سه دلیل درد قاعدگی که ممکن است برایتان خطرناک باشد

درد قاعدگی از علائم شایع دوران قاعدگی بانوان میباشد. این درد معمولا از زیر شکم شروع میشود و در نهایت ممکن است در کمر یا پاها نیز احساس شود. میزان دردی که افراد در این دوران تجربه میکنند با یکدیگر متفاوت است. دلیل این تفاوت میتواند ریشه در وراثت یا نوع فیزیولوژی بدن هر فرد باشد. اما به هر صورت شدت این درد حدی دارد که میبایست در آستانهی تحمل افراد بگنجد. درصورتیکه شما درد غیرقابل تحمل و مداوم را در دوران قاعدگی خود تجربه میکنید این موضوع میبایست برای شما یک زنگ خطر باشد.
بسیار نیز پیش میآید که افراد یک نوع درد قاعدگی یا الگوی خونریزی را سالها تجربه میکنند و ناگهان طی چند دوره این الگو و میزان درد تغییر میکند. دلایلی نظیر زایمان، استفاده از روشهای جلوگیری هورمونی مانند قرص و آیودی و… تا حدی این تغییر را توجیه میکنند اما در صورتیکه این اتفاق بدون دلیل برای شما رخ دادهاست حتما درمان آن را پیگیری کنید. در ادامه نشانههای درد نامعمول پریود و علل خطرناکی را که ممکن است سبب این عارضه شده باشند، نام برده و تحلیل میکنیم.
افسردگی بعد از زایمان (PPD) یک مشکل نسبتا رایج است. طبق تازهترین آمارها، بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان پس از زایمان به این عارضه مبتلا میشوند. اگرچه پیشبینی این که چه زنانی بیشتر از سایرین اختلال خلقی پس از زایمان را تجربه خواهند کرد دشوار است؛ اما به عقیده بسیاری از متخصصان، برخی از زنان نسبت به این بیماری حساستر هستند. به عنوان مثال، زنانی که سابقه افسردگی پس از زایمان را داشتهاند؛ پس از هر بار زایمان دوباره شانسشان برای ابتلای مجدد ۵۰ درصد است.
افسردگی پس از زایمان و جلوگیری آن
چگونه متوجه شویم درد قاعدگی در ما نامعمول است؟
به طور کلی دو نوع درد قاعدگی یا همان دیسمینوره داریم. دیسمینورهی اولیه و دیسمینورهی ثانویه. دیسمنوره اولیه موقعی است که بیماری خاصی وجود ندارد. این نوع دیسمنوره معمولا در چند سال اول شروع پریود دیده میشود و 50 درصد دختران، پس از شروع بلوغ به آن مبتلا میشوند. دیسمنوره ثانویه موقعی است که فرد دارای یک بیماری بخصوص میباشد. بنابراین میزان معمول از درد پریود کاملا طبیعی است. اما دردهایی که باعث ایجاد تهوع، استفراغ، تنگی نفس میشوند و یا اینکه آنقدر در مدت طولانی شدید هستند که شما را از فعالیتهای روزنهتان منع میکنند، دیگر یک درد طبیعی نیستند. همچنین دردهای طبیعی خیلی سریع به داروهای گروه OTC مانند ایبوپروفن و ژلوفن واکنش نشان داده و کم میشوند. اگر با خوردن این داروها نیز درد شما کاهش پیدا نمیکند، حتما این موضوع را از طریق پزشک پیگیری نمایید.
البته بسیاری از افراد وجود دارند که بدون وجود هیچ عارضهای در رحم و تخمدانشان همواره درد قاعدگی شدید احساس میکنند. این معمولا یک عامل وراثتی داشته و مربوط به ژنتیک آنها است. اما به هر حال اگر شما این علائم را دارید با مراجعه به پزشک مطمئن شوید که دلیل این عارضه بیماری خطرناکی نباشد که با گذر زمان صدمات جبرانناپذیر به شما وارد شود.
سه عارضهای که باعث درد غیرمعمول در دوران قاعدگی میشوند

اندومتریوز، عارضهای که درد قاعدگی نامعمول را سبب میشود
آندومتریوز به معنی رشد بافت داخلی رحم در جایی بیرون از رحم است. لگن شایع ترین محل بروز آندومتریوز است. در این بیماری بافت اندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی خود (رحم) تشکیل میشود. این بافت میتواند در تمام بافتهای بدن به جز طحال بهوجود آید، ولی رایجترین محل پدیدآمدن آن، لگن است که در این قسمت هم، تخمدانها بیشتر گرفتار اندومتریوز میشوند.
در آندومتریوز، بافت آندومتر تغییر جا داده، اما همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد و در هر دوره قاعدگی، این بافت ضخیم میشود و خونریزی میکند.در آندومتریوز، بافتهای اطراف ممکن است تحریک شوند و در نهایت موجب زخمی شدن بافت و چسبندگی گردد. این عارضه یکی از شایعترین دلایل درد قاعدگی نامعمول است.
علائم اندمتریوز عبارتند از:
- دوره های طولانی تر از هفت روز
- خونریزی بین دوره ها
- درد دستگاه گوارش
- درد هنگام مقاربت
- حرکات دردناک روده
- مشکل باردار شدن
- دوره های سنگین
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) عارضهای است که در آن، تخمدان از اندازه طبیعی بزرگتر میشود. پلیکیستیک به معنای تعداد زیاد کیست و فولیکول در تخمدانها است. این تخمدانها اغلب رشد نکرده و تخمکهای نابارور تولید میکنند. در بررسی های سونوگرافی مشخص شده است که بیش از یک سوم خانمها، تخمدان پلیکیستیک دارند اما به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) مبتلا نیستند. از علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، دورههای قاعدگی نامنظم و نشانههایی از وجود آندروژن اضافی در بدن (مانند ایجاد آکنه و رشد موهای زائد) میباشد. تخمدان پلیکیستیک معمولا درد قاعدگی نامعمول را نیز سبب میشود.
دلایل عارضهی تخمدان پلی کیستیک:
دلیل مشخصی برای ایجاد این سندرم وجود ندارد. با این حال، بیشتر محققین بر این باورند که تغییرات سطوح هورمونی میتواند عامل ایجاد سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) باشد. این تغییرات هورمونی شامل موارد زیر میباشد:
- مقاومت به انسولین
- عدم تعادل هورمونی
فیبروم از دلایل شایع درد قاعدگی نامعمول
فیبروم های رحمی که به آنها میوم یا لیومیوم نیز گفته می شود تومورهای خوشخیمی هستند که در رحم رشد میکنند. حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد زنان، دارای فیبروم رحمی هستند. این تومورها با سرطان ارتباط ندارند و خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش نمیدهند.
علت قطعی ایجاد فیبروم رحمی معلوم نیست. فیبرومها از رشد بیرویه سلولهای عضلانی رحم به علت تاثیر استروژن ایجاد میشوند ولی علت قطعی ایجاد آنها معلوم نیست. زنان چاق و نژاد آفریقایی آمریکایی و افراد دارای سابقه خانوادگی، بیشتر در معرض ابتلا به فیبروم رحم قرار دارند. فیبروم ها در جاهای مختلف رحم رشد میکنند و اندازه آنها معمولاً متفاوت هستند.
بعضی از مبتلایان به فیبروم رحم علامتی ندارند و بعضی دیگر علایم شدید از بیماری را نشان می دهند. علایم فیبروم عبارتند از :
- درد قاعدگی شدید و طولانی مدت
- خونریزی های غیرطبیعی
- احساس فشار در ناحیه لگن
- بزرگ شدن شکم
- درد در رابطه جنسی
دربارهی قاعدگی در اینجا بیشتر بخوانید.