تشخیص و تمییز عسل طبیعی از عسل تقلبی

عسل یک ماده غذایی سالم، طبیعی، انرژیبخش و خوشمزه است. متاسفانه در سالهای اخیر سودجویانی بودهاند که محصولات تقلبی خود را به جای عسل طبیعی در بازار پخش کردهاند. محصولاتی که دیگر کیفیت و فواید محصول اصل و طبیعی را ندارند. اما چگونه میتوان عسل طبیعی را از انواع تقلبی آن تمییز داد؟
تشخیص عسل طبیعی و اصل از انواع تقلبی آن موضوعی است که همواره ذهن مصرف کنندگان را درگیر میکند. آنها به دنبال عسلی هستند که پرخاصیت و طبیعی باشد، نه عسلی که از ترکیب مقداری آب ، شکر و مواد افزودنی تولید شده است. چرا؟ به شما خواهیم گفت:
یکی از خواص عسل تاثیری اس که بر سلامت پوست شما دارد. با عسل میتوانید ماسکهایی درست کنید که پوست شما را درخشانتر میکنند. یکی از آنها ماسک موز است. طرز تهیه ماسک موز را در لینک زیر بخوانید:
درخشان کردن پوست با ماسکهای خانگی
خواص عسل
عسل علاوه بر خوشمزگی، خواص درمانی و دارویی فراوان دارد و به سلامت بدن شما کمک میکند. این مایع شیرین که توسط زنبورهای عسل و از شهد گل و گیاه ساخته میشود انواع مختلفی دارد. تفاوت انواع عسل بر اساس خواص، رنگ و بو در اصل به تفاوت گیاهی که عسل از شهد آن تولید شده است برمیگردد.
عسل طبیعی چه خام باشد و چه پاستوریزه خواص بیشماری دارد. منظور از عسل خام عسلی است که مستقیما از کندو جدا شده است و به دست شما میرسد و در خود مقداری گرده، مخمر و موم دارد. عسل پاستوریزه اما عسلی است که طی مراحلی گرما داده شده است و ناخالصیهای خود را از دست داده است.
یک قاشق غذاخوری عسل ۶۴ کیلوکالری، ۱۷/۳ گرم قند دارد اما در ساختار آن خبری از چربی، فیبر یا پروتئین نیست. اما مواد معدنی مثل آهن، کلسیم، فسفات، سدیم، کلر، پتاسیم و منیزیوم در آن وجود دارد.
از عسل برای درمان سرفه و سرماخوردگی، تنظیم فشار خون، التیام سوختگی و زخمها، بهبود سلامت قلب، کاهش احتمال ابتلا به دیابت، درمان دندان درد، کمک به مبارزه با سرطان، درما معده درد، درمان آلرژی و مقابله با عفونتها کاربرد دارد. اینها تازه بخش کوچکی از فواید این ماده طبیعی خوشمزه هستند. همینها هم اهمیت تهیه انواع طبیعی آن را دو چندان میکند.
سیاه دانه و عسل از آن ترکیبهایی هستند که در کنار هم میتوانند به بیماریها و دردهای زیادی چیره شوند. در مورد خواص سیاه دانه و طریقه مصرف آن هنگام هر بیماری میتوانید مقاله زیر را بخوانید:
روشهای تشخیص عسل طبیعی

طعم، رنگ و بافت عسل با عوامل زیادی ارتباط دارد. عواملی مثل موقعیت جغرافیایی کندو عسل، گیاهانی که زنبور از آنها تغذیه میکند، میزان دما و رطوبت هوا و …
همین هم باعث ایجاد تنوع در عسلهای موجود در بازار شده است. تنوع عسلها تشخیص انواع ارگانیک را از روی ویژگیهای ظاهری سخت کرده است چرا که هیچ ویژگی معیاری برای عسل طبیعی وجود ندارد و هر فروشنده عسل خود را گونهای خاص از عسل معرفی میکند.
برای شناسایی عسل طبیعی و اصل از انواع تقلبی آن باید مهارتهای بیشتری جز توجه به رنگ و بافت آن، را به کار بگیرید. معقولترین روش کسب تجربه و استفاده درست از حواس پنجگانه است. پس از چندبار مصرف عسل احتمالا به خوبی میفهمید که آنی که باکیفیتتر و مفیدتر بود چه ویژگیهایی داشت، چه طعمی میداد، چه بویی داشت، مزهاش چگونه بود و چقدر کش میآمد. با این همه ترفندهای دیگری نیز وجود دارد که به شما در تشخیص عسل طبیعی کم میکنند.
عسل طبیعی شکرک میزند
بله درست است، تعجب نکنید! عسل طبیعی شکرک میزند. کدام ماده طبیعی خام را دیدهاید که پس از مدتی تغییر بافت نداشته باشد؟ شکرک زدن به معنی تقلبی بودن و از شکر ساخته شدن عسل نیست. برعکس شکرک زدن این ماده در اصل میتواند دلیلی بر خام و طبیعی بودن آن باشد.
دلیل شکرک زدن عسل و متبلور شدن آن تغییر در آرایش مولکولی این ماده طبیعی است. اگر عسل شما شکرک زد نگران نباشید و ترجیحا آن را به همان شکل مصرف کنید. چرا که گرم کردن دوباره عسل ممکن است مشکل شکرک را برطرف کند اما از کیفیت عسل شما میکاهد.
چسبندگی بالای عسل

عسل طبیعی چسبندگی زیادی دارد. برای امتحان کردن چسبندگی عسل آن را در ظرفی با دهانه کوچک (مثلا یک پارچ) بریزید و عسل داخل آن را به آرامی از ارتفاع یک متری داخل کاسه دیگری خالی کنید. میزان عسلی که قرار است از پارچ به کاسه بیاید را تحت کنترل داشته باشید. عسل اگر طبیعی و مرغوب باشد پیوسته و به شکل یک نخ از پارچ به کاسه میریزد و این نخ تا تمام نشدن عسل داخل پارچ پاره نخواهد شد. برعکس عسل تقلبی تکه تکه به کاسه میریزد و منسجم نیست.
عسل را هرگز در یخچال نگهداری نکنید. سرما باعث سفت و کریستالی شدن بافت عسل میشود. اتفاقی که برای هیچ کس مطلبوی نیست. در مقاله زیر میتوانید نکاتی پیرامون نگهداری انواع مواد غذایی یاد بگیرید:
غذاهایی که نباید در یخچال نگهداری شود
عسل طبیعی در آب سرد حل نمیشود
عسل طبیعی در آب سرد حل نمیشود. همان طور که بالاتر گفتیم عسل طبیعی چشبندگی زیادی دارد و میل به حل شدن در آب سرد ندارد. اگر مقداری عسل طبیعی را از بالا به داخل لیوان آب سرد بریزید، میبینید که یا در آب حل نمیشود یا خیلی دیر و سخت این اتفاق میافتد.
اگر هنگام اضافه کردن عسل به یک لیوان آب سرد، عسل به طور عمودی و رشتهای به اب وارد شد و بدون حل شدن در ته ظرف جمع شد، احتمالا عسل طبیعی و مرغوبی است. چرا که شهد نامرغوب و غیرطبیععی عسل سریعا در آب حل میشود و به آب رنگ و طعم میدهد.
عسل طبیعی روی نان پخش نمیشود
بیشتر ما عسل را برای بهتر پخش شدن روی کره میزنیم. دلیلش هم باز همان چسبندگی بالای عسل است. انواع ارگانیک آن به راحتی روی نان پخش نمیشوند. اگر یک قاشق از عسل طبیعی را روری نان تست بریزید پس از مدتی شاهد سفت ششدن عسل هستید. در حالی که عسل تقلبی به راحتی روی نان پخش میشود و به نان شما رطوبت میبخشد.
تشخیص عسل از طعم و بو
بوی عسل با توجه به این که از شهد کدام گل گرفته شده است، متفاوت است اما در آخر هر عسل باید بویی داشته باشد. بویی که پس از باز کردن شیشه عسل به مشام شما برسد. عسلی که هیچ بویی ندارد مشکوک به تقلبی بودن است و باید اصالت و کیفیتش مورد بررسی قرار گیرد.
از طرفی پس از مدتی چشیدن و کسب تجربه در خرید و خوردن عسل میتوانید در مورد طبیعی بودن یا نبودن عسل بر اساس مزه نظر دهید. عسل طبیعی پس از کمی ماندن در دمای دهان آب میشود. به سرعت جذب بدن میشود و در شما تولید انرژی و شادابی میکند. این در حالی است که انواع غیرطبیعی آن طعم آب نبات میدهد و آنچنان تاثیری بر سطح انرژی شما نخواهد گذاشت.
چرا انقدر بر طبیعی بودن عسل اصرار داریم؟ چرا که انواع غیرطبیعی آن ترکیبی از آب و شکر فراوان است که بر سلامت شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. در مورد تاثیرات منفی مصرف قند و شکر در مقاله زیر بخوانید: