در ازدواج شبیه بودن مهمتر است یا مکمل بودن؟

دوست داشتن، عشق و ازدواج مفاهیم پیچیدهای هستند اما این پیچیدگی نباید ما را از تصمیم درست باز دارد. سوالی که برای خیلیها پیش میآید این است که ما باید دنبال شباهت شخصیتی باشیم یا فردی که ما را کامل کند؟ آیا شباهت و انطباق شخصیتی ما ۲ نفر میتواند کلید خوشبختی ما باشد؟
گشتن به دنبال افرادی که مثل ما فکر و رفتار میکنند در ذات ما است اما لزومی ندارد چنین کسی حتما همان نیمه گمشدهای باشد که برای بقیه زندگی به دنبالش بودیم. تا پیش از این روانشناسان و متخصصین بر این باور بودند که شباهت شخصیتی، میتواند کلید یک رابطه شاد، موفق و سالم باشد. مطالعات اخیر اما نتیجهای عکس این را نشان داده است. نتیجه این تحقیقات میگوید شباهت شخصیتی، نمیتواند به تنهایی عامل دوام و موفقیت یک زندگی مشترک باشد.
رابطه با فردی که شباهت شخصیتی زیادی با ما داشته باشد، هم مزایای زیادی دارد و هم معایب زیادی. این شما هستید که باید با توجه به این مزایا، معایب و فاکتورهای دیگر تصمیم بگیرید.
ازدواج و تشکیل خانواده از مهمترین تصمیمهایی است که در طول زندگی میگیریم. همه ما به دنبال آن هستیم که بهترین انتخابها را داشته باشیم و ازدواج موفقی را تجربه کنیم. اما ازدواج موفق چیست؟ آیا معیار واحدی برای سنجش موفق بودن یا نبودن یک ازدواج وجود دارد؟ مطالعه مقاله زیر به شما در رسیدن به یک پاسخ بهتر کمک میکند.
شباهت شخصیتی چه مزایایی دارد؟
زندگی کردن با کسی که شبیه ماست، مثل ما فکر و رفتار میکند و علایق یکسانی داریم، احتمال ثبات و پایداری رابطه را بالا میبرد. با چنین فردی میتوان گفتوگوهایی آرام، موثر و نتیجه بخش داشت، گفتوگوهایی که به دعوا ختم نمیشوند و اختلاف نظر کمی در میانشان پیش میآید.
با این وجود، حتی اگر بحث و اختلاف نظری میان شما ۲ نفر دربگیرد، طرف مقابل به خوبی میداند که چگونه باید همسرش را متقاعد کند. او میداند که مشکل ایجاد شده چیست، پس بهتر میتواند برای رفع آن بکوشد و کنترل شرایط را به دست گیرد. این یکی از امتیازهای بزرگ زندگی افرادی با شباهتهای شخصیتی است.
شما دنیا را مثل هم میبینید. در برابر مشکلات راهحلهای مشابهی دارید و مسیر یکسانی را انتخاب میکنید و همین یکی دیگر از مهمترین مزایای ازدواج افرادی است که به یکدیگر شبیه هستند.
بودن در کنار کسی که شباهت شخصیتی زیادی به ما دارد، میتواند به درک بهتر ما از شرایط و احساسات هم، منجر شود. این موضوع در اوایل رابطه بسیار شیرین و خوب به نظر میرسد اما برای یک رابطه بلند مدت آنقدرها هم مفید و ضروری نیست.
هنگام تصمیمگیری برای باقی عمرتان، باید به یک نکته مهم توجه داشته باشید. نکتهای که در موفق بودن یا نبودن زندگی مشترک شما تاثیرگذار است و اکثرا در میان دغدغههای دیگر گم میشود. از خودتان بپرسید:
«آیا میتوانم درکنار او شاد باشم؟»
شاد بودن از هر چیزی مهمتر است
معایب شباهت شخصیتی در ازدواج
در دراز مدت، ممکن است از این همه شباهت خسته شوید و دلتان کمی تنوع بخواهد. شما دنیا را مثل هم میبینید و هیچ برنامه و فکر متمایزی برای چگونگی متفاوت گذراندن آن ندارید. جواب خیلی از شما ممکن است این باشد که ما تنوع طلب نیستیم و به تنوع نیازی نداریم. ما هم در پاسخ به شما میگوییم این موضوع کوچکترین و بیاهمیتترین مشکلی است که ممکن است با آن مواجه شوید.
بالاتر گفتیم راه حل پیشنهادی شما برای حل مشکلات اکثرا یکسان و شبیه به هم است. حال اگر بفهید که این راه حل غلط بوده است چی؟ شما و همسرتان هر دو شبیه هم فکر میکنید و نقد کردن ایده و پیشنهاد طرف مقابل برایتان سخت است. به همین دلیل هم ممکن است گرفتار حلقه پایان ناپذیری از تصمیمهای اشتباهی شوید که به نظر هر دو شما درست است.
هر دو شما ایرادات مشابه و مشترکی دارید و نمیتوانید طرف مقابل را به خاطر این ویژگیهای بد سرزنش کنید. حتی اگر این اشتباهات خودتان را هم آزار ندهد، زندگی شما را به خطر میاندازد و هیچ یک از شما متوجه این نیست که این رفتار اشتباه است و باید اصلاح شود.
ما در زندگی به افرادی نیاز داریم که ما را از بیراهههایی که انتخاب میکنیم بیرون بکشند و در مواقع نیاز با آنها مشورت کنیم.
مکمل بودن در ازدواج

اگر بگوییم شباهت شخصیتی اولین فاکتوری است که ما را مجذوب شخص دیگری میکند، تفاوتهایی از ما، که کاملکننده یکدیگر است، دومین فاکتور مهم در انتخاب شریک زندگی است. هیچ دو نفری نیستند که در همه زوایای شخصیتی و رفتاری کاملا شبیه هم باشند و همیشه تفاوتهایی وجود دارد. چه بهتر اگر این تفاوتها طوری باشند که طرفین را از آنچه که هستند، کاملتر کنند.
همان طور که شباهت شخصیتی میان خودتان را بررسی میکنید، تفاوتهایتان را هم بررسی کنید. این تفاوتها نباید در مسائل اساسی باشند. تفاوت نظر در مسائل اساسی موجب اختلاف نظرهای اساسی میشود، اختلاف نظرهایی که به رابطه شما لطمه میزنند.
اما اگر این اختلافها و تفاوتها در مسائل جزئیتر باشند، حتی میشود از آنها بهره برد. زندگی در کنار کسی که شبیه شما نیست، به شما کمک میکند بعضی چیزها را از زاویه دیگری ببینید و در صورت نیاز اصلاح کنید. میتوانید به کمک هم در مسائلی که ضعف دارید رشد کنید و زوایایی از روح و شخصیت خود را کشف کنید که تا کنون با آن ناآشنا بودهاید.
مذاکره در مورد تفاوتها یکی از ۵ عادت مهرآمیزی است که اگر در خوتان نهادینه کنید، زندگی مشترک بهتری خواهید داشت. در مقاله زیر میتوانید با برخی از عادات مخرب در زندگی مشترک و عادات مهرآمیز و سازنده جایگزین آنها آشنا شوید:
هفت عادت مخرب در رابطهی عاطفی
معیار اصلی تصمیمگیری شباهت باشد یا تفاوت؟
یک انتخاب درست، انتخابی است که هم بر اساس شباهت شخصیتی باشد و هم تفاوتهای سازنده. در اصل درست بودن یک ازدواج را میتوان از میزان رشد شما در کنار یک دیگر ارزیابی کرد. و این رشد هم به شباهتهای شما و هم به تفاوتهایتان وابسته است. پس لازم است بررسی و واکاوی صحیح طرف مقابل و یافتن شباهتها و تفاوتها را جدی بگیرید. نه کسی که شباهت شخصیتی زیادی با شما دارد، لزوما نیمه گمشده شما است و نه آن کسی که به دنبال ایجاد تغییری بنیادین در شماست.
در مسیر انتخاب شریک زندگیتان حتما جز مشورت با والدین و نزدیکان خود، به سراغ یک مشاور یا روانشناس خوب بروید و از او هم کمک بگیرید. جلسات مشاوره میتوانند به شما در تصمیمگیری بهتر و بدون سوگیریهای احساسی یا عقلانی کمک کنند.
اگر هنوز درگیر آشناییهای پیش از ازدواج هستید و نمیدانید چه چیزهایی را باید بپرسید، خواندن مقاله زیر در مجله اینترنتی امرسان به شما کمک می کند. این مقاله یک راهنمای کامل برای سوالاتی است که به شما در تصمیمگیری بهتر کمک میکنند: