ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار

تغذیه زنان باردار اهمیت بسیار زیادی دارد و باید تحت کنترل یک پزشک متخصص باشد. آنها به مواد معدنی و ویتامینهای خاصی نیاز ضروری دارند و باید آنها را اول از رژیم غذایی و سپس از قرصهای مکمل دریافت کنند. در ادامه این مقاله به ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار پرداختهایم، با ما همراه باشید.
بهتر است همه زنان باردار در وهله برای دریافت ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز خود به سراغ مواد غذایی حاوی آنها بروند. دریافت چنین موادی از مواد غذایی همیشه و در هر شرایطی اولین پیشنهاد پزشکان است. این موضوع در مورد زنان باردار که مسئول فرد دیگری نیز هستند حساستر هم هست.
با این همه اگر باردار هستید و قصد دارید برای کسب ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز خودتان از مکملهای غذایی و مولتی ویتامینها استفاده کنید، حتما به برچسب و توضیحات روی بستهبندی آنها توجه داشته باشید چرا که مواد موجود در این مکملها باید متناسب با ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار باشد، نه بیشتر و نه کمتر. حتما شما هم میدانید همان طور که کمبود مواد معدنی و ویتامینها به بدن آسیب میزند، مصرف بیش از حد آنها نیز میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد.
از آن جایی که این دوره، دوره حساسی در زندگی شما است بهتر است هرگز خودسرانه و بدون تجویز به سراغ مصرف هیچ قرص و مکمل غذایی نروید و حتما پزشک متخصص خود را در جریان بگذارید و با او مشورت کنید.
در ادامه ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار و کودکان درون آنها را معرفی خواهیم کرد:
اسید فولیک (ویتامین B9)
اسید فولیک یکی از مهمترین و ضروریترین ویتامینهای گروه ویتامینهای B است. این ویتامین در تحریک تولید گلبول قرمز، تحریک تولید سیگنالهای شیمیایی مهم در سیستم عصبی و ساخت رشته های DNA موثر است. مصرف درست و کافی زنان باردار از این ویتامین میتواند آثار مهمی بر سلامت جنین داشته باشد.
قرار دادن اسید فولیک کافی در رژیم دوران بارداری، از نقص لوله عصبی کودک شما جلوگیری میکند. نقص لوله عصبی می تواند دلیل ابتلا به بیماریهایی همچون مهره شکاف (Spina bifida) شود. به همین دلیل هم اسید فولیک را در صدر ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار آوردیم.
تمام زنان بالغ برای حفظ سلامتی خود به روزانه حدود ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیاز دارند. این مقدار در زنان باردار به حدود ۶۰۰ میلی گرم در روز افزایش پیدا میکند. زنان باردار باید این مقدار اسید فولیک را مستقیما و یا از طریق رژیم غذایی دریافت کنند.
لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، جگر پخته شده گاو، سبزیجات پهن برگ پخته شده ، غلات صبحانه غنی شده با اسید فولیک، آواکادو و مارچوبه از منابع غنی ویتامین B9 هستند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد اسید فولیک مقاله زیر را در مجله اینترنتی امرسان بخوانید:
اسید فولیک چیست و در کدام مواد غذایی وجود دارد؟
پانتوتنیک اسید (ویتامین B5)
مصرف این ویتامین در میزان سوخت و ساز بدن نقش بسزایی ایفا میکند. هر فرد به طور متوسط در روز به ۴ تا ۷ میلی گرم ویتامین B5، نیاز دارد. این ویتامین که یکی از ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار است در مواد غذایی همچون گوشت گوساله و مرغ، سیب زمینی، غلات کامل، بروکلی و زرده تخم مرغ یافت میشود
ریبوفلاون (ویتامین B2)
جای دادن ریبوفلاون در رژیم غذایی مادران باردار در رشد و نمو جنین آنها تاثیرات بسیار مهم و جدی میگذارد. توصیه پزشکان به زنان باردار مصرف روزانه ۴/۱ میلیگرم از ویتامین B2 است. بهتر است این میزان در دوران شیردهی به ۶/۱ میلیگرم افزایش یابد.
در مورد این ویتامین از ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار ، شرایط برعکس است و مولتی ویتامینها و مکملهای غذایی پیش از تولد، منبع بهتری برای دریافت ریبوفلاون مورد نیاز شما هستند. با این همه شما میتوانید بخشی از نیاز خود به این ویتامین را با ومصرف شیر و سایر محصولات لبنی، دانه های سویا و غلات نیز تامین کنید.
تیامین (ویتامین B1)
تیامین آثار زیادی بر شرایط جسمی مادر و نوزاد دارد و به همین دلیل در لیست ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار قرار گرفته است. ویتامین B1 علاوه بر افزایش سوخت و ساز مادر، بر رشد و بهبود عملکرد مغز، سیستم عصبی و قلب جنین تاثیرات چشمگیری میگذارد به همین دلیل بهتر است زنان باردار روزانه در حدود ۴/۱ میلیگرم تیامین دریافت کنند.
ویتامین B6
ویتامین B6 یکی دیگر از ویتامینهای گروه B است که در لیست ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار قرار دارد. مصرف ویتامین B6 در میزان سوخت و ساز مادر اثر میگذارد و برای رشد و توسعه مغز و سیستم عصبی جنین نیز لازم و ضوروری است.
زنان باردار باید روزانه ۹/۱ میلی گرم از این ویتامین را در رژیم غذایی خود جای دهند.
فلفل کاین یکی از آن ادویههای پرخاصیت است. این ادویه در خود دو تا از ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار یعنی ویتامین B6 و ویتامین C را دارد پس بد نیست اگر پس از مشورت با پزشک آن را به رژیم غذایی خود اصافه کنید. در مقاله زیر در مورد خواص برخی از ادویهها و تاثیر آن ها بر سلامت بدن بخوانید:
ویتامین B12
گوشت و محصولات لبنی از منابع اصلی و غنی ویتامین B12 به شمار می روند. به همین دلیل هم ممکن است گیاهخواران نتوانند به راحتی به نیاز بدن خود برای ویتامین B12 پاسخ دهند. افرادی که به دلخواه خود یا به دلیل محدودیتهای غذایی از خوردن گوشت یا محصولات لبنی امتناع میکنند، باید با مشورت متخصصین این حوزه، داروها یا مواد گیاهی خاصی را برای جایگزین کردن منابع حیوانی ویتامین B12 پیدا کنند.
این موضوع وقتی مسئله به زنان باردار می رسد بسیار حساستر و مهمتر میشود. ویتامین B12 یکی از ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار است و عدم دریافت آن ممکن است برای ماد و جنین خطرناک باشد.
ویتامین A
وجود ویتامین A کافی در تغذیه زنان باردار به رشد سلولی مناسب جنین، رشد و تکامل چشمهای او، پوستش، خون جنین و همچنین بهبود ایمنی مادر و افزایش توانایی او در مقابله با عقونت ها کمک میکند.
ویتامین C (آسکوربیک اسید)
بدن انسان توانایی ذخیره ویتامین C را ندارد و دقیقا به همین دلیل مصرف روزانه این ویتامین از اهمیت بالایی برخوردار است. زنان باردار باید از این ویتامین که از ویتامینهای مورد نیاز زنان در دوران بارداری است، حدود روزانه ۸۵ میلیگرم دریافت کنند. آنها میتوانند ویتامین C مورد نیاز خود را از طریق مصرف روزانه مرکبات، میوههای تازه، سبزیجات، فلفل دلمهای و بروکلی یا اضافه کردن لیمو و آبلیمو ترش به آب نوشیدنی خود، کسب کنند.
نوشیدن ناشتا لیمو ترش و آب گرم فواید بسیار زیادی برای بدن دارد. در لینک زیر شما را با ۷ فایده مهم و خاصیت بینظیر نوشیدن ناشتا آب گرم و لیموترش، آشنا خواهیم کرد:
خواص بینظیر ناشتا نوشیدن آب گرم و لیموترش
ویتامین D
ویتامین D از ویتامینهای کمیاب در طبیعت است و اکثرا تنها در چربیهای انباشته در زیر پوست برخی ماهیها، یافت میشود. البته این ویتامین از آن ویتامینهایی است که بدن میتواند برای خود تولید کند. پوست انسان در معرض نور خورشید، اقدام به تولید ویتامین D مورد نیاز خود، میکند که پدیدهای جالب و شگفتانگیز است.
این ویتامین که آخرین ویتامین از لیست ویتامینهای مورد نیاز زنان باردار است، اهمیت زیادی بر سلامت زنان باردار و کودکان آنها دارد. به همین دلیل آنها حتما باید آن را در رژیم غذایی خود جای دهند. ویتامین D هم سلامت مادر و هم سلامت کودک را تحت تاثیر خود قرار میدهد و از این رو بسیار مهم است.
زنان باردار باید بدانند که برای کسب مقادیر کافی از این ویتامین جز قرار گرفتن در معرض نور خورشید روشهای دیگری نیز وجود دارد. مصرف شیرهای غنی شده با ویتامین D یا استفاده از مکملهای غذایی ویتامین D و قرصهای حاوی این ویتامین برخی از این روشها هستند.
در کل فراموش نکنید که تغذیه دوران بارداری اهمیت زیادی برای مادر و فرزندش دارد. غذای مصرفی مادر، تنها منبع تغذیه جنین اوست و به همین خاطر باید شامل پروتئین، کربوهیدراتها، چربیهای سالم، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز هر دوی آنها شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، میتوانید مقاله زیر را بخوانید: