روانشناسی کودک و نوجوان

تقویت هوش کودکان

تقویت هوش کودکان از جمله مواردی است که همیشه مورد توجه والدین بوده است. داشتن کودک باهوش، سبب شده است تا آنها به دنبال اقداماتی برای تقویت هوش کودکان خود باشند.

اما مسئله ای که همیشه ذهن والدین و پژوهشگران را درگیر کرده است این موضوع است که آیا ضریب هوشی (Intelligence Quotient) که به اختصار IQ خوانده می‌شود، کاملا ذاتی است و به ضریب هوشی پدر و مادر برمی‌گردد یا اکتسابی نیز هست و با انجام اقداماتی می‌توان آن را بهبود بخشید؟

آن چه مسلم است، ضریب هوشی کودکان تا حد زیادی به ضریب هوشی والدین وابسته است و این مسئله تا حد قابل توجهی موروثی است و از طریق ژن‌ها به کودک منتقل می‌شود. بهرحال تحقیقات علمی‌ اخیر نشان می‌دهد که داشتن پدر و مادر باهوش نمی‌تواتد ضامن تولد کودکی باهوش نیز باشد! بنابراین موضوع اکتسابی بودن ضریب هوشی نیز مورد تایید دانشمندان و محققان می‌باشد. در واقع اقداماتی که در سنین کودکی می‌توان انجام داد، می‌تواند باعث تقویت هوش کودکان شود.

اقداماتی که می‌تواند ضریب هوشی کودکان را بیشتر کند یا به تقویت هوش کودکان بپردازد، اقدامات چندان پیچیده‌ای نیز نیستند. این اقدامات که در ادامه مقاله جذاب و خواندنی به آنها می‌پردازیم، در کنار رژیم غذایی مقوی و درستی که به آن هم اشاره خواهیم کرد، می‌تواند زمینه ساز رشد و تقویت هوش کودکان شود.

با ادامه این مقاله جذاب با ما همراه باشید.

اقداماتی برای تقویت هوش کودکان

در ادامه این مقاله به ۱۰ روشی می‌‌‌پردازیم که از جنینی تا کودکی باعث تقویت هوش کودکان می‌شود.

۱- با جنین خود صحبت کنید

شاید این شیوه برایتان عجیب بنظر برسد اما طی تحقیقات انجام شده، جنین از ماه چهارم می‌تواند صداها اطراف خود را بشنود! بنابراین صحبت کردن مادر با جنین باعث می‌شود تا ذهن و هوش او از دوران جنین تقویت شود.

کودکان معولا در سنین ۲ الی ۵ سال، در مقابل والدین رفتارهایی را نشان می‌دهند که ناشی از شکل‌گیری احساس استقلال‌طلبی در آنها می‌باشد. واکنش درست به این تغییر در کودکان می‌تواند نقش موثری در رفتار سالم آنها در این زمینه داشته باشد. همچنین این امر بر کیفیت رابطه آنها با والدین نیز تاثیرگذار است.

استقلال‌طلبی در کودکان

۲- در دوران بارداری از مواد غذایی مغذی و دارای انواع ویتامین‌ها استفاده کنید

این موضوع کاملا واضح و مبرهن است که مادران باردار می‌توانند با تغذیه مناسب و جامع، سلامت خود و جنین خود را تامین کنند و به تقویت هوش کودکان خود بپردازند.

۳- شیر مادر فراموش نشود

اهمیت شیر مادر در دوران نوزادی به قدری است که نتایج آزمایشات روی کودکان شیرخوار نشان می‌دهد، آنهایی که از شیر مادر استفاده کرده‌اند، ضریب هوشی بالاتری نسبت به کودکانی دارند که با شیر خشک تغذیه شده اند.

۴- موسیقی سنتی و کلاسیک برای کودکانتان پخش کنید

دانشمندان و پژوهشگران حوزه کودک از تاثیر شگرف موسیقی بر تقویت هوش کودکان گفته اند. اما چه نوع موسیقی می‌تواند زمینه ساز تقویت هوش کودکان باشد؟ مطالعات اخیر نشان داده که موسیقی‌های بی‌کلام چه کلاسیک و چه تکنوازی‌ها و موسیقی‌های سنتی بی‌کلام می‌تواند باعث تقویت بیشتر هوش کودکان در سنین پایین‌تر بشود.

خواب نقش مهمی‌ در تجدید انرژی کودک دارد. ولی کودک از دیدگاه کاملا متفاوتی به خواب می‌نگرد. او به خواب به دیده یک مزاحم خسته کننده برای فعالیت‌های مهمش می‌نگرد. در این مقاله به راه‌هایی اشاره می‌شود که به کمک آنها والدین می‌توانند از درگیری‌های هنگام خواب پیشگیری کنند و به خواب رفتن کودک را به تجربه لذت بخشی برای خانواده تبدیل سازند.

خواب کودک

۵- از ماساژ کودک غافل نشوید

شاید برایتان سوال شود که ماساژ دادن کودکان چگونه باعث تقویت هوش آنها می‌شود؟ از لحاظ علمی، ماساژ دادن عضلات کودکان به صورت درست و صحیح، باعث آزاد شدن هورمون‌های خاصی در بدن کودک می‌شود که این هورمون‌ها بر روی عملکرد مغز تاثیر مثبتی می‌گذارند.

هوش کودکان
هوش کودکان

۶- ارتباط چشمی ‌با کودک برقرار کنید

برقراری ارتباط چشمی ‌با کودک می‌تواند باعث شود که کودک چند ماهه شما سریعتر بتواند حالت‌های مختلف چهره والدین خود را تشخیص دهد. با ادامه این روند، کودک شما در ۵ ماهگی می‌تواند احساسات موجود در چهره فرد غریبه را نیز درک کند. بنابراین شما می‌توانید با برقراری مداوم ارتباط چشمی ‌به تقویت هوش کودکان خود کمک کنید.

۷- بگذارید کودکتان آزادانه حرکت کند

نگهداری بیش از حد کودکان در کالسکه، روروئک و… آزادی عمل را از آنان می‌گیرد، اعتماد به نفس آن‌ها را از بین می‌برد و اجازه کشف اتفاقات جدید را از او می‌گیرد. درست است که امنیت کودک مسئله بسیار مهمی ‌است ولی این را هم بدانید که کودکان برای تقویت هوش خود باید اتفاقات جدید را خود امتحان کنند و درس بگیرند.

اعتماد به نفس در کودکان از مهم‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشیم. اعتماد به نفس در کودکان زمینه‌ساز اعتماد به نفس در سال‌های آینده هر فردی است.

اعتماد به نفس در کودکان

۸- تغذیه کودک؛ مهم ترین عامل

اگر چه عوامل بسیاری بر تقویت هوش کودکان موثرند اما شاید مهم ترین عامل تغذیه کودک است و استفاده از تمامی‌ گروه‌های غذایی و توجه به میزان و انواع هر ویتامین می‌تواند زمینه ساز تقویت هوش کودکان شود. در ادامه به ذکر و توضیح گروه‌های غذایی مفید برای مغز می‌‌پردازیم و مواد غذایی حاوی آنها را معرفی می‌کنیم.

  • امگا 3 (در آبزیان مخصوصاً ماهی‌های چرب مانند ماهی تن، ماهی آزاد، ماهی ساردین و ماهی قزل‌آلا وجود دارد. بعضی از روغن‌های گیاهی نیز به میزان کمتری دارای امگا 3 هستند)
  • لسیتین (این ماده نوعی اسید چرب است که در زرده تخم‌مرغ، ذرت، شیر، تخمه آفتاب‌ گردان، جو، گندم، بادام زمینی وجود دارد)
  • استیل کولین (این ماده برای مادران باردار نیز بسیار مفید است تا به تقویت هوش جنین کمک کند. مواد غذایی مانند کلم، کاهو و کره بادام‌ زمینی حاوی این ماده هستند)
  • ویتامین‌‌های گروه B (در نگهداری سلول عصبی و حافظه نقش دارند و در غلات کامل، جوانه گندم، مخمر آبجو و جگر موجود هستند)
  • آنتی‌اکسیدان‌‌ها (باعث خون رسانی بهتر به مغز می‌شود که باعث بهبود عملکرد‌های سلول‌های عصبی و افزایش توانایی هوش می‌‌شود. ویتامین‌های C، E، سبزیجات برگ سبز، گوجه فرنگی و شکلات تلخ از منابع آنتی اکسیدان هستند)
  • آهن (وقتی آهن در بدن انسان کم باشد، سطح عملکرد ذهن پایین می‌آید و زود خسته می‌شود. گوشت قرمز بدون چربی، حبوبات، غلات کامل و میوه‌‌های خشک، سرشار از آهن هستند که باعث می‌شوند، سطح هوشیاری و انرژی افزایش پیدا کنند)

۹- کودکان را با کتاب سرگرم کنید؛ نه با تلویزیون

شاید تماشای تلویزیون برای کودکان سرگرم کننده باشد و شما بتوانید در حین تماشای تلویزیون کودکان، به کارهای عقب مانده تان بپردازید اما این را بدانید که از تلویزیون بعنوان بزرگترین قاتل هوش، استعداد و خلاقیت کودکان نام برده می‌شود! تماشای تلویزیون باعث تنبلی مغز می‌شود که این موضوع سبب می‌شود، کودکان در صورت تماشای بیش از حد تلویزیون از هوش و خلاقیت بیشتر محروم شوند. شما در عوض می‌توانید برای کودکانتان کتاب‌های جذاب مناسب سنشان را بخوانید تا به تقویت هوش کودکان خود کمک کنید.

۱۰- با کودک خود بازی کنید

بازی کردن با کودک می‌تواند به تقویت هوش و خلاقیت او کمک شایانی بکند. کودک با بازی می‌تواند بیشترین استفاده مفید و خودخواسته را از مغز خود ببرد. شما در این راه می‌توانید از بازی‌های آموزشی استاندارد و مناسب سن کودکان خود استفاده کنید تا بیشترین کمک را به تقویت هوش کودکان خود بکنید.

وجود یک نوزاد جدید در خانواده، حتی برای دوست داشتنی‌ترین و آماده‌ترین کودک هم ممکن است فشار روانی و استرس به همراه بیاورد. در مقاله زیر نکاتی ارائه می‌شود که استفاده از آنها گذر از مرحله تک فرزندی به مرحله چند فرزندی را برای کودک هموار و خوشایند می‌سازد.

مشکلات ناشی از به دنیا آمدن نوزاد جدید برای فرزند بزرگتر

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا