همه چیز در مورد واکسن آنفولانزا

امسال با توجه به نرخ بالای ابتلا به بیماری کووید-۱۹، سلامت سیستم ایمنی بدن و دوری از هر بیماری آزاردهندهای اهمیت دوچندانی یافته است. به همین دلیل لازم است همه افراد به دنبال روشهایی برای در امان نگه داشتن سیستم ایمنی خود از شر بیماریهای فصلی رایجی، مثل آنفولانزا باشند و برای این کار چه روشی بهتر از واکسن آنفولانزا؟
آنفولانزا هر ساله مردم بسیاری از سرتاسر جهان را درگیر میکند. این بیماری فصلی شایع، میتواند سیستم ایمنی شما را ضعیف کند و به همین دلیل واکسن آنفولانزا اهمیت مییابد. واکسن آنفولانزا یکی از موثرترین روشهای شناختهشده برای مقابله با بیماری آنفولانزا است که توسط دو روش تزریق و اسپری بینی انجام میشود.
با سردتر شدن هوا و نزدیکتر شدن به پاییز، لازم دیدیم که در مورد این بیماری، علائمش و مهمترین روش پیشگیری از آن، یعنی واکسن آنفولانزا با شما حرف بزنیم. با ما همراه باشید.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا بیماری ویروسی و واگیرداری است و علائمی مثل عفونت حاد دستگاه تنفسی، سر درد، درد عضلانی، تب و لرز شدید، آبریزش بینی، گلوی خشک، گلو درد،سرفه، ضعف و احساس خستگی اشاره کرد. این بیماری دوره طولانی ندارد و به طور معمول بیش از ۳ الی ۴ روز طول نمیکشد. البته عوارض جانبی و آسیبهای وارد شده به بدن در این مدت (مثلا سرفه کردن) ممکن است ۱ الی ۲ هفته یا بیشتر با شما بمانند.
آنفولانزا در بیشتر افراد بالغ باعث یک عفونت تنفسی کوتاه مدت ولی نسبتا شدید میشود که آن چنان هم خطرناک نیست. البته لازم به ذکر است که این عفونت در سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای قلبی یا تنفسی و کودکان، ممکن است خطرناک باشد. به نحوی که اگر کنترل نشود یا تحت نظر نباشد حتی ممکن است منجر به مرگ این افراد شود.
البته بسیاری از افراد هم بدون مشکلات یا عوارض خاصی دوره بیماری خود را میگذرانند. با این همه دریافت واکسن آنفولانزا به همه افراد توصیه میشود. چرا که همواره گفته و شنیدهایم که «پیشگیری بهتر از درمان» است!
البته راههای زیاد دیگری نیز برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا وجود دارد که شامل شستن دستها، پرهیز از حضور در مکانهای شلوغ، دوری از افراد مبتلا، رعایت بهداشت و استفاده از ماسک در اماکن عمومی میباشد. با این وجود قطعیت هیچ یک از این روشها به اندازه واکسن نیست!
تنها یک چیز است که میتواند بدن شما را از این بیماری در امان نگه دارد و آن سیستم ایمنی قوی است. پس برای پیشگیری از سرماخوردگی، باید به دنبال تقویت سیستم ایمنی باشید و چه چیزهایی سیستم ایمنی شما را تقویت میکند؟ ما به شما در مقاله زیر خواهیم گفت:
راه و روشهای پیشگیری از سرماخوردگی
واکسن آنفولانزا چیست؟

مثل سایر واکسنها، واکسن آنفولانزا نیز منجر به آمادگی دستگاه دفاعی و سیستم ایمنی بدن در برابر ویروسهای عامل این بیماری میشود. این واکسن دو بار در سال توسط دانشمندان و پژوهشگران متخصص در این رشته، به روزرسانی و دستخوش تغییر میشود. زیرا تحقیقات این افراد در طی سالهای متوالی نشان داده که ویروس آنفولانزا نیز هر سال در حال تغییر و مقاومتر شدن نسبت به واکسن آنفولانزا و دیگر روشهای درمانی است. به همین دلیل، برخلاف بسیاری از بیماری های دیگر، دریافت واکسن آنفولانزا هرسال باید تکرار شود و احتمال ایمنی دائم به بیماری آنفولانزا وجود ندارد.
اثربخشی انواع واکسن آنفولانزا در طول سالها، متفاوت بوده اما اکثر این واکسنها موفق شدهاند تا حدود زیادی موجب مصونیت و مقاومت بدن در برار ویروس آنفولانزا بشوند و در نتیجه از ابتلای افراد به این بیماری جلوگیری کنند. تکنولوژی تولید و میانگین در دسترس بودن واکسن آنفولانزا نیز هر سال در نقاط مختلف جهان در حال پیشرفت و رو به بهبود میباشد.
اگر به دنبال روشهای طبیعی برای بهبود شرایط سیستم ایمنی خود هستید، نوشیدن ناشتا آب گرم و لیموترش یکی از چیزهایی است که به شما توصیه میکنیم. البته این نوشیدنی خواص بسیار دیگری نیز دارد که در لینک زیر به آنها پرداختهایم:
خواص بینظیر ناشتا نوشیدن آب گرم و لیموترش
فواید واکسن آنفولانزا
دریافت واکسن آنفولانزا میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را در طول فصل آنفولانزا، از ۱۰ درصد به ۵ درصد کاهش دهد. این به آن معنی است که افراد واکسینه نشده ممکن است در هر ده سال، یکبار به این بیماری مبتلا شوند، اما افرادی که واکسن آنفولانزا را دریافت کردند در هر بیست سال ریسک مشابه را میگذرانند.
ممکن است که شما احساس کنید به واکسن آنفولانزا نیاز ندارید چرا که خود را در معرض خطر ابتلا به این بیماری نمیبینید، در دسته افراد آسیبپذیر نیز نیستید یا به قوت و توانمندی سیستم ایمنی بدن خود اطمینان دارید. اما دریافت واکسن آنفولانزا حتی برای شما نیز ضروری است چرا که موجب در امان ماندن افراد در معرض خطر نزدیک خود مثل کودکان، سالمندان و افراد حساس به این بیماری میشوید.
بالاتر گفتیم که واکسن آنفولانزا نمیتواند احتمال ابتلا را به صفر برساند ولی آن را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد. با این همه اگر با وجود دریافت این واکسن به آنفولانزا مبتلا شدید، واکسن میتواند علائم و شدت بیماری را خفیفتر کند. در سال ۲۰۱۷ سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد، واکسن آنفولانزا توانسته در پنج سال اخیر، از ابتلای ۴۷ میلیون نفر به این بیماری و مرگ ۲۵ هزار نفر توسط آن جلوگیری کند. این آمار چشمگیر میتواند دلیل کافی و خوبی برای دریافت این واکسن باشد.
حالا که با اهمیت واکسن آنفولانزا آشنا شدید و متوجه علل اصرارهای ما برای دریافت آن شدید، خوب است در مورد انواع آن و برتریهای هر یک نیز اطلاعاتی داشته باشید تا اگر قصد دریافت این واکسن را داشتید، به سراغ بهترین و مناسبترین انتخاب بروید.
انواع واکسن آنفولانزا

بالاتر هم گفتیم که واکسن آنفولانزا به دو نوع تزریقی و اسپری بینی تولید و توزیع شده است که هر یک از اینها در مواردی میتوانند بهتر و تاثیرگذارتر باشند. واکسن آنفولانزای تزریقی، شامل ویروسهای کشتهشده و غیرفعالشده آنفولانزا میباشد در صورتی که اسپری بینی آن شامل ویروس های تضعیف شده است.
اکثر افراد میتوانند از رایج ترین نوع واکسن آنفولانزا که به صورت تزریقی می باشد استفاده کنند. استفاده از این واکسن در افراد ۶ ماهه تا ۶۵ ساله مجاز است. افراد بالای دو سال میتوانند از واکسن هایی که به جای عضله، به درون پوست تزریق میشوند نیز استفاده کنند.
برای افراد سالمند نوع دیگری از واکسن آنفولانزا یعنی اسپری بینی توصیه میشود. این نوع از واکسن برای افراد بین ۲ تا ۴۹ سال قابل استفاده بوده، ولی مناسب همه افراد نیست و ممکن است برای بعضی ها عوارض سوئی داشته باشد. به همین دلیل بهتر است دریافت واکسن و انتخاب نوع آن زیرنظر و با مشورت پزشک متخصص صورت پذیرد.
خوب است بدانید که کودکان زیر ۸ سال معمولا نیاز دارند دو بار واکسن آنفولانزا دریافت کنند تا واکسن کاملا موثر باشد و بتواند تاثیر مورد نیاز را بگذارد.
سعی کنید قبل از دریافت واکسن با پزشک خود مشورت کنید تا از انواع واکسن در دسترس مطلع شده و بهترین نوع ممکن آن را با مشورت پزشک برای خود یا دیگران انتخاب کنید. ممکن است در هر زمان از سال تمامی انواع از واکسن آنفولانزا در داروخانهها در دسترس نباشد.، به همین دلیل باید مطمئن باشید که کدام مورد برای شما بهترین است. حتما سعی کنید واکسنی که خریداری میکنید دارای گواهی شرکت تولید کننده و گواهی تایید وزارت بهداشت ایران باشد.
موارد استفاده
پزشکان و متخصصین این حوزه پیشنهاد میکنند تمامی افراد بالای ۶ ماه واکسن آنفولانزا دریافت کنند. در واقع، هیچکس نیست که نیازی به واکسن آنفولانزا نداشته باشد، ولی بعضی از افراد به علت آسیب پذیری بیشتر به ویروس آنفولانزا، نیاز بیشتری به واکسن آنفولانزا دارند و باید هر ساله آن را دریافت کنند.
کودکان، زنان باردار و افراد سالمند که در معرض عوارض شدید بیماری آنفولانزا هستند، در این دسته جای میگیرند. همچنین افرادی که مبتلا به آسم، انواع سرطان، بیماریهای تنفسی مزمن، ایدز، دیابت، بیماریهای مزمن کبدی یا کلیوی و درگیر شیمیدرمانی هستند حتما باید به صورت منظم واکسن آنفولانزا دریافت کنند.
بهترین زمان دریافت واکسن آنفولانزا، اوایل تا اواسط فصل پاییز و قبل از شروع فصل شیوع بیماری آنفولانزا میباشد. توصیه میشود واکسیناسیون قبل از آغاز فصل سرد انجام شود، چرا که تاثیر محافظتی واکسن آنفولانزا از دو هفته بعد از دریافت واکسن شروع میشود. با این وجود، اگر قبل از آغاز فصل شیوع آنفولانزا واکسن آنفولانزا را دریافت نکردهاید نگران نباشید و سعی کنید هرچه سریعتر واکسن را دریافت کنید.
عوارض واکسن آنفولانزا

به این دلیل که در واکسن آنفولانزا از ویروس غیرفعال یا بسیار ضعیف استفاده میشود، احتمال ابتلا به آنفولانزا، توسط دریافت واکسن آنفولانزا وجود ندارد. در اکثر افراد، واکسن آنفولانزا عارضهای نداشته و تنها منجر به واکنشهای خفیف سیستم ایمنی میشود. این واکنش خفیف میتواند با کمی سردرد، بدن درد یا تب همراه باشد و معمولا در مدت دو روز برطرف میشود و جای نگرانی ندارد.
جالب است بدانید که واکسن آنفولانزا با استفاده از تخم مرغ تولید میشود. به همین دلیل اگر آلرژی شدید به تخم مرغ دارید، باید از پزشک مشورت بگیرید و از مدل خاصی از واکسن آنفولانزا که برای شما عارضهای ندارد، استفاده کنید. در صورت سابقه واکنش شدید به واکسن آنفولانزا یا آلرژی شدید به تخم مرغ، ژلاتین یا هر مادهی دیگری از این نوع، حتما قبل از دریافت واکسن آنفولانزا با پزشک خود مشورت کنید.
باز هم میگوییم که در سال جاری با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا و رشد گسترده احتمالی آن در فصل آنفولانزا، تاکید بیشتری برای دریافت واکسن آنفولانزا وجود دارد. شما با اقدام برای دریافت واکسن آنفولانزا علاوه بر خود، از خانوادهتان و جامعه در برابر بیماری خطرناک آنفولانزا و شاید حتی کووید-۱۹محافظت میکنید!
حواستان باشد که استرس میتواند همهچیز را خراب کند. استرس با ضعیف کردن سیستم ایمنیتان شما را در برابر بیماریهایی مثل آنفولانزا یا کووید-۱۹ بیدفاع میکند و این اتفاق خطرناکی برای شما و همه اطرافیانتان است. پس حتما استرس خود را کنترل و مدیریت کنید. مقاله زیر از مجله اینترنتی امرسان در مورد بهترین روشهای مقابله با استرس است و خواندن آن میتواند به شما در مقابله موثر با استرس کمک کند: