غلبه بر ترس از شکست

برای همه ما پیش آمده است که در موقعیتهای حساس و مهم به ترس از شکست اجازه دادیم بر ما غلبه کند. دلیل این کار چیست؟ چرا ترس از شکست میتواند امید ما برای پیروزی و موفقیت را در یک لحظه تبدیل به ناامیدی کند؟ چگونه میتوان بر این ترس غلبه کرد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
در مسیرهای جدید درگیری با کمی شک، تردید، ترس و محافظه کاری طبیعی است. مشکل از آن جایی شروع میشود که این احساس ترس و ناامنی شما را از پیمودن مسیرهایی که به درستی آن اطمینان دارید، بازمیدارد. فرصتهای خوب زندگی که ممکن است تنها یک بار سر راه شما سبز شوند، نباید تنها به خاطر ترس از شکست و غلبه افکار منفی، از دست بروند.
اگر کمالگرا باشید یا با فرد کمالگرایی زندگی کنید، به خوبی میدانید که این ترس از شکست ممکن است چه آسیبهایی به زندگی شما وارد کند. ترس از شکست یکی از علائم کمالگرایی ناسازگار است. دیگر علائم این اختلال روانی را در مقاله زیر بخوانید:
برای غلبه بر ترس از شکست به چه چیزهایی نیاز دارید؟
یکی از نشانههای هوش هیجانی بالا، توانایی فرد برای مدیریت احساساتش است. فردی که بتواند از احساساتش برای رسیدن به اهداف و آرزوهایش بهره ببرد، موفق خواهد بود. جز هوش هیجانی بالا مراحلی نیز وجود دارد که با یکی یکی طی کردن آنها و کمی صبر و حوصله به خرج دادن میشود به درمان ریشهای ترس از شکست پرداخت.
ترس از شکست را در خود ریشهیابی کنید

چرا از شکست میترسید؟ جواب این سوال ریشه در گذشته شما دارد. آسیبهای دوران کودکی، کمالگرایی، بزرگ نمایی شکست یا کمبود اعتماد به نفس برخی از مهمترین این ریشهها هستند. در خود جستوجو کنید و دلایلی که فکر میکنید به ترس از شکست در وجود شما منجر شدهاند روی کاغذ بنویسید. به هر یک از آنها به عنوان یک شخص سوم و یک دوست دلسوز نگاه کنید. شما باید هر یک از این مشکلات را درک کرده و به دنبال ارائه راه حل و کمک به دوستتان باشید.
این کار علاوه بر اینکه خودآگاهی شما را بالا میبرد، ابهت آن را نیز میشکاند. در چنین شرایطی وقت آن است که باورهایتان را بازببینی و اصلاح کنید.
ترس از شکست علاوه بر همه بدیهایی که دارد و گفتیم، یکی از مهمترین دلایل تنبلی است. برای مبارزه با تنبلی، راهکارهایی وجود دارد که با دنبال کردن آنها میتوانید شادابی و حال خوب خود را بازیابید. چه راهکارهایی؟ در لینک زیر بخوانید:
بررسی باورها
خیلی وقتها شکست خوردن، نه تنها آنچنان بد نیست، بلکه خوب هم هست. ترس از شکست، شما را از تجربیات جدیدی که به آنها علاقه دارید، دور میکند. صحبت ما این نیست که بیپروا در هر مسیری پیش بروید، اما اگر مسیری را ارزیابی کرده اید و چشم انداز روشنی دارد، از پیش روی در آن نترسید.
حتما بارها و از انسانهای متفاوت شنیدهاید که: «سود ضرر، تجربست!» حرف ما هم همین است. شکست شاید در لحظه شما را چند پله عقب بیاندازد اما در آخر به شما کمک میکند تا بهترین شوید. درس گرفتن از شکست از آن نکاتی است که هرگز نباید فراموش شود.
پس اگر فکر میکنید که تنها باید در مسیری قدم بگذارید که احتمال پیروزی در آن ۱۰۰ درصد است، سخت در اشتباهید. برای خودتان وقت بگذارید و به خودتان بقبولانید که این طرز تفکر باید اصلاح شود.
معجزه مثبت اندیشی

شما باید در برابر ترس از شکست که نوعی منفی بافی است، از صلاح انرژی مثبت استفاده کنید. مغز شما هر چه را که با قاطعیت بیان شود باور میکند. پس لطفا به خودتان ظلم نکنید و انبوهی از جملات ناامیدکننده به خودتان نگویید. با افکار مثبت، اعمال مثبت و مفیدی نیز خواهید داشت. اعمالی که احتمال موفقیت را بالاتر میبرند.
جملاتی که به شما امید میدهد و باعث میشود برای پیروزی راسختر شوید را با خودتان تکرار کنید. اگر خودتان را باور نداشته باشید، هیچ کس دیگری شما را باور نخواهد کرد.
چگونه باید از شر انرژی منفی خلاص شد؟ در مقاله زیر به شما خواهیم گفت:
نقشه جایگزین داشته باشید
اگر همچنان ترس از شکست شما را احاطه کرده، باید بهترین راه حل را برای دور کردنش پیدا کنید. پیش از شروع هر کاری که ترس از شکست شما را از انجام آن باز میدارد، تمام زوایایش را بررسی کنید. بهترین و بدترین اتفاقاتی که ممکن است در این مسیر با آن مواجه شوید را در نظر بگیرید. با این کار، اگر شکست خوردید یا مشکل بزرگی برایتان پیش آمد، کمتر غافلگیر میشوید و راحتتر میتوانید افسار موقعیت را به دست بگیرید.
برای مواقعی که احتمال میدهید شکست بخورید یا به شکست نزدیک شوید، به فکر یک نقشه جایگزین باشید. تهیه یک نقشه جایگزین و فکر کردن به تمام ریزه کاریهایش ممکن است انرژی زیادی از شما بگیرد، اما مهم نیست!
حقیقت این است که اکثر اوقات کار به استفاده از این نقشه جایگزین نمیکشد و همان نقشه اصلی، شما را به مقصد دلخواهتان میرساند. با این همه داشتن این نقشه ضروری است و فواید زیادی دارد. اطمینان خاطر بیشتر، کم شدن ترس از شکست و محکمتر قدم برداشتن برخی از مزایای نقشه جایگزین هستند.
اگر شکست خوردیم چه؟

در ابتدا به این توجه کنید که هر خارج شدن از برنامه یا نرسیدن به تمام و کمال آنچه در ذهن داشتهاید، شکست نیست! اما با این همه اگر فکر میکنید شکست خوردهاید، فدای سرتان!
شکست خوردن تا زمانی که بتوانید از آن درس بگیرید و یک قدم به موفقیت نزدیکتر شوید، اتفاق بدی نیست. بعد از هر شکست، وقتی که جراحات روحتان آرام گرفت از خود بپرسید:
- این شکست چه چیزی به من یاد داد؟
- دفعه بعد چه کاری باید بکنم؟
- این بار چه اتفاقات و نکات مثبتی را تجربه کردم؟
از اتفاقات و نکات مثبتی که این بار یافتید، در تکرار مسیر بهره بجویید و درسهایی که از شکست گرفتید را برای اصلاح عملکرد خود به کار بگیرید. این فرصت رشد شما را کاملتر و بالغتر میکند و نوید پیروزی شکوهمندانهای را میدهد.
این داستان قدیمی را بخوانید و ببنید که چگونه غلبه بر ترس از شکست شما را تبدیل به یک اسطوره موفقیت می کند.