خواص شگفتانگیز دارچین

دارچین یکی از محبوبترین ادویهها است که از دیرباز مورد توجه مردم بودهاست. این ماده غذایی بینظیر علاوه بر طعم و عطر فوقالعاده، در طب سنتی دارای خواص دارویی بسیار بوده که علم مدرن نیز برخی از این فواید را در بهبود سلامتی تأیید کردهاست. در این مقاله قصد داریم شما را با برخی از خواص شگفتانگیز دارچین آشنا کنیم.
تاریخچه دارچین

دارچین تاریخچهای طولانی دارد و قدمت استفاده از آن به 2000 هزار سال قبل از میلاد و به مصر باستان بازمیگردد. در کتاب مقدس مصریان آمده است، آنها از دارچین علاوه بر خواص طعم دهندگی و درمانی آن، برای مومیایی کردن اجساد نیز استفاده میکردند.در قرون وسطی نیز پزشکان از دارچین برای درمان بیماریهایی مانند سرفه، آرتروز و گلودرد استفاده میکردند. اکنون دارچین پس از فلفل سیاه، دومین ادویه محبوب در ایالات متحده و اروپا به شمار میرود.
انواع دارچین

دارچین از ساقه درختان خانواده Cinnamomum تهیه میشود. به این صورت که پوست داخلی این ساقهها استخراج شده و قسمتهای چوبی آن کنار گذاشته میشوند. حال با خشک کردن قسمتهای باقیمانده، نوارهایی تشکیل شده که به صورت رول حلقه میشوند و به آنها چوب دارچین گفته میشود؛ سپس میتوان به شکلهای پودر آسیاب شده، چوب دارچین و یا عصاره استخراج شده، از خواص ارزشمند این ماده بهره برد.
بطور کلی دارچین به دو نوع اصلی تقسیم شده که هر دسته ویژگیهای خاص خود را دارد:
• دارچین سیلان یا “دارچین واقعی” بومی سریلانکا و مناطق جنوبی هند است. این نوع دارچین با رنگ قهوهای مایل به زرد، بصورت لایهای نرم در پوستهای محکم مشاهده میشود. دارچین سیلان کمی شیرینتر ، تصفیهشدهتر و یافتن آن در بازارهای محلی دشوارتر است.
• دارچین کاسیا که منشأ آن جنوب چین است، با رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره بافتی ضخیمتر نسبت به دارچین سیلان دارد. این نوع دارچین بسیار ارزان بوده و نوع متداولی است که در سراسر جهان مصرف میشود. تقریباً تمام دارچینی که در سوپرمارکتها یافت میشود، از نوع کاسیا هستند.
برای بهرهمندی از خواص دارچین در برنامه غذایی خود می توانید از روشهای زیر استفاده کنید:
مقداری دارچین را روی بلغور جو دوسر بپاشید تا جای شکر را بگیرد.
دارچین را به کیکها ، کلوچهها ، نانها و سس سیب اضافه کنید.
وافل سیب و دارچین میتواند به عنوان یک صبحانه یا میانوعده کم شکر استفاده شود.
چوب دارچین را با شیر و عسل جوشانده تا یک نوشیدنی گرم داشتهباشید.
رول دارچینی شیرینی سوئدی است که در سالهای اخیر طرفداران زیادی در ایران پیدا کرده است. این روزها با توجه به محدودیتهایی که داریم، ترجیح همه پخت و پز در منزل است. اگر هوس یک شیرینی خوشمزه برای عصرانه هستید، طرز تهیه رول دارچینی را در این مقاله بخوانید.
خواص دارچین برای سلامتی
دارچین ادویهای است که بصورت مداوم در زندگی روزمره ما حضور دارد، بدون آنکه به فواید فوقالعاده آن توجه کنیم. در ادامه قصد داریم به برخی از خواص دارچین اشاره کنیم. با ما همراه باشید.
کنترل قند خون
مطالعات نشان میدهند مصرف 1-6 گرم دارچین در روز میتواند سطح قند خون ناشتا را به میزان 10 تا 29 درصد کاهش دهد.
انسولین با انتقال قند خون به سلولهای بدن، نقش کلیدی در تنظیم متابولیسم و مصرف انرژی ایفا میکند؛ اما مشکل اینجاست که بسیاری از مردم در برابر اثرات انسولین مقاوم هستند و همین موضوع عاملی برای بروز دیابت نوع 2 در این افراد شدهاست. دارچین با خواص منحصر به فرد خود میتواند نقش بسزایی در رژیم غذایی این افراد داشتهباشد.
این ادویه خوش بو با افزایش حساسیت به انسولین، کمک میکند این هورمون وظایف خود را به درستی انجام داده و باعث کاهش سطح قند خون شود؛ اما این روند به چه صورت امکان پذیر است؟
ترکیبات موجود در دارچین نه تنها گیرندههای انسولین را تحریک میکنند، بلکه با مهار آنزیمی که این گیرندهها را غیرفعال میکند ، توانایی سلولها را در استفاده از گلوگز به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد.
علاوه بر این دارچین در کارکرد آنزیمهای گوارشی که تجزیه کربوهیدراتها را در دستگاه گوارش کند میکنند، تداخل ایجاد کرده و همین امر سبب کاهش میزان گلوکز ورودی به جریان خون میشود.
دارچین مملو از آنتیاکسیدانها است
در مطالعهای برای مقایسه فعالیت آنتیاکسیدانی بر روی 26 ادویه، دارچین با پیشی گرفتن از سیر و پونه کوهی جایگاه بالایی را در این رقابت از آن خود کردهاست.
استرس اکسیداتیو میتواند با آسیب رساندن به بافت چربی، DNA و پروتئینها در بدن، بیماریهای زیادی از جمله دیابت، سرطان، بیماری های قلبی و … را با خود به همراه داشتهباشد.
استرس اکسیداتیو زمانی رخ میدهد که میزان رادیکالهای آزاد در بدن بیش از حد افزایش یافته و تعادلشان با آنتیاکسیدانها به هم بخورد. دارچین به عنوان منبع غنی از آنتیاکسیدان، بدن را از آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند.
التهاب به عنوان نیروی کمکی در مقابله با عفونتها عمل کرده و آسیبهای بافتی را ترمیم میکند. با این حال، التهاب مزمن و طولانی مدت میتواند دردسرساز شده و علیه بافتهای بدن اعلام جنگ کند. در این مرحله دارچین به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای فراوان، خواص ضد التهابی قوی از خود نشان میدهد.
سپر دفاعی در برابر قارچها و باکتریها

تحقیقات ثابت کردهاند که روغن دارچین به دلیل داشتن سینامالدهید در ترکیب خود، به طور مؤثری عفونتهای قارچی دستگاه تنفسی را درمان میکند؛ همچنین از رشد باکتریهای خاصی از جمله لیستریا و سالمونلا که از طریق غذای آلوده وارد بدن میشوند، جلوگیری میکند.
کاندیدا نوعی مخمر بوده که رایجترین عامل عفونت قارچی در دنیای پزشکی محسوب میشود. این ذره میکروسکوپی، یکی از عوامل عفونتهای قارچی واژینال در بانوان به شمار میآید. دارچین به دلیل خواص ضد میکروبیاش میتواند در از بین بردن مخمر کاندیدا تأثیرگذار باشد. اما این فواید ضد میکروبی به همینجا ختم نمیشوند؛ دارچین میتواند عملکرد بسزایی در جلوگیری از پوسیدگی دندان و کاهش بوی بد دهان داشتهباشد.
ضد لخته شدن خون
همانطور که گفته شد، سینامالدهید یکی از ترکیبات اصلی فعال در دارچین است که خواص و فواید بینظیری به این ماده غذایی بخشیدهاست. پلاکتها اجزای تشکیلدهنده خون هستند که با جمع شدن در مواقع اضطراری مانند بریدگی و یا جراحتهای جسمی، به عنوان راهی برای جلوگیری از خونریزی به شمار میآیند؛ اما در شرایط عادی، تجمع بیش از حد پلاکتها می تواند باعث لخته شدن جریان خون شود. سینامالدهید موجود در دارچین به جلوگیری از جمع شدن ناخواسته پلاکتهای خون کمک میکند.
سرشار از کلسیم و فیبر
دارچین یک منبع عالی از فیبر و کلسیم است که بدین وسیله میتواند خواص شگفتانگیزی در بهبود سلامت بدن داشتهباشد. کلسیم و فیبر میتوانند با اتصال به نمکهای صفرا به دفع آنها از بدن کمک کنند. با از بین رفتن صفرا، از آسیبهای نمکهای صفراوی به سلولهای روده بزرگ جلوگیری شده و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش مییابد.
علاوه براین با از بین رفتن صفرا، بدن باید کلسترول را تجزیه کرده تا صفرای جدید تولید شود. این فرآیند میتواند به کاهش سطح کلسترول بالای خون کمک کرده و از این طریق از بیماریهای قلبی که شایع ترین علت مرگ زودرس در جهان هستند، پیشگیری کند.
اهمیت وجود مقدار کافی از فیبر در رژیم غذایی افراد دلایل زیادی دارد. خواص و فوایدی که این ماده برای بدن دارد بسیار بالاست. فیبر معمولا در اکثر مواد غذایی وجود دارد، اما در صورتی که به میزان مصرف آن توجه نکنیم، ممکن است دچار کمبود این مادهی غذایی شویم. بنابراین بهتر است منابع غذایی فیبردار را بشناسیم.
کدام مواد غذایی منابع فیبر هستند؟
خواص مفید دارچین در بیماریهای تحلیل برنده عصبی

بیماریهای تحلیل برنده عصبی با از دست رفتن تدریجی ساختار یا عملکرد سلولهای مغز، بروز میکنند. آلزایمر، پارکینسون و ام اس از انواع متداول این بیماریها هستند.
برخی تحقیقات حیوانی انجام شده نشان میدهند که عصاره موجود در پوست دارچین به نام CEppt حاوی خواصی است که ممکن است از بروز علائم آلزایمر جلوگیری کند.
در مطالعه ای که روی موشهای مبتلا به پارکینسون انجام شدهاست، دارچین با محافظت از سلولهای عصبی و نرمال سازی سطح انتقال دهندههای عصبی به بهبود عملکرد حرکتی این موشها کمک کردهاست.
ام اس زمانی اتفاق میافتد که پوشش میلین اطراف سلولهای عصبی آسیب ببیند. دانشمندان دریافتهاند که دارچین، میلین را در موشهای مبتلا به ام اس بازسازی میکند.
شاید در آیندهای نه چندان دور با انجام این تحقیقات بر روی انسان، بتوان از خواص دارچین در درمان بیماریهای تحلیل برنده عصبی استفاده نمود.