چهره هاسینمافرهنگ و هنر

۵ فیلم دیدنی با بازی پیمان معادی

پیمان معادی بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویسی ایرانی – آمریکایی است که سال‌های اخیر در سینمای ایران خوش درخشیده است. او به واسطه بازی در چندین فیلم و سریال بین‌المللی توانسته شهرت، محبوبیت و اعتباری جهانی کسب کند.

معادی در نیویورک آمریکا و از پدر و مادری ایرانی به دنیا آمده است. او در دانشگاه آزاد کرج تحصیل کرد و مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی متالوژی دریافت کرده است. حرفه‌های او اما هیچ ربطی به تحصیلاتش ندارند. پیمان معادی بازیگر، فیلم‌نامه نویس و کارگردان است و یک مغازه ساعت فروشی در تهران دارد!!

او همان بازیگری است که می‌تواند هر نقشی را به خوبی بازی کند. مهم نیست آن نقش نادر «جدایی نادر از سیمین» باشد، (تحصیل‌کرده، با فرهنگ و از طبقه متوسط جامعه)، مرتضی «ابد و یک روز» باشد (معتاد، مواد فروش و ازطبقه پایین و ضعیف جامعه) یا صمد (پلیسی باهوش و حرفه‌ای که در دایره مبارزه با مواد مخدر کار می‌کند). پیمان معادی می‌تواند از پس همه این نقش‌ها به خوبی برآید.

پیمان معادی در سینمای ایران

پیمان معادی در کنار نوید محمدزاده
پیمان معادی در کنار نوید محمدزاده

فیلمنامه‌نویسی

معادی فعالیت خود در سینمای ایران را به عنوان فیلمنامه‌نویس فیلم آواز قو، آغاز کرد و تا چند سال این مسیر را ادامه داد. عطش، کافه ستاره و کما از نمونه فیلمنامه‌های پیمان معادی هستند.

بازیگری

اولین حضور او جلوی دوربین، به عنوان بازیگر اما به سال ۱۳۸۷ و فیلم درباره الی برمی‌گردد. حضوری موفق و تحسین برانگیز که باعث شهرت پیمان معادی شد. همکاری پیمان معادی با اصغر فرهادی، نقطه عطفی در فعالیت حرفه‌ای او در سینمای ایران است. شاید حتی بتوان شهرت معادی را به پیش از درباره الی و بعد از آن تقسیم کرد.

پیمان معادی و اصغر فرهادی بعد از درباره الی، ‌با هم در فیلم «جدایی نادر از سیمین» همکاری داشتند. فیلمی که برنده اسکار بهترین فیلم خارجی شد و پیمان معادی بازیگر نقش اول مرد آن بود. او توانست برای بازی در نقش نادر، خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد در جشنواره بین‌المللی فیلم برلین را ببرد.

سعید روستایی دومین کارگردانی بود که فیلم‌های موفقی با پیمان معادی ساخت. ۲ فیلم درخشان و پربیننده «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم» حاصل همکاری آن‌ها است.

پیمان معادی همچنین  برای بازی در فیلم «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.

او در کارنامه بازیگری خود، دو بازی تئاتر در تئاترهای «در انتظار گودو» و «خشکسالی و دروغ» نیز دارد.

کارگردانی

برف روی کاج‌ها اولین تجربه کارگردانی معادی بود. تجربه‌ای که توانست او را برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از دیدگاه تماشاگران کند. معادی که دید در کارگردانی هم به اندازه بازیگری موفق است، در سال ۱۳۹۶ فیلم «بمب؛ یک عاشقانه» را ساخت و جز جایزه هیئت داوران جشنواره فیلم فجر، چندین جایزه بین‌المللی از جمله جایزه بهترین کارگردانی در جشنواره فیلم بسفر،  بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در جشنواره فیلم سینه ایران تورنتو و جایزه بهترین فیلمنامه از جشنواره آسیا پاسیفیک را کسب کرد.

موسیقی فیلم «بمب؛ یک عاشقانه» که پیمان معادی هم کارگردان و هم یکی از بازیگران آن است، به دست النی کاریندرو ساخته شده است. النی کاریندرو یکی از مطرح‌ترین موسیقی‌سازهای سینمای جهان است و «بمب؛ یک عاشفانه» اولین همکاری او با گروهی ایرانی‌ست.

فعالیت‌های بین‌المللی پیمان معادی

پیمان معادی در کنار بازیگران و کارگردان فیلم اردوگاه اشعه ایکس
پیمان معادی در کنار بازیگران و کارگردان فیلم اردوگاه اشعه ایکس

سینمایی

علی در فیلم «اردوگاه اشعه ایکس» مهم‌ترین نقشی است که پیمان معادی در سینمای بین‌الملل بازی کرده است. بازی او به عنوان بازیگر نقش اول مرد و مکمل بازیگر مشهور و محبوبی همچون کریستین استوارت، توجه منتقدین و عموم مردم را به پیمان معادی منعطف کرد. با اینکه او تجربه‌های زیادی در سینمای بین‌الملل دارد، اما هیچ کدام نمی‌توانند مانند «اردوگاه اشعه ایکس» بیانگر قدرت بازیگری‌اش باشند.

آخرین شوالیه‌ها دومین حضور او در سینمای بین‌الملل است. پیمان معادی در این فیلم هم‌بازی بازیگران توانمندی چون مورگان فریمن و کلایو اوون شده است.

«۱۳ ساعت: سربازان مخفی بنغازی» و «شش زیرزمینی» ساخته کارگردان مشهور فیلم‌های اکشن، مایکل بی هستند و پیمان معادی در هر دو این فیلم‌ها بازی می‌کند.

سریال

معادی تا کنون در دوو سریال شبکه HBO بازی کرده است. یکی از آن‌ها مینی سریال «آن شب» و دیگری سریال مشهور و محبوب «وست ورلد» است. نقش او در این سریال‌ها شاید کم باشد اما حضور در چنین محصولات فرهنگی موفقی، حاکی از آینده بین‌المللی درخشانی است که انتظار معادی را می‌کشد.

شبکه HBO به مینی سریال‌هایش معروف است. معرفی و نقد فصل اول مینی سریال موفق و محبوب Big Little Lies از ساخته‌های نسبتا قدیمی شبکه HBO را در لینک زیر بخوانید:

مینی سریال Big Little Lies

در ادامه قصد داریم، ۵ فیلم از بهترین فیلم‌‌های معادی را به شما پیشنهاد کنیم:

درباره الی

درباره الی که در سال ۱۳۸۷ تولید شد، هم در ایران و هم در خارج از مرزهای ایران خوش درخشید.
درباره الی که در سال ۱۳۸۷ تولید شد، هم در ایران و هم در خارج از مرزهای ایران خوش درخشید.

داستان فیلم «درباره الی» در مورد گروهی از دوستان است که برای سفر به شمال می‌روند. سپیده از الی، مربی مهد کودک فرزندش، دعوت می‌کند تا با آن‌ها همراه شود. او قصد دارد الی و احمد، یکی از دوستانشان که از آلمان آمده، را با هم آشنا کند. اما در این میان مشکلاتی پیش می‌آید. الی گم می‌شود، اعضای گروه چیزهایی درباره الی می‌فهمند و متوجه می‌شوند که اصلا از ابتدا او را نمی‌شناختند. پیمان معادی یکی از اعضای این گروه دوستانه و ۸ نفرست.

با اینکه پیمان معادی پیش از درباره الی در هیچ فیلمی بازی نکرده بود، حضور او در این فیلم درخشان و به یاد ماندنی بود. او با بازی در همین نقش فرعی، استعدادش در بازیگری را به منتقدین و مخاطبان ثابت کرد. معادی در «درباره الی» نقش پدر و مردی اهل خانواده را بازی می‌کند. مردی که به وقتش به خوبی عصبانی می‌شود،‌ به وقتش احساساتی‌ست و به وقتش شوخ و خنده‌روست و همه این‌ها را به باورپذیرترین شکل ممکن بازی می‌کند.

بسیاری از ما پس از دیدن درباره الی به این فکر افتادیم که احتمالا معادی در آینده‌ای نه چندان دور یکی از ستاره‌های سینمای ایران خواهد شد و واقعا هم چنین اتفاقی افتاد.

درباره الی اولین بازی مشترک پیمان معادی و شهاب حسینی است. دو ستاره‌ای که با بازی در فیلم‌های اصغر فرهادی توانستند در مجامع بین‌المللی خوش بدرخشند. در لینک زیر می‌توانید ۵ تا از بهترین فیلم‌های شهاب حسینی که ارزش بارها دیدن را دارند، پیدا کنید:

بهترین فیلم‌های شهاب حسینی که ارزش دیدن دارند

جدایی نادر از سیمین

پیمان معادی (در نقش نادر) و لیلا حاتمی (در نقش سیمین)
پیمان معادی (در نقش نادر) و لیلا حاتمی (در نقش سیمین)

اصغر فرهادی پس از «درباره الی» فهمید که می‌تواند جدی‌تر روی پیمان معادی حساب باز کند. او معادی را برای بازی در نقش نادر، مردی تحصیل‌کرده، شریف و اهل خانواده برگزید. داستان فیلم «جدایی نادر از سیمین» داستان خانواده‌ای از طبقه متوسط جامعه است که درگیر یک مشکل خانوادگی شده‌اند. نادر مردی‌ست که به هیچ‌وجه نمی‌خواهد پدر آلزایمری‌اش را رها کند و با همسر و دخترش به خارج برود. عشق او به پدر و عرق او به میهن و پافشاری‌اش برای ترک نکردن ایران برایش مشکلاتی ایجاد می‌کند. او مجبور می‌شود پرستاری برای پدر پیرش استخدام کند و این آغاز مشکلات است. آغاز مشکلاتی که نشان می‌دهد یک مرد پایبند به اخلاقیات هم ممکن است گاهی برای قسر دررفتن از شرایط بد، به بهانه‌ها و حتی شاید دروغ چنگ بزند.

بازی طبیعی و باورپذیری که پیمان معادی در نقش نادر ارائه می‌دهد، همه ما را به هم‌دلی و هم‌دردی وامی‌دارد. «جدایی نادر از سیمین» بزرگ‌ترین موفقیت پیمان معادی بود. او با بازی دومش یک شبه ره صد ساله را رفت و انقدر مشهور و محبوب شد که انگار سال‌هاست سوپراستار سینمای ایران است.

اردوگاه اشعه ایکس

پیمان معادی، در فیلم اردوگاه اشعه ایکس مردی است که همانند سایر زندانیان اردوگاه خلیج گوانتانامو سال‌هاست بی‌هیچ اتهام و دلیل مشخصی پشت میله‌های زندان است.
پیمان معادی، در فیلم اردوگاه اشعه ایکس مردی است که همانند سایر زندانیان اردوگاه خلیج گوانتانامو سال‌هاست بی‌هیچ اتهام و دلیل مشخصی پشت میله‌های زندان است.

«اردوگاه اشعه ایکس» داستان مردانی مسلمان از خاورمیانه است که برای حادثه یازده سپتامبر دستگیر شده‌اند. پیمان معادی، مردی است که همانند سایر زندانیان اردوگاه خلیج گوانتانامو سال‌هاست بی‌هیچ اتهام و دلیل مشخصی پشت میله‌های زندان است. همین زندانی بودن بی‌دلیل و برخورد بد و خارج از عدالت مسئولان زندان آن‌ها را تبدیل به افرادی خشمگین، بی‌ثبات و پرخاشگر کرده است. کول، با بازی کریستین استورات، شاید اولین نگهبانی است که وارد این مجموعه می‌شود و به زندانی‌ها به چشم انسان‌ها نگاه می‌کند. نه تروریست هایی متهم و بی‌منطق که بی‌دلیل سزاوار مجازات هستند. همین هم دلیلی می‌شود برای ایجاد رابطه‌ای خوب میان علی و کول. رابطه‌ای که داستان اصلی «اردوگاه اشعه ایکس» است.

اولین تجربه معادی در سینمای بین‌الملل موفق‌ترین تجربه او شد. پیمان معادی با بازی درخشانش در مقابل یک ستاره هالیوودی یعنی کریستین استوارت، توانست نام ایران و ایرانی را در جوامع بین‌الملل زنده کند.

اگر فیلم‌های خارجی را به فیلم‌های ایرانی ترجیح می‌دهید، فیلم آمریکایی چاقوکشی در ژانر معمایی را به شما توصیه می‌کنیم. معرفی و نقد این فیلم را می‌توانید در مجله اینترنتی امرسان بخوانید:

معرفی و نقد فیلم چاقوکشی

ابد و یک روز

حضور چشم‌گیر و پر سر و صدای نوید محمدزاده در نقش برادر کوچک‌تر و معتاد جلوی درخشش پیمان معادی را گرفت.
حضور چشم‌گیر و پر سر و صدای نوید محمدزاده در نقش برادر کوچک‌تر و معتاد جلوی درخشش پیمان معادی را گرفت.

«ابد و یک روز» اولین فیلم از سری فیلم‌هایی به کارگردانی سعید روستایی است که در جنوب شهر و پیرامون مواد مخدر ساخته شده. این فیلم داستان‌ منحصر به فردی ندارند و به واسطه بازی بازیگرانش به یک شاهکار تبدیل شده است. پیمان معادی یکی از بازیگران قدرتمند فیلم «ابد و یک روز» است. او نقش مرتضی، برادر بزرگ‌تر خانواده‌ای فقیر و درگیر با بدبختی‌هایی همچون اعتیاد، ازدواج اجباری و … را بازی می‌کند.

حضور چشم‌گیر و پر سر و صدای نوید محمدزاده در نقش برادر کوچک‌تر و معتاد اما جلوی درخشش پیمان معادی را گرفت. به جرئت می‌توان گفت بازی او در این فیلم بهتر و درخشان‌تر بود اما متاسفانه کمتر دیده و تحسین شد.

در پایان فیلم سخت است که بگوییم مرتضی خیر بود یا شر و این از هنر معادی در بازیگری است. او در دام کلیشه سفید یا سیاه مطلق بودن گرفتار نمی‌شود و به خوبی نقش انسانی که خاکستری را بازی می‌کند. انسانی مثل همه ما …

متری شیش و نیم

متری شیش و نیم را شاید بتوان بهترین بازی پیمان معادی دانست
متری شیش و نیم را شاید بتوان بهترین بازی پیمان معادی دانست

متری شیش و نیم را شاید بتوان بهترین بازی پیمان معادی دانست. بازی در نقش صمد، پلیسی در دایره مبارزه با مواد مخدر که در به در دنبال ناصر خاکزاد، یکی از کله گنده‌های قاچاق مواد می‌گردد. صمد که پلیسی وظیفه شناس و چارچوب‌مند است با تحقیقات درست و برنامه‌ریزی دقیق ناصر را دستگیر می‌کند و حالا نوبت نوید محمدزاده (بازیگر نقش ناصر خاکزاد) است که داستان فیلم را رقم بزند.

در رابطه میان ناصر و صمد، می‌توانیم ویژگی‌هایی از  شخصیت صمد را ببینیم که متوجهش نبودیم. ویژگی هایی مثل خشم، نفرت‌اندوزی، کینه‌ورزی، عصبانیت بیش از حد و غیرقابل کنترل و … ویژگی‌هایی که با بازی بی‌نظیر پیمان معادی همه‌شان باورپذیر هستند.

اگر اهل دنبال کردن محصولات فرهنگی دیگری مثل کتاب‌های شعر هستید، در یکی از مقالات پیشین مجله اینترنتی امرسان از شعر نو و شعرای توانمند این عرصه حرف زده‌ایم. این مقاله را می توانید در لینک زیر بخوانید:

شعرای معاصر و توانمند در شعر نو

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا