدس، اسقف اعظم ارمنیها در این کلیسا سکونت داشته است.
برخی از ویژگیهای معماری این کلیسا که در خیابان سی تیر تهران واقع شده است، اقتباسی از معماری قرون وسطی ارمنستان است. یکی از ساختمانهای مجاور آن نیز به موزه ملی ارمنیها اختصاص داده شدهاست. تملک مکان این موزه به خلیفهگری ارمنیهای تهران متعلق است. این موزه، موزه اسقف اعظم آرداک مانوکیان نام دارد. در این موزه لوازم و ادوات مورد استفاده در مراسمهای کلیسا، کتب خطی با محتوای دینی، لباسهای سنتی زنان ارمنی، مدارک و لوازم شخصی اسقف اعظم آرداک مانوکیان و گلچینی از آثار هنرمندان ارمنی ایران وجود دارد.
در مجله اینترنتی امرسان بخوانید: خیابان 30 تیر، خوشمزه ترین خیابان تهران
کلیسای کانتور

شهر بعدی که قرار است به آن سر بزنیم، قزوین است. کلیسای کانتور در قزوین، خیابان دارایی، کوچه ثبت احوال واقع شده است. نام دیگر این بنا که میان مردم جا افتاده است، «برج ناقوس» است. به گفته کارشناسان این کلیسا در زمان جنگ جهانی دوم ساخته شده است و به فرقه ارتودوکس تعلق دارد. این کلیسا که وسعت کمی هم دارد، تنها دو اتاق دارد. یکی از این اتاقها دفتر کشیش و دیگری مخصوص غسل تعمید بوده است.
پیشینه ساخت این بنا به دوران ناصر الدین شاه برمیگردد. در آن زمان شرکت روسی که برای ساخت راه انزلی به قزوین به ایران آمده بودند، این بنا را نیز در قزوین ساختند. پس احتمالا کانتور براساس به اعتقادات مذهبی کارکنان آن شرکت روسی و برای انجام عبادات و مراسم های مذهبی در آن زمان ساخته شده است.
کلیسای سنت استپانوس

کلیسای سنت استپانوس با فاصله ۱۶ کیلومتر در غرب شهر جلفا در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. موقعیت جغرافیایی این بنا در منطقه ای کوهستانی و در میان درهای سرسبز است. سنت استپانوس نام خود را از استپنانوس، اولین شهید راه مسیحیت گرفته است. این بنا که در سده نهم میلادی ساخته شده است،در دوران صفویه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
با وجود سنگهایی که در معماری این بنا به کار رفته است و ۷ برج نگهبانی که در آن قرار دارد، این کلیسا را میتوان به بک دژ مستحکم تشبیه کرد. قسمتهای اصلی این بنا که باید حتما از آنها دیدن کنید عبارتند از: نمازخانه، اجاق دانیال و برج ناقوس
این کلیسا یکی از مهمترین عبادتگاههای تمام مسیحیان است. هزاران نفر از ارامنه ایرانی در یک روز از سال به سنت استپانوس میآیند. آنها ضمن زیارت از این کلیسا، مراسم و مناسک خاصی را انجام میدهند.
سورت گاراپت

کلیسای سورت گاراپت در آبادان، خیابان طالقانی قرار گرفته است. هنگامی که به این کلیسا میروید، همسایگی دیوار به دیوار آن با مسجد امام جعفر صادق، توجه شما را جلب خواهد کرد این موضوع می تواند نماد آزادی عقیده و احترام بین ادیان در شهر آبادان باشد.
این بنا در سال ۱۳۱۹ ساخته شده است. اما در حال حاضر با توجه به کم بودن تعداد مسیحیان در شهر آبادان، مراسم مذهبی خاصی در این بنا انجام نمیشود. حتی در ۸ سال جنگ تحمیلی ایران و عراق از این مکان برای آموزش رزمندگان استفاده میکردند.